Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Ιουνίου μια σχετική εκδήλωση στο Σπίτι του Πολιτισμού. Ένα σπουδαίο παιδικό βιβλίο της Αγγέλας Μάλμου με τον τίτλο «Ίγμα, η Ανατολή», που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες από τις εκδόσεις «Κέδρος», παρουσιάστηκε σε ένα ευάριθμο κοινό, το οποίο συγκροτούνταν κατά πλειοψηφία από εκπαιδευτικούς και μάλιστα από νηπιαγωγούς. Κι αυτό γιατί η συγγραφέας του είναι πολύ γνωστή στον εκπαιδευτικό κόσμο του Ρεθύμνου, αφού διετέλεσε επί εννέα χρόνια σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Δυτικής Κρήτης και άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις στις νηπιαγωγούς, και όχι μόνο. Αυτό άλλωστε δείχνει και η προσέλευση κοινού, ακόμη και από τα Χανιά και το Ηράκλειο, μεταξύ των οποίων ο γνωστός δημοσιογράφος-ποιητής και συνταξιούχος δάσκαλος Βαγγέλης Κακατσάκης, η συγγραφέας Ευδοκία Σκορδαλά και ο αντιδήμαρχος Κισάμου Μιχάλης Μουντάκης. Από τις τοπικές αρχές συμμετείχαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας (πατέρας Ιωάννης Κλειδής), του Δήμου Ρεθύμνης (Γιώργος Γεωργαλής και Γρηγόρης Τσιομπίκας), του εκπαιδευτικού κόσμου (Ανδρέας Ταξάκης, Γιώργος Τρούλης, Μιχάλης Κολιαρουδάκης και Αγγελική Καψάσκη) και της ΙΛΕΡ (Νίκος Παπαδογιαννάκης).
Το βιβλίο, που προτείνεται για παιδιά ηλικίας 11 ετών και πάνω και για εφήβους, χωρίς να αποκλείονται οι ενήλικες, αναφέρεται στην περίοδο των πρώτων ανθρώπων, εκείνων που συνηθίζεται να ονομάζονται «Νεάντερταλ». Σήμερα ελάχιστα ευρήματα μαρτυρούν την καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνων, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Δεν έχει μάλιστα διευκρινιστεί αν οι νεαντερτάλειοι ανθρωπίδες εξοντώθηκαν από τους μεταγενέστερους προγόνους μας εύφρονες ανθρώπους (Homo Sapiens), όπως διατείνεται η μία θεωρία, ή απορροφήθηκαν από αυτούς, όπως διατείνεται μια άλλη.
Το βιβλίο παρουσίασε η Μαρία Μπαδιεριτάκη, η οποία το χαρακτήρισε επίκαιρο, λυρικό, παιδαγωγικό, συναρπαστικό και ύμνο στη χαρά της ζωής και στην ομορφιά της φύσης και του ανθρώπου. Τόνισε ότι σε κάθε πρότασή του «κυριαρχεί η δίψα για ζωή, η ελπίδα για καλύτερο αύριο, ζωή με όνειρα για το μέλλον, ο σεβασμός για τον άνθρωπο».
Η Αγγέλα Μάλμου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο, αλλά στα χρόνια της εφηβείας της εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στα Χανιά. Κατάγεται από την οικογένεια μιας μορφής των Χανίων, του Αντώνη-Κυριάκου Μάλμου, με την ομώνυμη Βιβλιοθήκη. Σπούδασε Προσχολική Αγωγή και ειδικεύτηκε στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Μεσαιωνικών και Νεότερων Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Στα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε master στην Παιδική Λογοτεχνία από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Υπηρέτησε για περισσότερα από 30 χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 2005 τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα προγράμματα φιλαναγνωσίας που εφάρμοσε κατά καιρούς στα σχολεία και τον ίδιο χρόνο βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά με το βραβείο θεατρικού έργου για παιδιά για το κείμενό της «Κρητών θυσία». Την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε και πάλι με το ίδιο βραβείο από τον ίδιο φορέα για το θεατρικό της έργο «Λυγερή». Πολλά κείμενά της, πεζά και έμμετρα, έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες, εφημερίδες και περιοδικά, ενώ θεατρικά έργα της έχουν ανέβει από διάφορες θεατρικές ομάδες στα Χανιά. Παράλληλα ασχολείται με τη ζωγραφική και την αγιογραφία.
Η «Ίγμα», το Νεαρτερτάλειο κορίτσι της Αγγέλας Μάλμου, βραβεύτηκε το έτος 2012 από τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά» με το βραβείο που αθλοθετήθηκε στη μνήμη της συγγραφέως Κίρας Σίνου, η οποία είχε ασχοληθεί συστηματικά στα βιβλία της με την προϊστορία. Πριν από δύο μήνες, στις 9 Απριλίου, το βιβλίο παρουσιάστηκε στα Χανιά από τις συγγραφείς παιδικών βιβλίων Αγγελική Βαρελά και Ευδοκία Σκορδαλά. Η εκδήλωση εκείνη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και είχε μεγάλη επιτυχία.
Εξίσου μεγάλη επιτυχία είχε και η ρεθεμνιώτικη βιβλιοπαρουσίαση. Την οργάνωσαν οι σχολικοί σύμβουλοι Προσχολικής Αγωγής του Νομού Ρεθύμνης και Δημοτικής Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων Μαρία Μπαδιεριτάκη και Χάρης Στρατιδάκης, που επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προκειμένου να τονίσουν ότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα από παλιά αλλά για να λυθούν χρειάζεται η επιστροφή στις αξίες της κατανόησης και του σεβασμού στη φύση. Όπως και σήμερα ο άνθρωπος, που έχει ως εχθρό τον ίδιο τον εαυτό του, ληστεύοντας και καταστρέφοντας τα πάντα, την εποχή εκείνη είχε ως αντίπαλο επίσης έναν άνθρωπο, τον άνθρωπο τον «σοφό». Η επιβίωση όμως δεν είναι σήμερα δεδομένη, σε αντίθεση με την Ίγμα, το κοριτσάκι του μυθιστορήματος, που κατόρθωσε τελικά να τα βγάλει πέρα.
Την εκδήλωση υποστήριξαν με εκφραστικές-θεατρικές αναγνώσεις οι νηπιαγωγοί Αθανασία Κώστα και Γιώτα Τζαννέτου. Ακολούθησε συγκινητική αντιφώνηση της συγγραφέως, η οποία, αφού έπλεξε το εγκώμιο των διοργανωτών και του Ρεθύμνου συνολικά (της τρίτης και τελευταίας πόλης της ζωής της, όπως την χαρακτήρισε, με πρώτη τη γενέτειρα Βόλο και δεύτερη την πόλη εγκατάστασης Χανιά), υποσχέθηκε ότι η Ίγμα δεν θα μείνει χωρίς συνέχεια. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές υποσχέθηκαν ότι οι Ρεθεμνιώτες φιλαναγνώστες και εκπαιδευτικοί θα περιμένουν το επόμενο βήμα της Αγγέλας Μάλμου για να το χαρούν μαζί της.