Έως την Κυριακή 22 Μαΐου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει εκτός από τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον περιβόητο «κόφτη» και τους έμμεσους φόρους, τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Αυτό αποσαφηνίστηκε κατά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ μένει να διευκρινιστεί πλήρως με ποια μορφή θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση.
Μέχρι στιγμής το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιλεγεί η μορφή του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα συζητηθεί δυο ημέρες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (πιθανώς Πέμπτη-Παρασκευή) και δυο ημέρες στην Ολομέλεια (Σάββατο-Κυριακή). Πάντως τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό και θα κριθεί από το πότε θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση η οποία συντάσσει το εν λόγω πολυνομοσχέδιο.
Αν αυτό καταστεί δυνατόν εγκαίρως, τότε δεν θα χρειαστεί να εξαντληθεί το περιθώριο ημερών που υπάρχει εν όψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Μαΐου. Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου, σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης την προσεχή Δευτέρα 16 Μαΐου, την επομένη ημέρα θα περάσει από το ΓΛΚ και ακολούθως αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή την Τρίτη το βράδυ ή το αργότερο την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Στην περίπτωση που τα χρονοδιαγράμματα αυτά δεν «κυλήσουν», τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να οδηγηθεί στην επιλογή της κατεπείγουσας διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή εντός δυο ημερών (μια ημέρα στην επιτροπή και μια ημέρα στην Ολομέλεια).
Ντάισελμπλουμ: Οι Ευρωπαίοι δεν θέτουν πολλές «κόκκινες» γραμμές στο ζήτημα του χρέους
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, που όπως τόνισε θα ανοίξει το δρόμο και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε τρία στάδια, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι η συζήτηση της Δευτέρας μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εκτυλίχθηκε ομαλά, παρά τα ενοχλημένα σχόλια της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από την έναρξή του.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Ολλανδός πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αθήνα θα ολοκληρώσει τις προτάσεις της για την μείωση δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις πριν από Eurogroup της 24ης του μηνός. «Έτσι θα ήθελα στο επόμενο Eurogroup να υπάρξει μια ολοκληρωμένη, δεσμευτική συμφωνία σε όλα τα ζητήματα» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Αναδιάρθρωση και την Ανάπτυξη.
Όσον αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένα «καυτό» θέμα τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για το ΔΝΤ, ο Ολλανδός πολιτικός τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεση βοήθεια για να αρχίσει να αναρρώνει. Υπογράμμισε, όμως, ότι η χώρα μας χρειάζεται και έναν «οδικό χάρτη» περαιτέρω βοήθειας για μετά τη λήξη του προγράμματος αλλά και για να παραμείνει στον σωστό δρόμο και τα επόμενα χρόνια.
«Καθώς προχωράμε, υπόσχομαι ότι μπορούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να αναμορφώσουμε το χρέους, να εξετάσουμε την σταδιακή κατάργηση ορισμένων ακριβών δανείων και να τα αντικαταστήσουμε με οικονομικότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, και συνέχισε: «Δεύτερον, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο τέλος του προγράμματος. Και τέλος, μακροπρόθεσμα, πως μπορούμε να έχουμε εγγυήσεις ότι όλα θα παραμείνουν στην σωστή πορεία τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά, αυτό είναι πολύ δυσκολότερο».
Ερωτηθείς σχετικά, ο Ολλανδός αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την μορφή θα έχει αυτή η ελάφρυνση χρέους.
«Το καλό με το τελευταίο Eurogroup είναι ότι υπήρξαν πολύ λίγες κόκκινες γραμμές, πολύ λίγα σημεία όπου δεν μπορούσαμε να πάμε. Το μόνο πραγματικά που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι ονομαστικό κούρεμα του χρέους» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, και συμπλήρωσε: «Πρέπει να κάνουμε τώρα την συζήτηση για το τί θα κάνουμε το 2018 εάν η Ελλάδα τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα».
Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι προτιμάει να διαλευκανθεί αυτό το ζήτημα άμεσα, παρά το τοπίο να παραμένει νεφελώδες για τα επόμενα τρία χρόνια.