Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου για τη δημοπράτηση του έργου που αφορά στη διοχέτευση των ομβρίων στην περιοχή του Γάλλου, έργο το οποίο έχει θέσει ως προϋπόθεση, η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για να εντάξει, όπως και έκανε, στο ΠΕΠ Κρήτης το μεγάλο έργο όπου αφορά στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου που οδηγεί στην Πανεπιστημιούπολη.
Ήδη ο δήμος διευθετεί τις τελευταίες λεπτομέρειες για να προκηρύξει το διαγωνισμό με κονδύλια ύψους 200.000 ευρώ, που θα διαθέσει από ιδίους πόρους. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου μπορεί να χρειαστεί περίπου ένα εξάμηνο, ωστόσο όπως διευκρίνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, αμέσως μετά τη δημοπράτηση του μικρού έργου παροχέτευσης των όμβριων μπορεί να δημοπρατηθεί και το μεγάλο έργο της αναβάθμισης του οδικού δικτύου, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα έχει γίνει έως το τέλος του έτους που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 959.000 ευρώ.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό του δήμου Ρεθύμνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με σκοπό την αισθητική αλλά κυρίως τη λειτουργική αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της πόλης, προκειμένου με ασφάλεια πεζοί και οδηγοί να διέρχονται τον δρόμο και να εξυπηρετούνται αποτελεσματικά φοιτητές και καθηγητές, που καθημερινά διασχίζουν τον δρόμο αυτό για να φτάσουν στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Το συνολικό μήκος της ανάπλασης είναι περίπου 2 χλμ. Η μελέτη έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του πανεπιστημίου, καθώς και την πρόσβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου από ΑμεΑ, την ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις.
Φυσικό αντικείμενο της πράξης
Το αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου που συνδέει την πόλη του Ρεθύμνου με το Πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά στην περιοχή Γάλλου. Ο σημερινός δρόμος στερείται πεζοδρομίου και με την βελτίωση του οδικού δικτύου στόχος είναι και η προσθήκη πεζοδρομίου για την ασφαλή μετακίνηση προς τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χιλιάδων φοιτητών. Το συνολικό μήκος του δρόμου από την πόλη (περιοχή στρατοπέδου) έως το πανεπιστήμιο είναι περίπου 1.900μ.
Το προτεινόμενο έργο αφορά στο τμήμα του δρόμου από τον οικισμό Γάλλου και κατά μήκος του ορίου των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων μέχρι περίπου την διασταύρωση με τον ΒΟΑΚ. Το μήκος δρόμου της περιοχής παρέμβασης είναι 960μ. Η συνολική επιφάνεια της περιοχής παρέμβασης είναι 12000 τ.μ.
Στόχος του έργου είναι:
– η βελτίωση του οδικού δικτύου και της οδικής ασφάλειας, μέσω της συντήρησης του οδοστρώματος και της καλύτερης διαχείρισης των απορροών όμβριων υδάτων.- η ασφαλής πρόσβαση των πεζών στους χώρους του πανεπιστημίου- η πρόσβαση από ΑμεΑ στους χώρους του πανεπιστημίου μέσω του νέου πεζοδρομίου
– η ανάδειξη του φυσικού τοπίου της περιοχής με ήπιες παρεμβάσεις. Για την υλοποίηση του έργου προβλέπεται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες:
– καθαίρεση ασφαλτοτάπητα στη θέση όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το πεζοδρόμιο.
– Εκσκαφές αλλά και επιχώσεις όπου απαιτείται προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά από τη μελέτη ύψη για τη διαμόρφωση του πεζοδρομίου.
– Σκυροδέτηση των στοιχείων εγκιβωτισμού του πεζοδρομίου, της βάσης του κρασπέδου καθώς και του ρείθρου με σκυρόδεμα C20/25-
Σκυροδέτηση με C16/20 για την κατασκευή και διαμόρφωση του πεζοδρομίου
– Τελική επίστρωση με χτενιστό βιομηχανικό σκυρόδεμα της επιφάνειας του πεζοδρομίου, όπως ορίζεται από τη μελέτη καθώς και διαμόρφωση της όδευσης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητας
– Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού καθώς και διαμόρφωση των προβλεπόμενων χώρων φύτευσης, όπως ορίζει η μελέτη.
Επί του οδοστρώματος προβλέπεται να γίνουν οι παρακάτω επεμβάσεις:
– Απόξεση υφιστάμενου ασφαλτικού υλικού
– Εκσκαφή κατά μήκος της νοητής γραμμής εγκατάστασης του αγωγού όμβριων στο δυτικό όριο του οδοστρώματος
– κατασκευή φρεατίων και τοποθέτηση σχαρών σύμφωνα με τη μελέτη διαχείρισης ομβρίων
– Διαμόρφωση στρώσης έδρασης και εγκιβωτισμού του αγωγού Φ400 για την παροχέτευση των ομβρίων από την επιφάνεια του οδοστρώματος.
– Επανεπίχωση του ορύγματος
-Αποκατάσταση των στρώσεων οδοστρωσίας στη θέση εκσκαφής
– Εκσκαφή στο ανατολικό οδοστρώματος για την διαμόρφωση της ανοιχτής τάφρου για την παροχέτευση όμβριων
– Διαμόρφωση ξυλοτύπων και σκυροδέτηση της τάφρου- Απόξεση του ασφαλτικού οδοστρώματος
– Επίστρωση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας και διαγράμμιση αυτής.
Συμπληρωματικό έργο διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
Συμπληρωματικά με στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του πεζόδρομου που θα κατασκευαστεί από τον δήμο Ρεθύμνου μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων το πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο έχει ολοκληρώσει μια επιπλέον μελέτη που αφορά το τμήμα μεταξύ του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Γάλλου, που στόχο έχει να συμπληρώσει την ανάπλαση που θα κάνει ο δήμος στον χώρο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.
Το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ήδη τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί σχετική πρόσκληση από πλευράς υπουργείου Παιδείας.
Για το συγκεκριμένο έργο το πανεπιστήμιο Κρήτης συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα τοπίου, Ελένη Τσιριντάνη, η οποία μαζί με τον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, εκπόνησαν τη μελέτη, την αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Ρεθύμνου με την πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί αφορά την περιοχή κατά μήκος της πορείας των πεζών προς την πανεπιστημιούπολη.
Η επέμβαση αξιοποιεί τρεις επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος του ορίου μεταξύ δημόσιου χώρου και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, ώστε να διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και λειτουργική κίνηση των πεζών από και προς το πανεπιστήμιο. H νέα διαδρομή δεν περιορίζεται σε μια μονοσήμαντη μετάβαση αλλά γίνεται μια πορεία με εναλλαγές και διαφορετικές χωρικές ποιότητες σε όλο το μήκος της.
Οι περιοχές έχουν επιλεγεί ανάλογα με τη θέση τους κατά μήκος της πορείας, τις ενδιαφέρουσες θέες προς την πόλη και το πανεπιστήμιο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους.
Σύμφωνα με την μελέτη, διαμορφώνεται μια άνετη, ενδιαφέρουσα πρόσβαση μεταξύ πόλης και πανεπιστημίου που ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στην ανθρώπινη επέμβαση και το φυσικό στοιχείο. Αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία, όπως η υφιστάμενη βλάστηση, το βραχώδες ανάγλυφο και η παρουσία του νερού, ώστε να γίνουν φιλόξενα για την ανθρώπινη παρουσία.
Δημιουργούνται χώροι στάσης με καθιστικά και σκιά (δένδρα-σκίαστρα) για ευχάριστη υπαίθρια παραμονή, σχεδιάζεται κατάλληλος φωτισμός για την ασφαλή διέλευση/παραμονή όλες τις ώρες και εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση για όλους.
Οι χώροι με κατάλληλες διαστάσεις-χαρακτηριστικά σχεδιάζονται για να υποδεχθούν εφήμερες δράσεις (υπαίθριες εκθέσεις, μικρής κλίμακας εκδηλώσεις κ.ο.κ.).
Ο σχεδιασμός παραμένει ανοιχτός και ευέλικτος, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει/εντάξει νέες επιφάνειες στο σύνολό του.
Πραγματοποιείται ενίσχυση/εμπλουτισμός των φυτεύσεων από την ενδημική χλωρίδα με στόχο μια ενδιαφέρουσα εικόνα σε όλη τη διάρκεια του έτους με ευρεία γκάμα υφών και χρωμάτων.
Προχωρά το έργο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο κατασκευής της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, καθώς ήδη σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρύτανη υποδομών, Κώστα Σπανουδάκη, ένα 40% του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωσή του προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2022.
Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ. Το νέο κτίριο που θα δώσει νέα δυναμική στο πανεπιστήμιο κατασκευάζεται στον περιβάλλοντα χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με τρόπο ώστε να «δένει» με το υφιστάμενο κτίσμα και να συνάδει με τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα μέσα από μια σύγχρονη και καλαίσθητη νέα υποδομή που θα αναπτύσσεται σε συνολικά τέσσερα επίπεδα.
Η επέκταση της βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε 4 επίπεδα και καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 2.273,50 τ.μ.
Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο αρμόδιος αντιπρύτανης έχει δημοπρατηθεί το έργο που αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στου Γάλλου (300KWp). Το έργο χωρίζεται σε δυο υποέργα, το πρώτο με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ και μια προμήθεια προϋπολογισμού 602.000, ενώ έχει προκηρυχτεί και ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των κλιματιστικών 750.000 ευρώ. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για το έργο που αφορά σε περίφραξη του πανεπιστημίου, μονώσεις των κτιρίων και αποκατάσταση οδών. Το έργο αυτό θα κατατεθεί προς έγκριση στην σύγκλητο τον επόμενο μήνα.