Με αφορμή την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, η δημοτική αρχή, μέσω ανακοίνωσή της, κάνει περιγραφή του έργου και αναφέρει τα εξής:
O Δήμος Αγίου Βασιλείου, στο πλαίσιο της μέριμνάς του για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Δήμου και την παραπέρα βελτίωση των υγειονομικών και άλλων συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών του, προσβλέπει στην κατασκευή στην ευρύτερη περιοχή του Πλακιά εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων, συνοδευόμενων από τα δίκτυα μεταφοράς τους στη θέση του νέου βιολογικού καθαρισμού. Επιπρόσθετα επιθυμεί και την κατασκευή νέου σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες της έντονης τουριστικής κίνησης που παρουσιάζει η περιοχή και αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον. Η αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής αποτελεί καταλυτική συνθήκη για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξή της.
Η παρούσα μελέτη ανατέθηκε (απόφαση ΔΣ 110/2000) και ξεκίνησε από τον τέως Δήμο Φοίνικα επί Δημαρχίας κ. Στέλιου Κλειδή με αρχικό κόστος 73.367,57 ευρώ και έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων στις 9/1/2006 επί Δημαρχίας κ. Μαστορογιαννάκη. Η δημοτική αρχή του νεοσύστατου Δήμου Αγίου Βασιλείου το 2011 ανέθεσε την μελέτη και των εσωτερικών δικτύων των τοπικών κοινοτήτων: Ασωμάτου, Λευκογείων, Μύρθιου, Μαριού και Σελλίων. Στη συνέχεια επικαιροποίησε την παραπάνω μελέτη (συνολικό κόστος νέων μελετών άνω των 50.000 ευρώ) και προχώρησε στην αγορά των οικοπέδων ύψους 153.000 ευρώ. Το συνολικό ύψους του έργου είναι 16.437.800,00 ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσοι Αιγαίου. Ένα έργο από τα μεγαλύτερα της Κρήτης που θα εκτελεστούν την επόμενη περίοδο και μεγάλης ζωτικής σημασίας για την περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τον κύριο παραθαλάσσιο οικισμό του Πλακιά, τους οικισμούς Ασώματου, Λευκογείων, Μύρθιου, Μαριού και Σελλίων τα μελετώμενα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων συμπεριλαμβάνουν σωληνώσεις συνολικού μήκους 20.500,0 μέτρων. Οι αγωγοί οδηγούν βαρυτικά τα λύματα προς τα αντλιοστάσια του εκάστοτε οικισμού πλην των οικισμών των Ασωμάτων και Λευκογείων όπου η διάθεση των λυμάτων πραγματοποιείται βαρυτικά. Παράλληλα με την εγκατάσταση των αγωγών προβλέπεται η κατασκευή τριακοσίων τριάντα πέντε (335) φρεατίων. Λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα του οικισμού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική στεγάνωση του δικτύου (ιδιαίτερα στα χαμηλά υψόμετρα) προς αποφυγή μεγάλης εισροής θαλασσίων ή ομβρίων υδάτων στο δίκτυο. Το στοιχείο αυτό είναι κρίσιμο σε ότι αφορά την αποτελεσματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.
Τα εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς των ακαθάρτων υδάτων έχουν ως στόχο να προωθήσουν την συγκεντρώμενη παροχή ακαθάρτων προς την νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) διαμέσου 10 νέων και 3 υφισταμένων αντλιοστασίων. Η οριστική μελέτη προβλέπει την μεταφορά των λυμάτων από τους οικισμούς του Ασώματου, των Λευκογείων και του Δαμνονίου στα Ανατολικά. Τα λύματα των τριών αυτών οικισμών προωθούνται από μία σειρά βαρυτικών και καταθλιπτικών αγωγών προς την θέση της Ε.Ε.Λ. Η κατασκευή των βαρυτικών αγωγών έχει διττό ρόλο μιας και οι τελευταίοι μπορούν να παροχετεύσουν ακάθαρτα ύδατα από διάσπαρτες εκτός σχεδίου οικοδομικές ενότητες. Ο εν λόγω κλάδος περιλαμβάνει τρία αντλιοστάσια προώθησης των λυμάτων προς νέο αντλιοστάσιο του οικισμού του Πλακιά, το οποίο εν συνεχεία προωθεί τα λύματα στην ΕΕΛ διαμέσου ενδιάμεσου αντλιοστασίου που χωροθετήται στη θέση του παλιού βιολογικού καθαρισμού.
Τα ακάθαρτα ύδατα του κύριου οικισμού του Πλακιά προωθούνται και αυτά προς την θέση της νέας ΕΕΛ διαμέσου σειράς αντλιοστασίων.
Ο οικισμός των Σελλίων προωθεί και αυτός τα ακάθαρτα ύδατα του προς την θέση της νέας ΕΕΛ διαμέσου νέου αντλιοστασίου με ενδιάμεση άντληση στον χώρο του παλιού βιολογικού καθαρισμού του Πλακιά.
Τέλος οι οικισμοί Μαριού και Μυθρίου Προωθούν με τη σειρά τους τα ακάθαρτα ύδατα τους διαμέσου δύο νέων αντλιοστασίων απευθείας προς τη θέση της νέας ΕΕΛ.
Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση 8.500,0 μέτρων αγωγών και η πλήρης κατασκευή 10 αντλιοστασίων με όλων τον ηλεκτρομηχανολογικό τους εξοπλισμό.
Η προμελέτη της νέας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της ευρύτερης περιοχής Πλακιά περιλαμβάνει τα εξής κύρια έργα:
-Φρεάτιο εισόδου της εγκατάστασης.
-Εσχάρωση
-Εξάμμωση-λιποσυλλογή σε δίδυμο αεριζόμενο εξαμμωτή-λιποσυλλέκτη.
-Μετρητής παροχής.
-Βιοεπιλογέας.
-Μεριστής παροχής προς τις μονάδες βιολογικής επεξεργασίας
-Μονάδα βιολογικής επεξεργασίας και σταθεροποίησης λάσπης, με ταυτόχρονη νιτροποίηση-απονιτροποίηση αποτελούμενη από τρείς όμοιες γραμμές επεξεργασίας για της ανάγκες της 20ετιας. Πρόβλεψη για κατασκευή τέταρτης όμοιας γραμμής.
-Μεριστής παροχής προς δεξαμενές καθίζησης.
-Δύο δεξαμενές τελικής καθίζησης.
-Αντλιοστάσιο περίσσειας και ανακυκλοφορίας ιλύος.
-Δύο αντλιοστάσια επιπλέουσας αφρολάσπης δεξαμενών καθίζησης.
-Μονάδα απολύμανσης με U.V και εφεδρικά με χλώριο.
-Μηχανική πάχυνση και αφυδάτωση. Τράπεζα πάχυνσης- Ταινιοφιλτρόπρεσσα.
-Μονάδα ανακυκλούμενου νερού.
-Μονάδα απόσμησης.
-Αντλιοστάσιο στραγγιδίων.
-Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος.
-Κτιριακά έργα και δίκτυα υποδομής.
-Έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
-Επιπλέον θα υπάρχουν παρακαμπτήριες διατάξεις για τη παράκαμψη όλης της εγκατάστασης από το φρεάτιο εισόδου προς το φρεάτιο φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού και τοπικά των μονάδων βιολογικής επεξεργασίας και απολύμανσης.
Στη χωροθέτηση των έργων θα γίνει η πρόβλεψη του αναγκαίου χώρου για την κατασκευή μίας ακόμα όμοιας γραμμής επεξεργασίας (μία επιπλέον δεξαμενή αερισμού).