Με δώδεκα επιπλέον μόνιμους γιατρούς θα ενισχυθεί μελλοντικά το νοσοκομείο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει εξασφαλίσει η διοίκηση του ιδρύματος από τον υπουργό Υγείας. Πρόσφατα μάλιστα ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα το υπουργείο του θα προκηρύξει περίπου 1.000 θέσεις μονίμων γιατρών του Ε.Σ.Υ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δώδεκα νέοι γιατροί θα κληθούν -εκτός απροόπτου- να αναλάβουν τα καθήκοντά τους σε περίπου τέσσερις με έξι μήνες, μετά από την σχετική προκήρυξη, δηλαδή, προς τα τέλη του χρόνου. Κατά συνέπεια, οι αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω και της κατακόρυφης αύξησης του πληθυσμού, θα αντιμετωπιστούν με το υπάρχον προσωπικό του ιδρύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ρεθυμνιώτικου νοσοκομείου, Γιώργο Φραγκιαδάκη, το νοσηλευτικό ίδρυμα αυτή την ώρα διεκδικεί την πρόσληψη των εξής ειδικευμένων γιατρών: 1 πνευμονολόγο (επιμελητής Β), 2 αναισθησιολόγους (επιμελητές Β), 2 ορθοπεδικούς (επιμελητές Β), 1 μαιευτήρα – γυναικολόγο (επιμελητής Β), 1 καρδιολόγο (επιμελητής Β), 1 ακτινολόγο (επιμελητής Β), 1 οφθαλμίατρο (επιμελητής Β), 1 χειρουργό (επιμελητής Β), 1 νευρολόγο (επιμελητής Β) και 1 διευθυντή οδοντιατρικής.
Ωστόσο, με βάση τον αναθεωρημένο -από το 2014- οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου (που βασίζεται στον τελευταίο οργανισμό λειτουργίας του 2012) θα εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη ενός μικροβιολόγου. «Με τις τελευταίες προσλήψεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, θα έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν σήμερα σε ειδικευμένους γιατρούς. Το επόμενο βήμα μας θα είναι να επεξεργαστούμε το σχέδιο που θα μας στείλει εντός του καλοκαιριού το υπουργείο Υγείας για το νέο οργανισμό λειτουργίας του ιδρύματος. Τότε θα καταγράψουμε εκ νέου τις ανάγκες του νοσοκομείου και θα διεκδικήσουμε επιπλέον προσλήψεις προσωπικού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης.
Στην Ελλάδα του σήμερα όμως, το μεγάλο πρόβλημα των δημόσιων νοσοκομείων -συμπεριλαμβανομένου και του Ρεθύμνου- είναι η έλλειψη σε ειδικευόμενους γιατρούς. Δηλαδή με απλά λόγια, ενώ πριν από την οικονομική κρίση το δημόσιο σύστημα υγείας «έπασχε» από την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, τώρα, αυτή η κατηγορία γιατρών είναι σε… αφθονία και έχουν γίνει «είδος» προς εξαφάνιση οι ειδικευόμενοι!
«Δυστυχώς στις μέρες μας οι νέοι επιστήμονες «γυρίζουν την πλάτη» τους στην Ελλάδα, καθώς αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», σχολίασε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, Χαράλαμπος Μαρκάκης. Ο κ. Μαρκάκης μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότατα προβλήματα του Ε.Σ.Υ., καθώς «μπλοκάρει» την περαιτέρω στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και ότι αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο.
Εν τω μεταξύ, πέρα από τις προαναφερόμενες προσλήψεις σε ειδικευμένους γιατρούς έπονται και άλλες, σύμφωνα με τον Γιώργο Φραγκιαδάκη. Πρόκειται για άλλες περίπου 1.500 προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. «Προς το παρόν έχουμε καλύψει εν μέρει τις ανάγκες μας σε νοσηλευτικό προσωπικό, είτε μέσω επικουρικών, είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Άλλωστε, μόνο για φέτος έχουμε ενισχύσει το νοσοκομείο με 8 βοηθούς νοσηλευτών Δ.Ε. και 4 νοσηλευτές Τ.Ε. Άρα, τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε σε καλύτερη θέση, από ότι παλαιότερα. Σίγουρα όμως, χρειαζόμαστε και άλλους νοσηλευτές», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου.
Ωστόσο όπως εκτιμάται, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, θα τεθούν τελικά σε λειτουργία και τα δύο νέα κρεβάτια που εξασφάλισε η μονάδα εντατικής θεραπείας από το προηγούμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου Ρεθύμνου λειτουργεί με επτά συνολικά κρεβάτια, ενώ τα δύο νέα είναι πλήρως εξοπλισμένα, αλλά αυτό που λείπει είναι το… έμψυχο δυναμικό.