Μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τους δυνητικά εντασσόμενους επενδυτές στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών», του ΠΕΠ Κρήτης.
Εξαιτίας της ύφεσης και της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πολλές υφιστάμενες επιχειρήσεις, η νέα παράταση δόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό να παραχωρηθεί περισσότερος χρόνος στους επιχειρηματίες να διερευνήσουν το ενδεχόμενο υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου που έχουν καταθέσει, καθώς σύμφωνα με σχετικά στοιχεία από τον ΕΦΕΠΑΕ, σε όλη τη χώρα από τα 9.406 έργα που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (των δυνητικά εντασσόμενων), έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά ένταξης περίπου για τα μισά (4.500 έργα).
Στον «αέρα» βρίσκεται η υλοποίηση δεκάδων επενδυτικών σχεδίων και στην Κρήτη. Παρότι πολλές επιχειρήσεις από το νησί και το Ρέθυμνο, που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Τουρισμού, της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, πέτυχαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα, τελικά αδυνατούν να υλοποιήσουν τις επενδύσεις για τις οποίες εξασφάλισαν το «πράσινο φως», καθώς ρευστότητα δεν διαθέτουν, οι «κάνουλες» των τραπεζών παραμένουν κλειστές και ο κύκλος εργασιών τους έχει συρρικνωθεί.
Εκτιμάται, μάλιστα, ότι περισσότερες από τις μισές τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν τελικά να υλοποιήσουν το επενδυτικό σχέδιο το οποίο έχουν καταθέσει, για λόγους οικονομικούς.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην Κρήτη δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης 1.464 επενδυτικών με προϋπολογισμό 197.045.000 ευρώ, ενώ σημαντικό μερίδιο εξασφάλισαν επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, καθώς στο πρόγραμμα εντάχθηκαν 390 με προϋπολογισμό επενδυτικών σχεδίων που προσεγγίζει τα 48 εκατομμύρια ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα των δυνητικά εντασσόμενων, προκειμένου να ξεκινήσουν τις δράσεις και τα έργα για τα οποία έχουν εξασφαλίσει έγκριση από το ΕΣΠΑ, απαιτείται είτε να βρουν τραπεζική δανειοδότηση, ισόποση τουλάχιστον με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης, είτε να διαθέσουν ίδια κεφάλαια και να καταθέσουν σχετικά παραστατικά για την υλοποίηση εργασιών τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Προϋποθέσεις οι οποίες κρίνονται απαγορευτικές από αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παλεύουν καθημερινά για τη βιωσιμότητά τους.
Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους στην Αναπτυξιακή Κρήτης, από όπου θα γίνει ο διοικητικός έλεγχος, ώστε στη συνέχεια να υποβληθεί αίτηση επαλήθευσης στον ΕΦΕΠΑΕ για να περάσουν έργα από την κατηγορία των δυνητικά εντασσόμενων, στη λίστα των οριστικά εγκεκριμένων.
Σε όλη τη χώρα στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών», έχουν ενταχθεί 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04 ευρώ.