Όταν χθες το πρωί χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού μιας 70χρονης Ρεθεμνιώτισσας δανειολήπτριας ενώ κοιμόταν ακόμα, εκείνη διερωτήθηκε ποιος μπορεί να είναι αφού η ώρα ήταν 7:30. Δυστυχώς για εκείνη δεν ήταν ούτε ο γαλατάς που περνούσε από τη γειτονιά της, ούτε ο ταχυδρόμος.
Όταν άνοιξε είδε μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων που της συστήθηκαν: ένας δικαστικός επιμελητής, ένας υπάλληλος τραπέζης και δυο αστυνομικοί.
Την ενημέρωσαν ότι την επισκέφθηκαν για να της κάνουν τη διαδικασία έξωσης από το σπίτι της, το οποίο λόγω χρεών είχε κατασχέσει καιρό πριν η Τράπεζα.
Η έξωση της 70χρονης δανειολήπτριας έγινε με συνοπτικές διαδικασίες. Ο δικαστικός κλητήρας κατέγραψε ότι υπήρχε μέσα στο σπίτι, αμέσως μετά της είπαν να περάσει έξω χωρίς να της επιτρέψουν να κάνει κάποιο τηλέφωνο, άλλαξαν την κλειδαριά στην πόρτα του σπιτιού και αναχώρησαν. Ο υπάλληλος της τράπεζας την ενημέρωσε ωστόσο ότι αν θελήσει να πάρει τα προσωπικά της αντικείμενα (τα ρούχα της δηλαδή) μπορεί να τον ειδοποιήσει.
Η γυναίκα έμεινε στον δρόμο σοκαρισμένη κοιτάζοντας για τελευταία φορά το μέχρι εκείνη τη στιγμή σπίτι της, που πέρασε σε άλλα χέρια.
Έμεινε εκεί για κάμποση ώρα. Αναπολώντας τη ζωή της. Σιγά-σιγά άρχισε να απομακρύνεται. Πήρε τον δρόμο που την οδήγησε σε ένα συγγενικό της σπίτι, όπου ζήτησε φιλοξενία μέχρι να σκεφτεί τι θα κάνει και που θα μείνει.
Γνώριζε ότι το σπίτι της είχε κατασχεθεί από την τράπεζα. Εναλλακτική δεν είχε όμως και παρέμενε μέσα. Είχε αποφύγει και άλλη φορά την έξωση όταν προ μηνών απέτρεψαν τη διαδικασία μέλη του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου.
Τώρα πια προφανώς για να μην υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης και παρεμπόδισης της έξωσης από τρίτους, οι τράπεζες άρχισαν να εφαρμόζουν τη μέθοδο του αιφνιδιασμού σε ώρα που πιάνει στον ύπνο τον κάθε οφειλέτη.
Όποιος δανειολήπτης βρίσκεται σε παρόμοια θέση και χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού του τόσο πρωί να γνωρίζει πως η επίσκεψη που θα δεχτεί θα είναι δυσάρεστη.