Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, οργανώνει το εικαστικό εγχείρημα «Σοβαρά Παιχνίδια/Serious Games» στο Γιαλί Τζαμί, στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, από τις 12 έως τις 30 Οκτωβρίου 2021.
Το εγχείρημα Σοβαρά Παιχνίδια/Serious Games είναι ένα πολυμερές, συμμετοχικό έργο δημόσιας τέχνης της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, σχετικά με την ιστορία και την απο-αποικιοποίηση. Αποτελεί παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, με την επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου.
Η Μαρκέτου αναδιαμορφώνει το χώρο του Τζαμιού σε ένα χώρο εργαστηρίου, εξοπλισμένο με υβριδικές δομές καθισμάτων, μικρά τραπέζια, ράφια, βιβλία, τοπικά φυτά, χαλιά που θα προσφερθούν για χρήση από μέλη της κοινότητας των Χανίων, κατόπιν του συγκεκριμένου Open Call, καθώς και video screen με συνεντεύξεις. Σχεδόν όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αποτελούν υπολείμματα παλαιότερων εγκαταστάσεων, τα οποία βρίσκουν νέες χρήσεις.
Το Σοβαρά Παιχνίδια /Serious Games είναι ένα διαδραστικό έργο, σε στενή σχέση και αλληλεπίδραση με την κοινωνία των Χανίων, παρέχοντας ευκαιρίες για συλλογική συμμετοχή, προσωπική έκφραση και προβληματισμό πάνω σε θέματα ιστορίας και απο-αποικιοποίησης, αμφισβήτησης δηλαδή της κυρίαρχης, ηγεμονικής και αποικιοκρατικής άποψης που διέπει τα μνημεία και τους ιστορικούς τόπους της πόλης. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις της Μαρκέτου με αντιπρόσωπους διαφορετικών κοινοτήτων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια βιντεοεγκαταστάση στο Τζαμί, συζητήσεις στο πλαίσιο πειραματικών εργαστηρίων, σχέδια και εικαστικά πειράματα που θα εξερευνούν εναλλακτικές εκδοχές οικειοποίησης του μνημειακού χώρου, με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και του κοινού των Χανίων.
Πέντε εργαστήρια προσφέρονται στο πλαίσιο του εικαστικού εγχειρήματος, επιμελημένα από την Μαρκέτου, το πρώτο με τίτλο «Αισθητική και σχεδιάσματα απο-αποικιοποίησης», το δεύτερο με τίτλο «Φωνές γυναικών», το τρίτο με τίτλο «Ενθυμούμενοι αποτυπώματα. Φτιάχνοντας αφίσες», το τέταρτο με τίτλο «Ηχητική μνήμη» και το πέμπτο με τίτλο «Οιδίπους Rex-Πρόβες για το αναστοχαστικό μέλλον».
Το Γιαλί Τζαμί θα είναι ανοικτό για το κοινό, εκτός Δευτέρας, από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 6 μμ-9 μμ, πλην Τετάρτης που θα είναι από 7:00 μ.μ.-9:00 μ.μ. με παρούσα την καλλιτέχνιδα, η οποία θα συζητά με όλους για το εικαστικό της εγχείρημα και τους στόχους του, καθώς και κατά τις ώρες των εργαστηρίων, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Θα λειτουργήσει ένα blog που θα περιλαμβάνει τις καθημερινές δράσεις στο Γιαλί Τζαμί, σχετικές εικόνες, αποσπάσματα και ψήγματα του εικαστικού εγχειρήματος, ενώ αυτό θα αναπτύσσεται.
Μετά το τέλος του έργου, θα τυπωθεί δίγλωσσος κατάλογος με φωτογραφίες, κείμενα της καλλιτέχνιδας, του επιμελητή, ανθρωπολόγων, ακτιβιστών και άλλων καλεσμένων.
Το εικαστικό εγχείρημα Σοβαρά Παιχνίδια / Serious Games της Τζένης Μαρκέτου, κατέστη δυνατό μέσω της επιτυχημένης συνεργασίας της εικαστικού με τους Παναγή Μαρκέτο ( αρχιτέκτονα), Μυρτώ Κοντομιτάκη (μουσειολόγο), Βασιλική Γιακουμάκη (ανθρωπολόγο), Αμαλία Κωτσάκη (αρχιτέκτονα), Πενελόπη Παπαηλία (ανθρωπολόγο), Κατιλένα Π. Σταθάκου (τουρκολόγο), Δέσποινα Μπενιουδάκη (ιστορικό τέχνης, ακτιβίστρια), Constantin Fischer (καλλιτέχνη), Νεκτάριο Μητριτσάκη (θεραπευτή), Όλγα Βερυκάκη (καλλιτέχνη), Δημήτρη Μπαρνιά (μουσικολόγο), φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μαθητές του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς και με το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Η εικαστικός Τζένη Μαρκέτου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι multidisciplinary καλλιτέχνις, εκπαιδευτικός και ερευνήτρια, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, όπου διδάσκει New Media Art and Social Engagement στο New School for Social Research. Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις στο Cal Arts, Cooper Union School of Art, SVA, Pratt Institute, Apex Art και Columbia University, μεταξύ άλλων.
Πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο του CITI Arts Corps Grants, της Nέας Yόρκης (2021), ενώ είναι Artιst in Residence στο SwaleLab στο Governors Island στη Νέα Υόρκη, όπου κάνει επιτόπια καλλιτεχνική έρευνα στους υδάτινους δρόμους (water ways ) της Νέας Υόρκης, για το διεπιστημονικό της υπό εξέλιξη έργο και ταινία με τίτλο RIVERING as a Decolonial Possibility, καθώς και ένα συνοδευτικό κομμάτι Wet Gatherings, μια ζωντανή δημόσια συγκέντρωση προφορικού λόγου με καλλιτέχνες, ποιητές, ακτιβιστές, νεολαίες και οργανωτές της κοινότητας.
Το έργο της Μαρκέτου έχει παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις, μπιενάλε, μουσεία και γκαλερί, όπως το Decolonize Hellas; The School of Water, Biennial de Mediterranean 19, San Marino (2021); Parliament of Bodies, Documenta 14, Αθήνα/ Κάσελ; Manifesta, European Biennial; Biennial της Σεβίλλης, Ισπανία; Biennial του Σάο Πάολο, Βραζιλία; Biennial de Cartagena, Κολομβία; ZKM Center for Media Arts, Karlsruhe; Museum Tinguely, Basel; Kumu Art Museum, Estonia; The High Line, New York; Contemporary Art Museum of the Basque Country ARTIUM; Museum Reina Sofia, Madrid; Queens Museum, New York , The New Museum, New York, The National Museum of Contemporary Art (EMST), Αθήνα · ApexArt, Abrons Art Center, Radiator Gallery στη Νέα Υόρκη, Yoyce Yohouda Gallery, Μόντρεαλ στον Καναδά, Fourth Wall Gallery στο Βερολίνο, Au QuinzE Artist Laboratory στο Παρίσι, Kungsängen Πολιτιστικό Κέντρο, Bro στη Σουηδία, μεταξύ άλλων χώρων.