Μια ομάδα νέων επιστημόνων, διαπνεόμενη από κοινό όραμα, επιχειρεί την αναβάθμιση του πολιτιστικού χαρακτήρα της χώρας μας με την υποστήριξη αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων απ’ το χώρο των Επιστημών, των Τεχνών, της Διπλωματίας και της Άμυνας.
«Στη χώρα των Μουσών, όπου γεννήθηκε η τέχνη του λόγου, η δημοκρατία και δημιουργήθηκαν καλλιτεχνικά επιτεύγματα διαχρονικής αξίας και υψηλής αισθητικής, καλούμαστε όλοι να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση του σύγχρονου Έλληνα απέναντι στην έννοια του Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να προωθήσουμε εκείνα τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού που θα τον καταστήσουν όχι μόνο ένα ελκυστικό εξαγώγιμο «προϊόν», αλλά και ένα δίαυλο παναθρώπινης επικοινωνίας. Η προσπάθεια αυτή αποκτά για πρώτη φορά σάρκα και οστά, μέσα απ’ την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας» αναφέρεται σε σημείωμα των ιδρυτικών μελών του Ινστιτούτου.
Την Ιδρυτική Διακήρυξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, υπογράφουν οι:
Πέτρος Καψάσκης, Κωνσταντίνος Υφαντής, Ιωάννης Παρίσης, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Κωνσταντίνος Λάβδας, Jimmy Jamar, Αλέξανδρος Μαλλιάς, Φώτης Παπαθανασίου, Τέτα Διαμαντοπούλου, Θωμάς Κινδύνης, Γιοβάννα Καλπαξή, Βύρων Φιδετζής, Φαίη Θειακού, Βασιλεία Κατσάνη, Νικόλαος Περδίκης, Ελένη Ανδρεούδη, Αλεξάνδρα Μαρτζάκλη, Ιωάννα Σιδέρη, Μαρία Φαϊτά, Κωνσταντίνα Μπλάτσου, Μαριάννα Προδρομίδου, Αθανασία Βέρρα, Μιχάλης Διακαντώνης, Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Σπύρος Μιχαλόπουλος.
Στο κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης αναφέρονται τα εξής:
«Στην Αθήνα σήμερα την 25η Μαρτίου 2017 αποφασίσαμε την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας με έδρα την Αθήνα του νομού Αττικής.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, αποτελεί τον πρώτο φορέα στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ως βασικό σκοπό τη μελέτη, ανάλυση και διάδοση όλων των πτυχών της Πολιτιστικής Διπλωματίας. Συγκεκριμένα ασχολείται:
Με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν στη δημιουργία και στη προαγωγή του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Με την ενίσχυση της δημόσιας συνειδητοποίησης και εικόνας του ρόλου της πολιτιστικής διπλωματίας.
Με την επιμόρφωση και εκπαίδευση στελεχών που υπηρετούν την Πολιτιστική Διπλωματία σε κάθε μορφή.
Με την έρευνα και τεκμηρίωση ζητημάτων πολιτιστικής ανάπτυξης και την ευρεία δημοσιοποίησή τους.
Με την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανάδειξή της σε διεθνές επίπεδο.
Με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, συζητήσεων, εκδόσεων, εκθέσεων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων, καθώς και τη δημοσίευση μελετών και ερευνών συναφών με τους σκοπούς του Ινστιτούτου.
Με τη συλλογή, προστασία και διάσωση ιστορικών αρχείων, έργων ή ιχνών του Ελληνικού Πολιτισμού.
Με τη θεσμοθέτηση, προκήρυξη και χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση των δημιουργών και των έργων τους, αλλά και μελετών ή ερευνών συναφών με τους σκοπούς του Ινστιτούτου.
Με τη θεσμοθέτηση της απονομής βραβείων και υποτροφιών σε πρόσωπα ή ενότητες προσώπων, που διακρίνονται με το έργο τους στο πεδίο της υπηρεσίας των σκοπών του Ινστιτούτου.
Οι δραστηριότητες του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας αναπτύσσονται, ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά, γύρω από τους επόμενους άξονες:
Τη δημιουργία αρχείου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Tις εκδόσεις συγγραμμάτων, δοκιμίων, μελετών, περιοδικών και άλλων έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων σχετικών με τον προβληματισμό περί την πολιτιστική διπλωματία.
Την πολιτιστική τεκμηρίωση.
Την επιμόρφωση.
Τη μελέτη της οργάνωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων από τη σκοπιά της διάδοσής της με έμφαση στην Διπλωματία.
Τη συγκρότηση επιτροπών μελέτης, έρευνας αυτόνομα ή και σε συνεργασία με άλλα νομικά και φυσικά πρόσωπα
Τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συζητήσεων, ομιλιών κ.ά. και ανάπτυξη νέων τρόπων επαφής με την πνευματική κοινωνία και τους εκπροσώπους του πνεύματός της.
Την έκδοση και διάθεση εντύπων, φυλλαδίων, περιοδικών, βιβλίων κ.ά.
Τη παραγωγή και προβολή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο, DVD κ.ά. και χρήση κάθε ηλεκτρονικού και οπτικοακουστικού μέσου και υλικού.
Η ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας υπαγορεύτηκε από την ανάγκη ανασύστασης της Ελληνικής Πολιτιστικής ετερότητας και επαναπροσδιορισμού του εαυτού μας στον κόσμο όχι πλέον με όρους αναπαραγωγής, αλλά δημιουργίας».