Με ταχείς ρυθμούς δρομολογούνται οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο του Ρεθύμνου, που αφορά στην άρδευση του ανατολικού μετώπου. Το έργο δημοπρατήθηκε και προχθές άνοιξαν οι προσφορές, όπου 5 συνολικά εταιρείες (4 από Ηράκλειο και 1 από την Αθήνα) κατέθεσαν προφορές. Επιλέχτηκε ο προσωρινός ανάδοχος ο οποίος σε διάστημα τριάντα ημερών καλείται να καταθέσει τις εγγυητικές επιστολές τους και καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον δεν υπάρξει ένσταση η σύμβαση του έργου θα υπογραφτεί στο τέλος του Ιουνίου.
Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί στο μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού» του ΠΑΑ 2014-2020 (τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ.), υπομέτρο 4.3 «Στήριξη για επενδύσεις σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό ή την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας», Δράση 4.3.1, «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» – ΟΠΣΑΑ: 0011391845, με προϋπολογισμό 4.800.000€.
Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.
Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Επιπλέον, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Παράλληλα το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ αναφέρθηκε σε ταχείς ρυθμούς δημοπράτησης και διευκρίνισε ότι οι αντιδράσεις που υπήρξαν στον διαγωνισμό ήταν άκυρες. Ο Θοδωρής Ν Νίνος ανέφερε: «Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις εργολάβων ότι λόγω κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι να επιθεωρήσουν τον χώρο, όπως προβλεπόταν στον διαγωνισμό, ωστόσο αυτό δεν ίσχυε γιατί ο ΟΑΚ ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω αντιπροσώπου. Δεν έγινε ένσταση, ήταν μια άκυρη αντίδραση. Πήγαν όλα καλά, η έκπτωση που δόθηκε στον διαγωνισμό είναι μεγαλύτερη από 30% και πλέον έχουμε προσωρινό ανάδοχο. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες γιατί η πρόκληση για τον ΟΑΚ ήταν στις 15 μέρες που έθετε ο νόμος να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να έχουμε ανάδοχο και να ξεκινήσει το έργο. Δεν απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος γιατί το ποσό είναι χαμηλότερο των 5 εκ. ευρώ και εφόσον γίνει ο έλεγχος των εγγυητικών επιστολών και στον χρόνο που λέει ο νόμος θα υπογραφεί η σύμβαση, κάτι το οποίο εκτιμώ ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων θα γίνει έως το τέλος του Ιουνίου».
Αναφερόμενος στη σημασία του έργου ο κ. Νίνος σημείωσε ότι εκτός από την προσθήκη επιπλέον 14.000 στρεμμάτων που θα αρδεύονται με την υλοποίηση του έργου αυτού, ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση στο νερό ύδρευσης το οποίο σήμερα αξιοποιείται για αρδευτικούς λόγους.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του τόνισε: «Το έργο αυτό άμεσα ανακουφίζει τη ΔΕΥΑΡ γι’ αυτό θέλαμε να το τρέξουμε. Γιατί η ΔΕΥΑΡ ημερησίως θα εξοικονομεί 3.000 κμ νερού το οποίο διατίθεται σήμερα στην άρδευση, το οποίο μάλιστα το αντλούσε για να το διαθέσει. Άρα έχουμε εξοικονόμηση και του φυσικού πόρου και του ενεργειακού. Από το έργο αυτό δίνεται η δυνατότητα να αρδευτούν 14.000 στρέμματα επιπλέον στα ανατολικά του Ρεθύμνου, ενώ το έργο αυτό θα ανακουφίσει σημαντικά και τον αγροτικό κόσμο καθώς θα επωφεληθούν με χαμηλότερο κόστος για να καλύπτουν τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών τους. Η επέκταση του δικτύου άρδευσης γίνεται με στόχο την ταχύτερη απόδοση του έργου σε χρήση, ώστε και η ΔΕΥΑΡ να ανακουφιστεί ενεργειακά και να αρχίσει να έχει εφαρμογή η περιβαλλοντική ανακούφιση στην περιοχή, με δεδομένο ότι θα σταματήσουν οι αντλήσεις νερού περίπου 3.000 λίτρων νερού ημερησίως. Άρα είναι στοίχημα ή όσο πιο δυνατή γρήγορη ολοκλήρωση του έργου. Ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του έργου είναι 18 μήνες στόχος μας είναι να παραδοθεί πιο σύντομα. Και μάλιστα ότι μπορεί να παραδίδεται τμήματα θα παραδίδεται προς χρήση».
Με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 2 εκ. δημοπρατείται σε έναν μήνα το διυλιστήριο
Εν τω μεταξύ το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κατατεθούν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι. Το συγκεκριμένο έργο που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» πέρασε στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης». Ωστόσο μετά την ένσταση που υπήρξε στον πρώτο διαγωνισμό που έγινε απαιτήθηκε η επαναδημοπράτηση του με συμπληρώσεις και βελτιώσεις που είχαν να κάνουν με εξειδικεύσεις στη γεωλογική μελέτη, αλλά και διαδικασίες για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας του διυλιζόμενου νερού. Οι συμπληρώσεις αυτές ανεβάζουν το κόστος του έργου κατά 2 εκ. ευρώ. Ήδη ο ΟΑΚ είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να υπάρχει χρηματοδότηση για το επιπλέον κόστος.
«Η πρώτη προκήρυξη προέβλεπε ότι πρόκειται για μελέτη-κατασκευή και υπήρχαν προκαταρτικά στάδια μελετών. Επειδή στην ένσταση που κατέθεσε μια ενδιαφερόμενη εταιρία, έθεσε θέματα καταλληλότητας του γεωτεμαχίου και του νερού, πλέον έγινε πλήρης γεωτεχνική μελέτη. Είναι απολύτως υπολογισμένα τώρα και η καταλληλόλητα εξασφαλισμένη όπου υπήρξε μια παρανόηση. Η ποιότητα του νερού θα είναι εφάμιλλη και καλύτερη της ποιότητας του νερού του Αποσελέμη συν του ότι ενεργειακά το διυλιστήριο είναι πολύ ανώτερο. Έχει προβλεφτεί η χρήση υδροστροβίλου, ώστε κατά την είσοδο του νερού πριν τη διύλιση να παράγεται η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του διυλιστηρίου. Θα είναι δηλαδή ένα πολύ ενεργειακά φιλικό διυλιστήριο σχεδόν με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Αυτό προστέθηκε τώρα εξου και το 1.9 εκ. ευρώ το οποίο προστέθηκε στην αρχική προσέγγιση που είχαμε κάνει για τα 18 εκ. Τώρα το κόστος είναι 19,980 εκ. ευρώ. Η αρχική χρηματοδότηση θα μεταφερθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και η συμπληρωματική έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιανή, ώστε να δοθεί το ποσό αυτό από την περιφέρεια για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Το συζητήσαμε και με τον περιφερειάρχη και θα γίνει μια συζήτηση για τα τεχνικά και τις λεπτομέρειες στο Ηράκλειο παρουσία της Μαρίας Λιονή και του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΑΚ και του περιφερειάρχη για να δούμε το θέμα αυτό».
Ο κ. Νίνος πρόσθεσε ότι η ΔΕΥΑΡ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην επέκταση των δικτύων της για να μπορεί να παίρνει το νερό από το διυλιστήριο: «Είχα μια συνάντηση με τον δήμαρχο όπου του κατέθεσα και σχετικό υπόμνημα της υπηρεσίας του ΟΑΚ, ώστε να οριστεί ένας άνθρωπος στη ΔΕΥΑΡ που να προχωρά παράλληλα με το διυλιστήριο τα δίκτυα που χρειάζονται για να πάρει το διυλισμένο νερό. Αν δεν το κάνει αυτό η ΔΕΥΑΡ δεν θα έχει νόημα να παράγεται το νερό χωρίς να χρησιμοποιείται. Υπάρχει χρόνος να γίνει αυτή η επέκταση μέχρι την ολοκλήρωση του διυλιστηρίου.
Εμείς σαν ΟΑΚ επεξεργαζόμαστε ένα σενάριο αν η ΔΕΥΑΡ δεν προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου της να μπορέσουν να δώσουμε κεντροβαρικά νερό στην πόλη, δηλαδή περίπου από τα Καστελλάκια και δυτικότερα. Αυτή τη στιγμή το νερό έρχεται από δυτικά. Το σύστημα της ΔΕΥΑΡ είναι δομημένο έτσι ώστε το νερό να πηγαίνει στου Γάλλου και από κει με φυσική ροή στην πόλη. Άπαξ και δημιουργηθεί το διυλιστήριο το νερό δεν θα έρχεται πλέον από του Γάλλου άρα θα πρέπει κάπου κεντροβαρικά και σε τέτοιο υψόμετρο με φυσική ροή και με μηδέν ενεργειακό κόστος να πηγαίνει στην πόλη. Η δυναμικότητα του διυλιστηρίου μπορεί να λύσει όλο το πρόβλημα του βόρειου μετώπου της πόλης».
Ανταποδοτικά για τον δήμο Αμαρίου
Εν τω μεταξύ, αίτημα του δήμου Αμαρίου αποτελεί ο ΟΑΚ να αναλάβει ενεργειακά το κόστος της λειτουργίας του φράγματος μέσα από τους κόμπακτ βιολογικούς, καθώς ο δήμος Αμαρίου δεν λαμβάνει ανταποδοτικά οφέλη. Η χρήση των βιολογικών είναι κοστοβόρα και ο δήμαρχος της περιοχής ζητά τη συμβολή του ΟΑΚ, ο οποίος και εξετάζει το σχετικό αίτημα. Παράλληλα ένα δεύτερο έργο είναι να μπορεί να αξιοποιηθεί το νερό του φράγματος ανάντι του φράγματος για να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες. Όπως είπε το εκτελεστικό μέλος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος η μελέτη αυτή είναι έτοιμη από τον ΟΑΚ και θα παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο για να προχωρήσει η κατασκευή τους.