Θα σας παρακαλούσα να αναδείξετε (για άλλη μια φορά) το αίσχος της ελληνικής οδοποιίας που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας.
Έργα τα οποία διαρκούν από μήνες έως χρόνια, ταλαιπωρώντας τους ντόπιους και τους επισκέπτες μας και αποτελούν την απόλυτη δυσφήμηση για τον τόπο μας.
Έργα τα οποία αποτελούν καθημερινές παγίδες θανάτου ακόμα και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους. Έργα τα οποία πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Ανατρέξτε σε μερικά από τα αμέτρητα τρανταχτά παραδείγματα όπως:
• Τον δρόμο προς Άδελε, που έχει μένει χωρίς ασφαλτόστρωση, έχοντας γεμίσει λακκούβες λόγω της βροχής.
• Το φρεάτιο σε βάθος 15 εκατοστών δίπλα στην νησίδα στην περιοχή Κόρακα Καμάρα.
• Τον δρόμο των Περιβολίων (στο ύψος ταβέρνας Ζήση) – ένα κατασκευαστικό αίσχος γεμάτο σαμαράκια, έλλειψη φωτισμού και μη ορατές νησίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι απορίας άξιον πως ο ανάδοχος δεν κατάφερε να επιτύχει ούτε την παραμικρή υποτυπώδη ευθεία σε απόσταση 300 μέτρων.
• Το νέο κομμάτι της εθνικής οδού στο ύψος του γηπέδου των Μισιρίων γεμάτο από φρεάτια και σαμαράκια, ικανά να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα σε αυτοκίνητα και κυρίως σε μοτοσικλέτες…
Οι απορίες που δημιουργούνται είναι πολλές και δημιουργούν πολλές υποψίες…
Η ανάληψη των έργων γίνεται πραγματικά από ανάδοχους με τεχνογνωσία και κατασκευαστική εμπειρία ή εξυπηρετούνται άλλοι σκοποί;
Υπάρχουν ρήτρες ποιοτικών προδιαγραφών και ρήτρες έγκαιρης παράδοσης, με το ανάλογο κόστος για τον ανάδοχο;
Υπάρχει κάποιος φορέας που ελέγχει τακτικά και «παραλαμβάνει» ή απορρίπτει την παράδοση του έργου, σε περίπτωση που δεν πληροί τις κατασκευαστικές προϋποθέσεις;
Υπάρχει κάποιος υποτυπώδης χρονικός προγραμματισμός από τους φορείς, ώστε τα έργα να μην επισκιάζουν κάθε χρόνο την τουριστική περίοδο, την περίοδο του καρναβαλιού κ.τ.λ. δημιουργώντας οικονομικό πλήγμα για την τοπική κοινωνία.
Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των φορέων και υπηρεσιών, ώστε να μην γίνονται συνεχώς μη συγχρονισμένες εργασίες από διαφορετικά συνεργεία, αυξάνοντας τα κυκλοφοριακά προβλήματα, παρατείνοντας τους χρόνους παράδοσης και υπερδιπλασιάζοντας το κατασκευαστικό κόστος;
Υπάρχει κάποιος που λογοδοτεί για όλα τα παραπάνω στον Έλληνα φορολογούμενο;
Ας προβληματιστούμε όλοι και ας προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε τη νοοτροπία και τις πρακτικές που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία.
Νεκτάριος Κ.