Αίτηση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου για συζήτηση των άμεσων και οξυμένων προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών του Δήμου, κατέθεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου.
Στο έγγραφο αίτημά του, ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρει:
«Κύριε πρόεδρε σε παγκρήτια σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/5/2017 στο Ρέθυμνο, συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά του νησιού, αποτέλεσμα των μνημονιακών νόμων, της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΚΑΠ της Ε.Ε. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, εκτός των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, να ζητήσομε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου να συζητήσει στην επόμενη συνεδρίασή του τα ζητήματα που μας απασχολούν και τα οποία αφορούν:
1. Καθυστέρηση του προγράμματος οργανωμένης δακοκτονίας.
2. Περιβαλλοντικό τέλος ύδρευσης-άρδευσης.
3. Δασικοί χάρτες.
4. Αιμοληψίες για αιγοπρόβατα.
Για όλα τα παραπάνω, κάναμε διεξοδική συζήτηση και διατυπώσαμε συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία σας θέτομε υπόψη, με το αίτημα να τύχουν της πολιτικής σας στήριξης.
1. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία. Να δοθούν άμεσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αναγκαία φάρμακα και να προχωρήσουν με ευθύνη της Περιφέρειας οι ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές, χωρίς καθυστέρηση. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
2. Το περιβαλλοντικό τέλος είναι ακόμα ένα χαράτσι για τους αγρότες, αλλά συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, αφού αφορά το νερό άρδευσης και ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της Ε.Ε. που αφορά την ιδιωτικοποίηση του νερού, στη χρήση του ως εμπορικό προϊόν και όχι ως κοινωνικό αγαθό. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Απαιτούμε από τους Δήμους να μην αποδεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του «πράσινου τέλους» για το νερό. Να μην ισχύσει η απόφαση που εντάσσουν ως μνημονιακή υποχρέωση, ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλες βιομηχανίες που διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, εξαιρούνται από το τέλος.
3. Η κατάρτιση των δασικών χαρτών φέρνει ένα μεγάλο χαράτσι για τους αγρότες και κτηνοτρόφους με τοπογραφικά, αντιρρήσεις και εξαγορά γης ή χρήσης γης. Να επιβαρυνθεί το κράτος εξ’ ολοκλήρου την όποια διαδικασία και το οικονομικό κόστος που αυτή απαιτεί και όχι να φορτώνεται στις πλάτες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
4. Οι αιμοληψίες για τα αιγοπρόβατα, που επιβάλλει ο νόμος, να οργανώνονται από το κράτος και τις αντίστοιχες υπηρεσίες, το οποίο να επωμίζεται και το σχετικό κόστος και όχι ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος.
Καλούμε το Δ.Σ. του δήμου Αμαρίου να συζητήσει τα παραπάνω ζητήματα στην πρώτη του συνεδρίαση και να στηρίξει πολιτικά τα παραπάνω αιτήματά μας».