Πριν 20 περίπου χρόνια από ετούτη την γενεσιουργό αγωνία, ωθηθήκαμε και με αίτηση-πρότασή μας, προς το τότε δημοτικό συμβούλιο, ζητούσαμε την εκπόνηση μια πολύπλευρης μελέτης για την αντισεισμική προστασία της πόλης και των πολιτών της.
Δεν χρειάζεται να θυμίσω την «ταλαιπωρία» της πρότασής μου, ούτε την τελική (όταν και όποτε συζητήθηκε, επί τέλους, αυτή η πρότασή μου), κατάληξή της, που εγκρίθηκε με ισοψηφία 7 προς 7 και πέρασε, οριακά, λόγω διπλής ψήφου του τότε προέδρου του Δ.Σ.!
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
Η ουσία είναι ότι μια πολυπρόσωπη επιστημονική ομάδα, με επιστήμονες από όλους τους ειδικούς φορείς επί του θέματος (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γαιοδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ΟΑΣΠ, κλπ.) ανέλαβε την εκπόνηση αυτής της μελέτης-έρευνας αντισεισμικής προστασίας της πόλης μας (και όχι μόνον).
Η πρότασή μου, που υλοποιήθηκε (στον βαθμό που έχει υλοποιηθεί!), αφορούσε σε τρία «στάδια»-περιόδους για την πόλη μας.
Το στάδιο-χρονική περίοδο «πριν τον σεισμό», το στάδιο-χρονική στιγμή της «εκδήλωσης» του σεισμού, και το στάδιο-χρονική περίοδο «μετά τον σεισμό».
Η μελέτη-έρευνα, έχει καταθέσει την ανάλυση και τις προτάσεις της για κάθε στάδιο χωριστά, όπως είχε τεθεί στην πρόταση.
Έτσι σήμερα,
– μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε «ποια είναι η πόλη μας», δηλ. ποια δεδομένα έχει, από σεισμικής πλευράς (δηλ. εδαφοτεχνικά δεδομένα, θέματα τρωτότητας των κτιρίων της, σεισμοτεκτονικά δεδομένα, κλπ),
– μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε τι είδους σεισμοί αναμένεται να μας πλήξουν,
– μπορούμε να πούμε ότι γνωρίζουμε πού πρέπει να αποφεύγουμε να κτίζουμε ή, σωστότερα, πώς πρέπει να κτίζουμε ανά περιοχές της πόλης!
Έτσι σήμερα, έχουμε ένα σχέδιο «Ξενοκράτης», και μια σειρά οδηγιών, που «έβγαλε» αυτή η μελέτη-έρευνα, στο πώς θα πρέπει να λειτουργήσουμε στην περίπτωση του σεισμού, στο πού πρέπει να πάμε κλπ., ώστε να υποστούμε τις λιγότερες δυνατές «επιπτώσεις», εξ αιτίας του σεισμού, στο έμψυχο δυναμικό και στα κτίρια και τις υποδομές της πόλης.
Έτσι σήμερα μπορούμε να πούμε, ότι έχουμε ένα σχέδιο για την λειτουργία της πόλης, μετά τον σεισμό, ώστε να επανέλθουν οι κανονικές λειτουργίες της το ταχύτερο δυνατόν.
Αυτή η μελέτη-έρευνα, όπως είχαμε εξ αρχής θέσει, ήταν και είναι μια «ζωντανή» διαδικασία, δηλ. πρέπει να ενημερώνει (τους μηχανικούς-μελετητές, τους σχεδιαστές του ΓΠΣ και κάθε τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου κλπ.), αλλά και να ενημερώνεται, σε μια αέναη αμφίδρομη λειτουργία από το σχετικό γραφείο του δήμου προς τα έξω (μηχανικούς, μελετητές, προγραμματίζοντες κλπ.), αλλά και από τους «έξω» προς τον δήμο με τον εμπλουτισμό των στοιχείων της εκπονηθείσης μελέτης-έρευνας!
Ευτυχώς και δυστυχώς η πόλη μας, έχει και «καλά» δεδομένα, όμως έχει και «δύσκολους» προβληματισμούς!
Ένας από τους «δύσκολους» προβληματισμούς, εκφράσθηκε με την αγωνία που διατυπώθηκε στα εν επικεφαλίδι λόγια του αδικοχαμένου διευθυντή του ΕΚΑΒ, ο οποίος, λόγω της εμπειρίας και των γνώσεών του, ήταν ο ειδικός για να μιλήσει!
Επομένως, αυτά τα λόγια, ας τα «ακούσουν» εκείνοι που έχουν ευθύνη και υποχρέωση να τα ακούσουν, και ας κάνουν όσα πρέπει για το καλλίτερο και ασφαλέστερο αύριο των ανθρώπων, των πολιτών του δήμου μας.
Αυτή η ανταπόκριση τους στην τελευταία Παρακαταθήκη του, θα αποτελέσει και το καλλίτερο μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο διευθυντή του ΕΚΑΒ!
Πλημμυρικοί κίνδυνοι
Εικόνα 1. Οδογέφυρα στο ρέμα Βλυχιάς: (α) Σχήμα και (β) τμήμα της σημερινής κατάστασης (Angelakis et al., 2020). Γενικά, ως...