Μέχρι τις 2 Μαΐου 2014 θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάταξης μεταξύ των φορέων της αυτοδιοίκησης, όσοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ το επιθυμούν, καθώς έχει δοθεί παράταση για τη διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας.
Την ίδια ώρα οι συνδικαλιστικοί φορείς των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης διαφωνούν με την όλη διαδικασία και καλούν τους εργαζόμενους να μην κάνουν αιτήσεις.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ρεθύμνου κ. Γιάννης Φωτάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε ότι «Επιμένουμε να μην κάνουν αιτήσεις οι συνάδελφοί μας, καθώς είναι πολλές οι ενδείξεις που έχουμε για τους κινδύνους που απορρέουν από το γεγονός ότι θα πρέπει να τεθούν για ένα μήνα σε διαθεσιμότητα». Ο ίδιος τόνισε ότι είναι απειροελάχιστες οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αυτό είναι ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που διακρίνει την πλειοψηφία των εργαζομένων στους ΟΤΑ απέναντι στο καθεστώς της ενδοδημοτικής κινητικότητας.
Οι προθεσμίες και οι διαδικασίες
Αρχικά η προθεσμία έληγε στις 2 Απριλίου. Όμως με το άρθρο 24 του νόμου 4255 για «Εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις» δόθηκε παράταση 20 εργάσιμων ημερών. Έτσι, οι υπάλληλοι δήμων, περιφερειών και φορέων τους θα μπορούν να καταθέσουν ως και τις 2 Μαΐου αίτημα για να μετακινηθούν σε νέα θέση άλλου ΟΤΑ.
Στο άρθρο 24 του νέου νόμου, σημειώνεται συγκεκριμένα: «1. A. Η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 30 του ν. 4223/2013 (Α’ 287), όπως ισχύει, παρατείνεται από τη λήξη της για είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες. Η αληθής έννοια της αρχικής προθεσμίας των πέντε ημερών της ίδιας παραγράφου αφορά σε εργάσιμες ημέρες.
Β. Η παρ. 3 του άρθρου 30 του ν. 4223/2013, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως: «Εντός τριών (3) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας της προηγούμενης παραγράφου, το αρμόδιο προς διορισμό όργανο του φορέα υποδοχής συντάσσει την απόφαση μετάταξης κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διαδικασίας. Εν συνεχεία βεβαιώνεται η ύπαρξη της αναγκαίας πίστωσης και η απόφαση αποστέλλεται αμελλητί προς έλεγχο νομιμότητας στον οικείο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή προκειμένου για την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ στον υπουργό Εσωτερικών».
Το πρόγραμμα της εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας εφαρμόζεται με ταχείες διαδικασίες. Όσοι υπάλληλοι μετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους μόνο σε ένα φορέα της επιλογής τους.
Η αίτηση κατατίθεται στη Διεύθυνση Διοικητικού Προσωπικού του φορέα υποδοχής. Μαζί με την αίτηση υποχρεωτικά υποβάλλονται:
– Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου υπαλλήλου, στην οποία θα αναγράφεται ο κλάδος, η ειδικότητα, ο βαθμός του, τα χρόνια υπηρεσίας του και τα προσόντα που κατέχει.
– Σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου για το διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης ή του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.
– Στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπειρία, τις γνώσεις των αιτούντων και ό,τι άλλο κρίνουν απαραίτητο.
Η μετάταξη στο πλαίσιο του προγράμματος «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» διενεργείται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
Το προσωπικό που μετατάσσεται τίθεται σε διαθεσιμότητα χρονικής διάρκειας ενός μηνός, αρχομένης από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης μετάταξης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Η διαθεσιμότητα παύει αυτοδικαίως με την πάροδο του μηνός και προς τούτο εκδίδεται αμελλητί σχετική διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής.
Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της διαδικασίας, «δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου, άνευ αιτήσεώς του, σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας».
Μ.Κ.