Αίτημα για τη λειτουργία των σφαγείων και την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων αιγοπροβάτων εντός της Περιφέρειας Κρήτης, κατέθεσε χθες με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, και στους αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥπΑΑΤ και επικεντρώνεται στην ανάγκη να προστατευθεί η ζωική παραγωγή της χώρας. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά με την συνεργασία όλων «μπορούμε να καταφέρουμε η νόσος της ευλογιάς των προβάτων να αποτελέσει παρελθόν σε όλη την Ελλάδα. Ως Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ευλογιάς σε Περιφερειακές Ενότητες της χώρας κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μην εισέλθει η νόσος στο νησί μας».
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Κρήτης κι αφού έχει λάβει κι έχει τηρήσει μεθοδικά όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τις προβλέψεις, ζητά από το υπουργείο να λάβει τα παρακάτω συγκεκριμένα μέτρα:
1.Να συνεχίσει να απαγορεύεται η είσοδος ζώντων αιγοπροβάτων προς τη νήσο Κρήτη.
2.Να ανοίξουν τα σφαγεία για αιγοπρόβατα – αμνοερίφια από την Παρασκευή 01-11-2024 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού:
•Με τήρηση αυστηρών προδιαγραφών στην λειτουργία των σφαγείων.
•Με τήρηση όλων των κανόνων απολύμανσης των μέσων μεταφοράς.
•Με τήρηση όλων των μέτρων του Καν (ΕΕ) 687/2020.
•Με όλα τα προβλεπόμενα από την κτηνιατρική νομοθεσία έγγραφα.
3.Να υπάρξει απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τους χειμερινούς / θερινούς βοσκότοπους στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στο μεταξύ σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες ενόψει της λήξης απαγόρευσης λειτουργίας των σφαγείων στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα. Οι κρεοπώλες βλέποντας τις επικείμενες ελλείψεις κρεάτων στα καταστήματα του Ρεθύμνου, αρχίζουν και εκφράζουν ανησυχία για τα αποθέματα προϊόντων στην αγορά το ερχόμενο άμεσο χρονικό διάστημα. Όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του κλάδου, οι εξελίξεις αυτές αποτελούν το δεύτερο απανωτό χτύπημα για τις επιχειρήσεις τους, μετά την ανάλογη περιπέτεια που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το καλοκαίρι, όταν τα ζώα νόσησαν από πανώλη και τα κρεοπωλεία αδυνατούσαν να προμηθεύσουν τους καταναλωτές με αρνιά. Παρά το γεγονός ότι στην Κρήτη δεν έχει υπάρξει κάποιο κρούσμα ευλογιάς μέχρι στιγμής, τα κλειστά σφαγεία προβληματίζουν και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι διαφωνούν με τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Ο κ. Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων του Ρεθύμνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.» κατέθεσε την πλήρη αντίθεσή του με το κλείσιμο των σφαγείων στην Κρήτη και σε περιοχές χωρίς κρούσματα ευλογιάς, ενώ παράλληλα ανέδειξε την υπολειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών, ως αιτία για την εξάπλωση των ασθενειών στα ζώα.
«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να παίρνονται οριζόντια μέτρα, από τη στιγμή που κάποιες περιφέρειες δεν έχουν κρούσματα. Θα έπρεπε να μένουν ανοιχτά τα σφαγεία ανά νομό, ανάλογα με τα κρούσματα και να μη γίνονται μετακινήσεις ζώων από νομό σε νομό. Δεν γίνεται να κατεβαίνουν από την άλλη άκρη της Ελλάδας ζώα στην Κρήτη. Οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αλλά η υποστελέχωσή τους τις οδηγεί σε υπολειτουργία εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν, επίσης, ελλιπείς έλεγχοι στα ζώα και γενικότερα εκεί που έπρεπε, γι’ αυτό ξεφεύγουν κάθε φορά οι ασθένειες. Δεν θα έπρεπε να κλείσουν τα σφαγεία ούτε στην Κρήτη, ούτε και στα νησιά». Παράλληλα, ο κ. Βενιεράκης δήλωσε ότι η ενημέρωση του κτηνοτροφικού κλάδου λέει ότι τα σφαγεία αναμένεται να ανοίξουν στις 2 Νοεμβρίου, όταν και ολοκληρώνεται το δεκαήμερο απαγόρευσης της λειτουργίας τους, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Δεν έχουμε κάποια άλλη ενημέρωση για το αν υπάρχει πρόθεση να ανοίξουν τα σφαγεία νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία», ανέφερε.
Μία ενδεχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στην Κρήτη θα σήμανε συναγερμό για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι βάλλονται από σειρά οικονομικών επιβαρύνσεων, ενώ κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και την αρρώστια της πανώλης το απερχόμενο καλοκαίρι. Ο κ. Βενιεράκης υπογραμμίζει: «Με την πανώλη είχαμε κρούσματα στην Κρήτη, αλλά η ευλογιά τώρα έχει μεγαλύτερη ισχύ και διάρκεια, αν έρθει στην Κρήτη θα μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή στην κτηνοτροφία και στα κοπάδια γενικότερα. Σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες και την ανομβρία που μας έχει ανεβάσει τα κοστολόγια στα ύψη, θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Τα τελευταία τρία χρόνια βαλλόμαστε πολύ από τις καιρικές συνθήκες».
Οι επόμενες μέρες θα φανούν κρίσιμες για τα κρεοπωλεία, με τα αποθέματα να τελειώνουν και τα περιθώρια να στενεύουν. Ο κ. Μιχάλης Κυριακόπουλος, πρόεδρος κρεοπωλών του Ρεθύμνου προχώρησε σε μία σύγκριση ανάμεσα στην εμφάνιση αιγοπροβάτων που νόσησαν από πανώλη το καλοκαίρι και στα κρούσματα ευλογιάς που καταγράφονται τώρα, με τις συνέπειες στα τοπικά κρεοπωλεία να έχουν πολλές ομοιότητες. «Ό,τι έγινε τον Αύγουστο γίνεται και τώρα, τότε με την πανώλη, τώρα με την ευλογιά. Τα σφαγεία είναι κλειστά εδώ και μέρες, τα περισσότερα καταστήματα είχαν προλάβει να σφάξουν. Από εδώ και πέρα θα φανεί τι θα γίνει», αναφέρει ο κ. Κυριακόπουλος.