Σχετικά με αίτημα και την προσπάθεια το Δήμου Αγίου Βασιλείου,για την ίδρυση Κέντρoυ Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία,ο Θεόδωρος Πελαντάκης απέστειλε την παρακάτω επιστολή στην Δημοτική Αρχή:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι γίνεται προσπάθεια για την ίδρυση και λειτουργία στο Δήμο Αγίου Βασιλείου ΚΔΒΜΠΑ, γιαυτό και καταθέτω τις απόψεις μου:
α) Την περιοχή του δήμου Αγ. Βασιλείου τη γνωρίζω σε βάθος, επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα χωριό του, την Κρύα Βρύση, αλλά και επειδή εργ΄στηκα στην περιοχή επί πέντε χρόνια ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σπηλίου. Τότε, παράλληλα με τη διδασκαλία στο σχολείο, μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα του έκακτου επιμελητή αρχαιοτήτων της τότε επαρχίας Αγίου Βασιλείου που είχε την ίδια περιοχή του σημερινού ομώνυμου Δήμου. Με δεδομένο το φανατισμό και το ζήλο του νεοφώτιστου, κατά τη δεκαετία του 1960, επισκέφτηκα όλους τους οικισμούς της περιοχής και όλη την ύπαιθρο με τα ατελή μέσα της περιοχής, για να εντοπίσω τις αρχαιότητες και να αναφέρω σχετικά για τις ανάγκες ανάδειξης και συντήρησής τους στην αρχαιολογική υπηρεσία. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν να εκδοθεί το βιβλίο μου «Βυζαντινοί ναοί της επαρχίας δήμου Αγ. Βασιλείου», Ρέθυμνο 1973. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται το σύνολο των βυζαντινών αγιογραφημένων ναών της περιοχής, συνολικά 72, από τους οποίους οι 28 ήταν μέχρι τότε άγνωστοι στην αρχαιολογική υπηρεσία.
β) Ως συνέχεια μπορεί να θεωρηθεί η διοργάνωση και πραγματοποίηση διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, όπου εργάστηκα ως πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Οι τόμοι που περιλαμβάνουν τα σχετικά με το συνέδριο αυτό για το Δήμο Αγ. Βασιλείου είναι επτά, με σελίδες 3.645.
γ) Από τις επιστημονικές εργασίες που περιλαμβάνονται στους παρακάτω τόμους φαίνεται η πραγματικότητα η σχετική με την περιοχή, ότι δηλαδή είναι ένα ανοικτό σχολείο, ένας ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτος χώρος, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πολλά όχι μόνο στον επισκέπτη, φυσιολάτρη, περιπατητή, αλλά και στον επιστήμονα (γεωλόγο, αρχαιολόγο, φυσιοδίφη, ιστορικό, βιολόγο, γεωπόνο). Ο επιχειρηματίας του τουρισμού μπορεί να διοργανώσει περιπάτους αναψυχής σε διαδρομές στα βουνά, στα φαράγγια, στους γηλόφους (;), στα βυζαντινά ναίδρια, στις αρχαιότητες που καλύπτουν όλη την περιοχή. Από την ίδια περιοχή παράγονται προιόντα γεωργικά και κτηνοτροφικά, ιδιαίτερης αξίας λόγω της σύστασης του εδάφους και της ποικιλίας της χλωρίδας, η οποία τονώνεται από τους βόρειους αναζωογονητικούς ανέμους και την αλμύρα της Λιβυκού Πελάγους.
δ) Από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι αναγκαία για την αξιοποίηση της περιοχής και την αειφορία της η ίδρυση και λειτουργία ΚΔΒΜΠΑ στο Δήμο Αγίου Βασιλείου».