Την αισιοδοξία του ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης και χρηματοδότησης των έργων άρδευσης των εκτάσεων της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, την περασμένη Τρίτη είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Άρη Κουκουλόπουλο, με τον οποίο συζήτησε το θέμα αξιοποίησης του νερού του φράγματος Ποταμών για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων της Δ.Ε. Αρκαδίου, και όπως είπε, έλαβε δέσμευση για ένταξη του έργου προς χρηματοδότηση, καθώς είναι ώριμο σε μελέτες και εγκρίσεις.
Με το έργο αυτό θα αρδεύονται 40.000 στρέμματα γης από το φράγμα Ποταμών και ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά, ότι «ο υπουργός το είδε πολύ θετικά το έχει επεξεργαστεί και είναι ένα μεγάλο θέμα στον Δήμο μας. Είναι ένα έργο το οποίο θα καλύψει πάνω από 40.000 στρέμματα αρδευόμενης γης με σύγχρονα συστήματα, με μελέτη αξιοποίησης του νερού και όχι κατασπατάληση του φυσικού πόρου».
Γίνεται σπατάλη του νερού
Με την ευκαιρία της παραχώρησης συνέντευξης τύπου ο δήμαρχος Ρεθύμνου αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα της αλόγιστης χρήσης του υδατικού δυναμικού, μιλώντας για ασυδοσία από πολλούς πολίτες.
Χαρακτηριστικά είπε: «Γίνεται κατασπατάληση του νερού κατά τρόπο ασύδοτο και ανεύθυνο από πάρα πολλούς, όχι μόνο για το νερό που πίνουμε αλλά και για το νερό που αρδεύουμε. Ο καθένας νιώθει τελείως εγωιστικά θέλει να κάνει τη δουλεία του και δεν σκέφτεται παρά πέρα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές του Δήμου και τόνισε, ότι δεν είναι μόνο θέμα βλαβών, αλλά και υπερκατανάλωσης.
Υποστήριξε, ότι: «όποια προβλήματα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, όπου και να παρατηρούνται, είναι θέμα είτε βλαβών που προσπαθούμε να αποκαθιστούμε ή πολύ μεγάλης υπερκατανάλωσης. Υπάρχουν χωριά που θα έπρεπε να καταναλώνουν το ένα τρίτο της ποσότητας που τελικά καταναλώνουν».
Αφού τόνισε, ότι το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, απασχολεί έντονα όλους του φορείς, επισήμανε, ότι από το 2016 οι Δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να τηρούν εθνική τιμολόγηση όλων των ειδών του νερού άρδευσης και ύδρευσης, καθώς ειδικά για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, θα επιβάλλεται να παρουσιάζουν, ότι πληρώνουν ανάλογο νερό των εκτάσεων και των ζώων που κατέχουν.
Όπως είπε: «Γίνεται ήδη μία πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα στην Γενική Γραμματεία Υδάτων, συμμετέχω θεσμικά ως πρόεδρος των Δ.Ε.Υ.Α. είχαμε μάλιστα στις αρχές του προηγούμενου μήνα μια συνάντηση με τις διαχειριστικές αρχές Αγγλίας, Σκοτίας, Ουαλίας, είδαμε πως λειτουργεί αυτό το σύστημα στην υπόλοιπη Ευρώπη και έτσι θα προχωρήσουμε. Ο φυσικός πόρος θα προστατευτεί. Όσο λοιπόν πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο λιγότερο κλέβουμε τις υπόλοιπες γενιές».
Η διαχείριση του νερού από τη ΔΕΥΑΡ και ο Βιολογικός
Η διαχείριση του νερού από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το Ρέθυμνο, καθώς είναι τεράστιος ο όγκος των δικτύων, μεγάλο μέρος του οποίου είναι πεπαλαιωμένο, παρουσιάζει φθορές και ταυτόχρονα γίνεται λόγος όχι μόνο για κατασπατάληση αλλά και «κλέψιμο» του νερού από παράνομες συνδέσεις, κυρίως για άρδευση.
Ερωτηθείς ο κ. δήμαρχος για το πως θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα, τόνισε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για να προωθηθεί το θέμα της εφαρμογής του συστήματος τηλεμετρίας, με το οποίο η ΔΕΥΑΡ στοχεύει να ελέγξει πλήρως τα δίκτυά της και να αντιμετωπίσει την καταγεγραμμένη ασυδοσία που υπάρχει σήμερα.
Δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι: «Αυτό το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον Δήμο Ρεθύμνου, διότι έτσι θα εντοπίσουμε όλες τις ακούσιες και εκούσιες διαρροές του συστήματος. Έχει μπλοκάρει για σειρά από λόγους, που θεωρούμε, ότι έχουν ξεπεραστεί και πιστεύουμε, ότι άμεσα θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί το έργο, σε όλη την έκταση της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου».
Επιπλέον είπε, ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον προϊστάμενο των υπηρεσιών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) κ. Μαμαλούγκα, από τον οποίο απέσπασε, τη δέσμευση να ενταχτεί το έργο επέκτασης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΡ ως ώριμο έργο, μόλις ανοίξουν τα σχετικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.