Αίτημα στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα σχολεία, αποφάσισε ομόφωνα να στείλει η δημοτική επιτροπή παιδείας του δήμου Ρεθύμνου στην τελευταία συνεδρίαση της, το μεσημέρι της Δευτέρας.
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρα σοβαρό, με δεδομένο ότι η κατανομή των χρημάτων για τα σχολεία γίνεται με βάση τα στοιχεία του 2014, όπου στον μητροπολιτικό δήμο υπήρχαν έξι λιγότερα σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι έξι σχολεία ουσιαστικά δεν λαμβάνουν καθόλου επιχορήγηση, αλλά η λειτουργία τους επί της ουσίας βασίζεται στην οικονομική συνδρομή του δήμου Ρεθύμνου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες χωρίς την οικονομική στήριξη του δήμου δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων. Οι αυξημένες αρμοδιότητες για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων στο Ρέθυμνο έχουν «στραγγίσει» τα διαθέσιμα των σχολικών επιτροπών, αφού συγκεκριμένα για τον δήμο Ρεθύμνου, όπου έχουν προστεθεί πέντε επιπλέον σχολεία τα τελευταία χρόνια, οι ανάγκες έχουν εκτοξευτεί, την ίδια ώρα όμως που οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται διαρκώς και το κεντρικό κράτος κωφεύει στα διαρκή αιτήματα για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων.
Ενδεικτικό είναι πως το 2010 οι κρατικοί πόροι προς τον δήμο Ρεθύμνου για τα σχολεία έφταναν περίπου το 1 εκ. ευρώ, ποσό που έχει περικοπεί αισθητά, αφού σήμερα με συνολικά 91 σχολικές μονάδες ο δήμος Ρεθύμνου λαμβάνει επιχορήγηση μειωμένη κατά 65%. Συγκεκριμένα οι σχολικές επιτροπές του δήμου Ρεθύμνης λαμβάνουν το ποσό των 144.000 ευρώ από τη ΣΑΤΑ, επιχορήγηση που αφορά τις συντηρήσεις των σχολικών μονάδων καθώς και περίπου 500.000 ευρώ για την πληρωμή των σχολικών τροχονόμων, τα είδη ατομικής προστασίας των καθαριστριών, μικροσυντηρήσεις, λειτουργικά έξοδα, πετρέλαιο σχολικών μονάδων και γραφική ύλη.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, η επιχορήγηση που δίνεται ετησίως για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων δεν ξεπερνά τις 580.000 ευρώ για ενενήντα συνολικά σχολεία. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι για κάθε σχολείο αντιστοιχεί το ποσό των 5.000 ευρώ, που είναι πολύ μικρό για να καλύψει τις ανάγκες. Τα μέλη της δημοτικής επιτροπής παιδείας αποφάσισαν να συντάξουν επιστολή, όπου θα αναφέρουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει και θα ζητούν την αποκατάσταση της αδικίας ως προς τη κατανομή των κονδυλίων. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαλής από τα ενενήντα σχολεία που βρίσκονται στον μητροπολιτικό δήμο τα 13 αφορούν σε όλους τους δήμους του νομού, όπως τα ΕΠΑΛ, τα πειραματικά και το μουσικό και τα οποία απαιτούν περισσότερα χρήματα για τη λειτουργία τους.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργαλής, ότι η ΣΑΤΑ του 2018 καταβλήθηκε και μάλιστα αυξημένη κατά 70.000 ευρώ φτάνοντας τις 218.000 ευρώ από 144.000 ευρώ γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι τα αιτήματα του δήμου εισακούστηκαν. Τα χρήματα αυτά αφορούν συντήρηση σχολείων.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής ανέφερε: «Αποφασίσαμε ομόφωνα στη δημοτική επιτροπή παιδείας να στείλουμε έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας και Εσωτερικών και να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη χαμηλή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και την άδικη κατανομή του ποσού στις σχολικές επιτροπές. Εμείς θεωρούμε ότι αδικούμαστε γιατί η κατανομή γίνεται με βάση τα στοιχεία του σχολικού έτους 2014-2015 και εμείς τα νέα σχολεία τα λειτουργούμε από το 2016 και μετά άρα ουσιαστικά δεν μας επιχορηγεί το κράτος τα νέα σχολεία. Θα ζητήσουμε να αλλάξει η κατανομή της χρηματοδότησης και να γίνει με βάση τα στοιχεία του σχολικού έτους 2018 γιατί εμείς στο Ρέθυμνο λειτουργούμε έξι νέα σχολεία».
Ο κ. Γεωργαλής πρόσθεσε ότι η ΣΑΤΑ του 2018 που καταβλήθηκε στα ταμεία του δήμου είναι αυξημένη και ανέρχεται σε 218.000 ευρώ από 144.000 ευρώ που ήταν από το 2012 μέχρι σήμερα.
«Είχαμε κάνει σχετικό αίτημα για αύξηση της ΣΑΤΑ και πλέον από ότι φάνηκε ικανοποιήθηκε. Τα χρήματα αυτά αφορούν τη συντήρηση των σχολείων και πιστεύουμε να ανταποκριθεί και στο αίτημα μας για αύξηση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών» ανέφερε.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 θα λειτουργήσει το 2ο δημοτικό σχολείο
Εν τω μεταξύ με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του νέου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου, το οποίο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Το 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί σε οικόπεδο εμβαδού 4.094,51 m2, ιδιοκτησίας δήμου Ρεθύμνης, που βρίσκεται εκτός οικισμού Ατσιποπούλου. Πρόκειται για διώροφο κτίριο με υπόγειο. Όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση τα στοιχεία δόμησης έχουν ως εξής:
Η συνολική επιφάνεια κάλυψης του είναι 1.010,02 μ2.
– Δόμηση ισογείου: 807,03 μ2
– Δόμηση α’ ορόφου: 577,83 μ2
– Η συνολική επιφάνεια: 1.424,11 μ2.
– Υπόγειο: 471,88 μ2
– Η/Χ: 181,50 μ2
– Όγκος: 6109,26 μ3
– Περιβάλλων χώρος: 3084,51 μ2
Η δυναμικότητά του νέου σχολείου είναι 230 μαθητές. Θα είναι ένα υπερσύγχρονο κτίριο, καθώς με βάση τη μελέτη, έχει σχεδιαστεί με τις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές και θα περιλαμβάνει εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρο, χώρους γυμναστικής και εργαστήρια.
Στο ισόγειο υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (εκδηλώσεις, γυμναστική κ.τ.λ.), έξι αίθουσες διδασκαλίας, μια βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, γραφείο δασκάλων, ιατρείο – αναρρωτήριο, γραμματεία – αρχείο φωτοτυπείο, κυλικείο και χώροι υγιεινής και για ΑμεΑ, καθώς και κλιμακοστάσια και ασανσέρ.
Στον πρώτο όροφο, σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και αίθουσα ξένων γλωσσών, αίθουσα αισθητικής αγωγής και καλλιέργειας δεξιοτήτων, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα – εργαστήριο φυσικοχημείας. Επιπλέον προβλέπεται γραφείο διευθυντή, γραφείο για τον Σύλλογο Γονέων μαθητών και μαθητικών κοινοτήτων και ένα ακόμα γραφείο και χώροι υγιεινής.
Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται έξι θέσεις στάθμευσης, δύο θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, ένας χώρος φυτεμένος, ένα γήπεδο μπάσκετ και ένα γήπεδο βόλεϊ με πλακόστρωτα και κρήνες. Γύρω από τον χώρο υπάρχει φύτευση και καθιστικά για τα παιδιά. Όλες οι προδιαγραφές του έργου είναι σύμφωνα με τον σχετικό οδηγό για τα διδακτήρια του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.