Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου από την έντονη κακοκαιρία του προηγούμενου μήνα και ήδη η τεχνική υπηρεσία της αντιπεριφέρειας ετοίμασε το σχετικό τεχνικό δελτίο για τα χρήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων για την αποκατάσταση των ζημιών που καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα του νομού.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η προϊστάμενη της διεύθυνσης τεχνικών έργων Ελένη Ρανουτσάκη της ΠΕΡ, το αίτημα που κατατέθηκε στον υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αφορά τη χρηματοδότηση έργων συνολικού ύψους 10 εκ. ευρώ. Η πλειοψηφία εκ των έργων αφορά σε οδοποιία με δεδομένο ότι υπέστη τεράστιες καταστροφές το επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και την αποκατάσταση γεφυριών αλλά και έργα θωράκισης περιοχών που βρίσκονται κοντά σε ρέματα και ποτάμια. Όπως εξήγησε η κ. Ρανουτσάκη το μεγαλύτερο πρόβλημα της τελευταίας κακοκαιρίας εντοπίστηκε στην περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου και στον μητροπολιτικό δήμο.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές καταγράφηκαν στον δήμο Μυλοποτάμου όπου «φούσκωσε» ο Γεροπόταμος, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα στην περιοχή, αλλά και το ανατολικό Ρέθυμνο με τους ποταμούς να υπερχειλίζουν και να θέτουν σε κίνδυνο σπίτια και ανθρώπους.
Σε σχετικές δηλώσεις της στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ανέφερε: «Μετά τις αυτοψίες που έκαναν στελέχη της υπηρεσίας μα ετοιμάσαμε ένα τεχνικό δελτίο που αντιστοιχεί περίπου σε 10 εκ. ευρώ, αφορούν σε ζημιές αποκλειστικά της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου και έχουν να κάνουν με γέφυρες, με καταστροφή οδοστρώματος που απαιτεί κατασκευή και συντήρηση του, με καθαρισμούς -γιατί σε αρκετά σημεία των ποταμών υπάρχουν φερτά υλικά- και απαιτείται εκ νέου καθαρισμός και επίσης είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν κατολισθητικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές του νομού. Ευελπιστούμε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που ζητήσαμε για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες για τον νομό μας παρεμβάσεις».
Δρομολογούνται μελέτες οριοθέτησης ποταμών και ρεμάτων
Υπενθυμίζεται ότι η περιφέρεια Κρήτης έχει δεσμεύσει κονδύλια εξαιτίας των καταστροφών από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στη μελέτη, κατασκευή έργων για οριοθέτηση ποταμών και ρεμάτων σε όλο τον νομό. Τα έργα αυτά χαρακτηρίζονται ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου καθώς τόσο τον Φεβρουάριο του 2019 όσο και τον Νοέμβριο του 2020 τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις απέδειξαν ότι ο νομός είναι ανοχύρωτος, αφού οι περισσότεροι ποταμοί φούσκωσαν επικίνδυνα απειλώντας κατοικημένες περιοχές. Τα μαζωμένα ρέματα και ποτάμια που αποκάλυψαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις επιβάλλουν την εξ αρχής μελέτη και οριοθέτηση τους για την οχύρωση του νομού από πλημμύρες.
Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου οι μελέτες κατασκευής των έργων αυτών θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με δεδομένο ότι ο νομός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Από τον νόμο προβλέπεται η σχετική διαδικασία μέσω της διαπραγμάτευσης με τους ανάδοχους μελετητές.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουμε εξασφαλίσει χρήματα από την προηγουμένη κακοκαιρία και ήδη οι μελετητές οι δικοί μας ετοιμάζουν τα τεύχη δημοπράτησης και είμαστε σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ώστε οι μελέτες αυτές να εγκριθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (διαπραγμάτευση) σε κάθε ποταμό χωριστά. Θα καλούμε τα μελετητικά γραφεία σύμφωνα με το άρθρο 33 για να αναλάβουν τα έργα. Πρόκειται για μελέτες οριοθέτησης που περιλαμβάνουν όμως και έργα διευθέτησης. Οι μελέτες αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τον Πλατανιανό Ποταμό, τον Αρκαδιανό Ποταμό, τον Γεροπόταμο, και τον Πλακιά. Συνολικά μιλάμε περίπου για 11 ποταμούς που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και είναι επίφοβοι για πλημμύρες. Οι μελέτες αυτές έχουν υψηλό κόστος όμως είναι απαραίτητες γιατί μαζί με τα έργα που θα ακολουθήσουν είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα».
Υπενθυμίζεται πως ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 10 Μαΐου του 2021.