Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις υπολογίζεται, ότι παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Με στόχο την προβολή του παλαιότερου εσπεριδοειδούς της χώρας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου οργάνωσε ένα φεστιβάλ με ποικιλία εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα του Φεστιβάλ «Ταλλαία 2013», που περιελάμβανε παρουσίαση Έκθεσης Φωτογραφίας των ΕFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη και AFIAP Γιώργη Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» με τη συμμετοχή των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, του Θεατρικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιομαμιτών και Αργουλιδιανών «Ο Άγιος Μάμας» και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ξαθέρια».
Την ίδια βραδιά πραγματοποιήθηκε εσπερίδα με θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα», με ομιλητή τον φιλόλογο – συγγραφέα κ. Μιχάλης Τρούλη ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του Ντοκιμαντέρ: «Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913», παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στα παιδιά. Ξεκίνησε με τον κλόουν «Τσαφ Τσουφ Σερενάτα» και τα παιχνίδια του και ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική παράσταση του Θωμά Καντιφέ «Η Καλοκυρά» από τον Θεατρικό Περίπλου, που μάγεψε το κοινό με τον αναγεννησιακό Κρητικό παραμύθι.
Η Κιτρογιορτή συνεχίστηκε με την φετινή παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, η οποία σε σκηνοθεσία Γιώργη Πολίτη παρουσίασε την κωμωδία του Αλέκου Σακελάριου «Η Θεία από το Σικάγο»! Για τρεις ημέρες τα «αλάνθαστα κανάτια» της «Καλλιόπης» προκάλεσαν άφθονο γέλιο και ενθουσιασμό στο πολυπληθές κοινό, αλλά και στις Θεατρικές Ομάδες από όλη την Κρήτη που προσήλθαν για να εκφράσουν τη στήριξή τους. Στην πρεμιέρα της παράστασης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος του τον σκηνοθέτη Γιώργη Πολίτη από τις Δαφνέδες, ο οποίος και οργάνωσε την τοπική θεατρική ομάδα τα τελευταία τρία χρόνια, προσφέροντας ανιδιοτελώς στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.
Η φετινή παγκρήτια γιορτή κίτρου κορυφώθηκε με μεγάλη δεξίωση, στην οποία προσφέρθηκαν φαγητά, γλυκά και ποτά με βάση το κίτρο, κόπηκε μια γιγαντιαία κιτρόπιτα 5,5 μέτρων και 100 κιλών, ενώ φέτος για πρώτη φορά υπήρχε και το «φιλοξενούμενο παραδοσιακό προϊόν», το οποίο ήταν το χαρούπι, για τη χρήση του οποίου έγινε επίδειξη παρασκευής παξιμαδιών από χαρουπάλευρο από την αρτοποιό Μαρία Παπαδάκη από τον Δαμαβόλου Μυλοποτάμου.
Για τη βραδιά αυτή τα εύσημα ανήκουν στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης και στην Ομάδα Γαστρονομίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, που κυριολεκτικά «έκλεψαν» τις εντυπώσεις με τις δημιουργίες τους. Έντονο ενδιαφέρον προκάλεσε μάλιστα το «Μο – Κίτρο» που παρουσιάστηκε για δεύτερη χρονιά, αλλά και το νέο τους εύρημα το «Φράου-κίτρο» που παρασκευάστηκε από φράουλες, τσικουδιά και κίτρο!
Την βραδιά εκείνη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου τίμησε την Γαραζανή Θεοδώρα Γκουντούρα, αθλήτρια της ΑΕΚ, η οποία κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας στην κατηγορία των εφήβων, κάνοντας περήφανους όλους τους Έλληνες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν φέτος και οι εκθέσεις της κιτρογιορτής. Εκτός από τα μοναδικά έργα φωτογραφίας των Μιχάλη Νικηφοράκη και Γιώργη Παπαδάκη, φιλοξενήθηκαν έργα τοπικών καλλιτεχνών. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε έκθεση κεραμικής του Μάρκου Μαρινάκη, έκθεση με χειροποίητες, πρωτότυπες δημιουργίες της Εμμανουέλλας Ρουκούνη, έκθεση διακοσμητικών αντικειμένων με την τεχνική De Coupage της Βιβής Στυλιανάκη και έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από την Δήμητρα Μανοσογιωργάκη.
Τέλος κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων φιλοξενήθηκε με επιτυχία μπαζαάρ βιβλίου με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης στο Γαράζο.
Η 25η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου πέρασε στην ιστορία και οι οργανωτές στέλνοντας το μήνυμα, ότι απαιτείται στήριξη και προώθηση του κίτρου και των προϊόντων του, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2014!