Εκατοντάδες σελίδες αριθμεί η δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος των 16 συνολικά ατόμων που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας όπλων και πυρομαχικών, στην Κρήτη. Εξ αυτών, οι 11 είναι Έλληνες και συνελήφθησαν οι 6, ενώ οι 5 είναι Αλβανοί υπήκοοι. Από τους συλληφθέντες, οι δυο είναι από την βόρεια Ελλάδα (Θεσπρωτία και Κοζάνη), ο ένας από τα Χανιά, ένας από το Ρέθυμνο και διαμένει στις Μουρνιές Χανίων και οι δυο από το Ρέθυμνο.
Και οι έξι οδηγήθηκαν την Κυριακή το πρωί στον Εισαγγελέα και πήραν προθεσμία για την Παρασκευή προκειμένου να απολογηθούν στον ανακριτή.
Η εξάρθρωση της πολυμελούς ομάδας έγινε ύστερα από παρακολούθηση σχεδόν ενός έτους. Παρακολούθηση που είχε αναλάβει με πλήρη μυστικότητα το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, στους άνδρες της οποίας είχαν φτάσει πληροφορίες για άτομα που φέρνουν φορτία με όπλα από την Αλβανία στην Κρήτη και τα εμπορεύονται.
Από τον Νοέμβριο του 2018, στο κάδρο της παρακολούθησης μπήκε μεγάλος αριθμός ατόμων και των οχημάτων τους αλλά και των τηλεφωνικών τους αριθμών. Οι ύποπτες κινήσεις κάποιων Κρητικών, οι ύποπτες τηλεφωνικές συνομιλίες ορισμένων απ’ άυτούς, τόσο με ντόπιους όσο και με υπηκόους Αλβανίας, όπως και τα συχνά ταξίδια τους εκτός Κρήτης, έδειξαν στους άνδρες του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ότι οι πληροφορίες που είχαν ήταν έγκυρες. Από την στοχευμένη παρακολούθηση έφτασαν στα άτομα που θεώρησαν με βεβαιότητα ότι εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων.
Ο 59χρονος Ρεθεμνιώτης που διαμένει στα Χανιά, στην πορεία της παρακολούθησης αποτέλεσε για τους αστυνομικούς το βασικό πρόσωπο που ηγείτο της παράνομης ομάδας. Δρομολόγια από τον ένα νομό της Κρήτης στον άλλο, ταξίδια στην βόρεια Ελλάδα, ταξίδια στην Αλβανία χωρίς προφανή επαγγελματικό σκοπό, επαφές με Αλβανούς και με Έλληνες που διαμένουν κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Οι τηλεφωνικές του συνομιλίες, παρ’ ότι καμουφλαρισμένες, είχαν χαρακτηριστικά εγκληματικής δραστηριότητας.
Με την παράλληλη παρακολούθηση ατόμων από την Βόρεια Ελλάδα, έχοντας την βοήθεια οι αστυνομικοί της Κρήτης συναδέλφων τους της Θεσπρωτίας και της Κοζάνης, άρχισαν να λύνουν το γρίφο. Ο 59χρονος έπαιρνε παραγγελίες όπλων και σφαιρών από την Κρήτη, πήγαινε προσωπικά είτε σε σημείο των Ελληνοαλβανικών συνόρων είτε εντός Αλβανίας και έδινε σε 6 Αλβανούς συνεργάτες του μαζική παραγγελία όπλων αλλά και τα συμφωνημένα χρήματα, οι Αλβανοί περνούσαν στην Ελλάδα τα όπλα και τις σφαίρες, παρέδιδαν το εμπόρευμα σε άλλους Έλληνες συνεργάτες του κυκλώματος και συγκεκριμένα σε έναν 55χρονο στην Θεσπρωτία και έναν 64χρονο στην Κοζάνη, εκείνοι έκρυβαν σε χώρους τους τον οπλισμό και σε συμφωνημένο χρόνο ο 59χρονος Κρητικός ταξίδευε μέχρι εκεί, τον παραλάμβανε και τον μετέφερε στην Κρήτη χρησιμοποιώντας ως μεταφορικό μέσον είτε δικής του ιδιοκτησίας όταν επρόκειτο για μικρό αριθμό όπλων είτε φορτηγό όταν επρόκειτο για μεγάλο αριθμό βαρέων όπλων.
Ο 59χρονος, έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο παρακολούθησής του, έπαιρνε προφυλάξεις και μέτρα προστασίας τέτοια που οι αστυνομικοί έχαναν τα ίχνη του δρόμου εμπορίου όπλων. Αλλαγή πινακίδων στα οχήματα με τα οποία εκινείτο ο ίδιος και οι συνεργοί του, πλαστά ονόματα, αδρανοποίηση κινητών τηλεφώνων και αγορά νέων, αλλαγή διαδρομής. Όλα αυτά, δυσκόλευαν τις διωκτικές αρχές στον εντοπισμό του ίδιου και των συνεργών του. Εκεί που αστυνομικοί πίστευαν ότι «τους έχουν», την άλλη στιγμή έχαναν τα ίχνη τους.
Εκτιμάται ότι από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι το περασμένο Σάββατο, που προχώρησε σε συλλήψεις η Αστυνομία, ταυτόχρονα σε τέσσερις πόλεις, είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη τουλάχιστον 4 ή 5 φορτία όπλων.
Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι άνδρες του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, έχοντας αντιληφθεί μέσω της παρακολούθησης ότι το κύκλωμα επρόκειτο να μεταφέρει στην Κρήτη ένα ακόμα φορτίο με όπλα, προετοίμασε την επιχείρηση σύλληψης.
Κομβικός τόπος για τους αστυνομικούς ήταν ένα βουστάσιο στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Είχαν παρακολουθήσει τον 59χρονο όταν συναντήθηκε με Αλβανούς συνεργούς του. Οι δεύτεροι με την σειρά τους εθεάθησαν να μεταφέρουν την επομένη κάποιο φορτίο στο βουστάσιο της Παραμυθιάς, το οποίο φέρεται να είχε επισκεφθεί επανειλημμένα ο 59χρονος Κρητικός. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας ήταν και ο 54χρονος Χανιώτης, ιδιοκτήτης φορτηγού. Το τελευταίο του δρομολόγιο ήταν η Βόρεια Ελλάδα και στάση του το βουστάσιο στην Παραμυθιά. Εκεί, φάνηκε να φορτώνει στο Ι.Χ.Φ. ζωοτροφές. Αναχωρώντας για επιστροφή στην Κρήτη, προπομπός του φορτηγού ήταν Ι.Χ. με οδηγό τον 59χρονο Ρεθεμνιώτη-κάτοικο Χανίων, τον άνθρωπο που κατά την δικογραφία «έκλεινε τις συμφωνίες» με τους Αλβανούς.
Φτάνοντας στον Πειραιά, ο μεν 59χρονος αναχώρησε με πλοίο της γραμμής για την Σούδα το βράδυ της Πέμπτης, ο δε 54χρονος αναχώρησε το βράδυ της Παρασκευής με πλοίο που μεταφέρει εμπορεύματα.
Το πρωί του Σαββάτου, στην Σούδα περίμενε το φορτηγό και τον οδηγό του ο 59χρονος. Όμως, η επιχείρηση σύλληψης είχε ξεκινήσει. Λιμενικοί και αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων ακινητοποίησαν και τους δυο άνδρες, ενώ στον πρώτο ενδεικτικό έλεγχο που έκαναν στο φορτηγό διαπιστώθηκε ότι κάτω από τις ζωοτροφές υπήρχαν όπλα.
Το φορτηγό δεσμεύτηκε και μεταφέρθηκε σε χώρο της Αστυνομίας στο Ρέθυμνο για λεπτομερή έρευνα, στην διάρκεια της οποίας βρέθηκαν 4 πολεμικά όπλα τύπου Kalashnikov, 6 γεμιστήρες Kalashnikov και περισσότερα από 122.000 φυσίγγια.
Ταυτόχρονα με τις δυο συλλήψεις στην Σούδα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου συνέλαβαν 2 Ρεθεμνιώτες: έναν 31χρονο και έναν 42χρονο που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα εμπορίας όπλων.
Παράλληλα, οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε Ηγουμενίτσα και Κοζάνη συνέλαβαν έναν 55χρονο και έναν 64χρονο αντίστοιχα, που φέρονται να αποτελούσαν τους συνδέσμους του 59χρονου Κρητικού στην Βόρεια Ελλάδα με τους Αλβανούς προμηθευτές όπλων.
Από τις αστυνομικές αρχές αναζητούνται ένας ακόμα Ρεθεμνιώτης και ένας Ηρακλειώτης που διαμένει στο Πάνορμο.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, για την υπόθεση αναφέρονται τα εξής:
«Ολοκληρώθηκε αστυνομική επιχείρηση η οποία στόχευε στην πλήρη εξάρθρωση και αποδόμηση παράνομης δράσης εγκληματικής ομάδας που δραστηριοποιείτο στην εισαγωγή, διακίνηση, εμπορία όπλων και πυρομαχικών.
Η αστυνομική επιχείρηση, οργανώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Ρεθύμνου, Χανίων, Ηγουμενίτσας, Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Κοζάνης και στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Επιπλέον στις έρευνες συμμετείχαν αστυνομικοί των Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων και Ρεθύμνου και των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας Χανίων και Ρεθύμνου.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, είναι αποτέλεσμα συστηματικής και εξειδικευμένης αστυνομικής έρευνας, ύστερα από ειδικό σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και εφαρμόζεται για την καταπολέμηση της παράνομης εισαγωγής, διακίνησης κατοχής και εμπορίας όπλων στη Νήσο Κρήτης.
Στο πλαίσιο της εκτεταμένης επιχείρησης, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έντεκα (11) ημεδαπών και πέντε (5) αλλοδαπών, εκ των οποίων συνελήφθησαν έξι (6) ημεδαποί ηλικίας 59, 55, 54, 42, 31 και 64 για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιείτο στην παράνομη εισαγωγή διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών.
Κατά την πρόοδο – εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.
Όπως εξακριβώθηκε οι ανωτέρω δράστες είχαν προβεί στην εισαγωγή από τη χώρα της Αλβανίας πολεμικών όπλων και πυρομαχικών, αποτελούντο δε, από δύο «πυρήνες».
Συγκεκριμένα τον «πυρήνα» της Αλβανίας, τα μέλη του οποίου ενεργώντας σε ξεχωριστές υποομάδες αναλάμβαναν τη συγκέντρωση του αιτούμενου αριθμού πυρομαχικών και τον «πυρήνα» της Κρήτης, τα μέλη του οποίου προέβαιναν αρχικά στη «παραγγελία» των αιτούμενων ποσοτήτων πυρομαχικών και στη συνέχεια αναλάμβαναν την παραλαβή, μεταφορά και τέλος την παράδοση στους ενδιαφερόμενους που σε προγενέστερο χρόνο είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά πυρομαχικών.
Η μεταφορά του παράνομου εμπορεύματος πραγματοποιείτο με Ι.Χ.Φ. οδηγούμενο από τον 54χρονο και προπορευόμενο όχημα Ι.Χ.Ε. οδηγούμενο από τον 59χρονο, ο οποίος είτε παραλάμβανε το παράνομο εμπόρευμα εξερχόμενος από τη χώρα απευθείας από τους προμηθευτές στην Αλβανία, είτε από χώρους – σημεία που είχαν προσυμφωνηθεί (ασφαλή κρησφύγετα) σε βοσκότοπους στην Ήπειρο που χρησιμοποιούσε ο 55χρονος ή σε άλλους χώρους στην Δυτική Μακεδονία. Ανάλογα την ποσότητα του εμπορεύματος η μεταφορά γινόταν ή με όχημα που χρησιμοποιούσε ο 59χρονος και το οδηγούσε ο ίδιος ή εάν επρόκειτο για μεγαλύτερη ποσότητα εμπορεύματα με το Ι.Χ.Φ. ιδιοκτησίας του 54χρονου.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από το Νοέμβριο 2018 έως και σήμερα η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα με τον ίδιο τρόπο δράσης είχε προβεί σε τέσσερις εισαγωγές απροσδιόριστου αριθμού πυρομαχικών από την Αλβανία.
Χθες (14.09.2019) στα Χανιά πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο Ι.Χ.Φ. όχημα, μετά την αποβίβαση του από πλοίο φορτηγό οχηματαγωγό οδηγούμενο από τον 54χρονο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 4 πολεμικά όπλα τύπου Kalashnikov
• 6 γεμιστήρες Kalashnikov
• 122.566 φυσίγγια για πολεμικό όπλο τύπου Kalashnikov,
• 4 κλείστρα και 2 εξωλκείς προοριζόμενα για πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov
Ακολούθησαν έρευνες στην οικία του 55χρονου στην Θεσπρωτία και του 64ρονου στην Κοζάνη και στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου στο Ρέθυμνο όπου κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– Στην οικία του 55χρονου και 64χρονου,
• πολεμικό όπλο,
• πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων και
• κυνηγετικό όπλο.
– Στην οικία του 31χρονου και του 42χρονου στο Ρέθυμνο
• φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
• 2 γεμιστήρες
• 20 κροτίδες,
• 2 θήκες πιστολιού, κυτία καθαρισμού,
• πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων,
• κυνηγετικό όπλο.
Επιπλέον κατασχέθηκαν Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. οχήματα ως μέσα τα οποία χρησιμοποιούσαν για παράνομες δραστηριότητες.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από την παράνομη εμπορία πυρομαχικών του συγκεκριμένου φορτίου υπολογίζεται στο χρηματικό ποσό των (232.000) ευρώ.
Πολλά τα κέρδη από το εμπόριο όπλων, δύσκολη η εξιχνίαση
Η διακίνηση και το εμπόριο όπλων, αποτελούν μια από τις βασικές μορφές εγκληματικότητας στην Κρήτη, παράλληλα με την διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών. Και οι δυο παράνομες δραστηριότητες αποφέρουν τεράστια κέρδη στους εμπλεκόμενους, τα οποία ξεπλένουν μέσω άλλων δραστηριοτήτων φαινομενικά νόμιμων. Τα κυκλώματα, βρίσκουν δρόμους και μέσα για να μεταφέρουν στην Κρήτη το εμπόρευμά τους είτε από την Αλβανία, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί χώρα εισαγωγής και όπλων και ναρκωτικών είτε από άλλες χώρες του εξωτερικού. Νταλίκες, πλοιάρια είναι μέσα που χρησιμοποιούν οι έμποροι για να φτάσουν στο νησί τα παράνομα φορτία, οδικώς από την Βόρεια Ελλάδα ή δια θαλάσσης μέσω των νοτίων παραλίων από την Τουρκία, την Βόρεια Αφρική ή και από την Λατινική Αμερική.
Πολλές υποθέσεις διακίνησης όπλων έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές. Άλλες έχουν εξιχνιαστεί, άλλες παρέμειναν στα αρχεία ως φαντάσματα, καθώς πρόκειται για υποθέσεις πολύ δύσκολες στην εξιχνίασή τους, αφού τα κυκλώματα είναι τόσο καλά οργανωμένα που ενώ η αστυνομία φτάνει στα ίχνη τους εξαφανίζονται ως δια μαγείας, παραχαράσσοντας αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων και χρησιμοποιώντας πλαστές ταυτότητες, καμουφλάροντας πλοία και αλλάζοντας δρομολόγια ξηράς ή θάλασσας.
Όπως και να ‘χει, στην Κρήτη κυκλοφορεί κάθε τύπος όπλου και για κάθε χρήση. Οι εκτιμήσεις λένε ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 1 εκατ. όπλα, με τις διωκτικές αρχές να είναι σε συνεχή «πόλεμο» με τα κυκλώματα άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς.
Εκτός από τον βαθμό δυσκολίας της πληροφόρησης, της συγκέντρωσης στοιχείων και παρακολούθησης υπόπτων για διακίνηση και εμπόριο όπλων, υπάρχει και αυξημένος βαθμός επικινδυνότητας για τους διώκτες του συγκεκριμένου εγκλήματος, αφού όπως και στο εμπόριο ναρκωτικών οι εμπλεκόμενοι πολλές φορές είναι αδίστακτοι.
Η εξιχνίαση της παραπάνω υπόθεσης και η εξάρθρωση των μελών της ομάδας που κατά τις αρχές αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση με δραστηριότητα την διακίνηση και εμπορία όπλων, χαρακτηρίζεται ως μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας της Κρήτης.
Πρόσφατα, η εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛΑΣ στις αστυνομικές αρχές της Κρήτης ήταν να δοθεί προτεραιότητα στην καταπολέμηση της παράνομης οπλοφορίας-οπλοχρησίας στο νησί και σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τον νόμο περί όπλων.