Αβέβαιο χαρακτηρίζεται το μέλλον των επικουρικών εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι τους δυο τελευταίους μήνες, καθώς οι επίτροποι των ελεγκτικών συνεδρίων ανά περιφέρεια επιστρέφουν πίσω ανυπόγραφα τα εντάλματα πληρωμών, επικαλούμενοι ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν ξεπεράσει το 24μηνο και άρα είναι μη σύννομες.
Στο Ρέθυμνο οι επικουρικοί εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι συνολικά 24, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι γιατροί. Ο υπουργός Υγείας το πρωί της Κυριακής συναντήθηκε με τους εργαζομένους του νοσοκομείου του Ρεθύμνου, στο περιθώριο εκδήλωσης για το σχολειό αγωγής υγείας που διοργανώθηκε στο Ρέθυμνο.
Ο Ανδρέας Ξανθός διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το υπουργείο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ υποστήριξε πως οι αποφάσεις των ελεγκτικών συνεδρίων δεν είναι οριστικές αφού, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν ώστε να υπογραφούν τα εντάλματα από ανωτέρα κλιμάκια.
Ωστόσο τίποτα δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα εντάλματα θα υπογραφούν και το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε: «Είναι 24 οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι τέσσερις είναι γιατροί, οι οποίοι εμπίπτουν στη νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2108 (από 30 Σεπτεμβρίου του 2017 που έληγαν τους δώσαμε άλλους 15 μήνες) και φυσικά αυτό το κάναμε επειδή θεωρούμε ότι είναι απαραίτητοι στο σύστημα. Είναι περίπου 1.500 άτομα σε όλη την Ελλάδα και υπάρχει πρόβλημα καθώς έχουμε μια άρνηση από τους επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε ορισμένες περιοχές που δεν εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής τους -μεταξύ αυτών και το Ρέθυμνο σε όλη την Κρήτη- επικαλούμενο ότι δεν είναι σύννομη η παράταση διότι υπερβαίνει τους 24 μήνες συνεχούς εργασίας και με βάση τα προεδρικά διατάγματα Παυλόπουλου, όπου οι ανανεώσεις συμβάσεων δεν πρέπει να είναι πάνω από 24 μήνες καθώς μετά μπορεί να διεκδικήσει ο εργαζόμενος μονιμοποίηση και αυτό αυτή την περίοδο έχει καταργηθεί η μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου. Κάνουμε μια προσπάθεια να παρακάμψουμε αυτήν την άρνηση και ήδη έχουμε κάποιες θετικές ενδείξεις -έχουμε αποφάσεις ελεγκτικών κλιμακίων- που είναι το αμέσως επόμενο όργανο από τον επίτροπο που εγκρίνουν τα εντάλματα- θεωρώντας ότι υπάρχει μείζων λόγος του δημοσίου συμφέροντος και εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ και προστασίας του εργαζόμενου. Υπάρχει ο όρος συγγνωστή πλάνη, δηλαδή παρότι ξέρουμε ότι δεν είναι ακριβώς νομότυπο, το εγκρίνουμε διότι υπερτερεί το κριτήριο του δημοσίου συμφέροντος. Όταν δεν τον εγκρίνει ο επίτροπος πάει στο κλιμάκιο, αν και το ελεγκτικό κλιμάκιο συμφωνήσει ότι δεν πρέπει να εγκριθεί πάει σε τμήμα ελεγκτικού και αν και αυτό δε συμφωνήσει πάει στην ολομέλεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε απόφαση τμήματος που αυτό θα ήταν καταλυτικό. Είμαστε σε συνεννόηση με το Ελεγκτικό Συνέδριο να αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή, δηλαδή να πάει γρήγορα -αν έχουμε αρνητική πράξη κλιμακίου- στο τμήμα. Ελπίζω αυτό να γίνει τις επόμενες ήμερες και οι άνθρωποι να πληρωθούν πριν τις γιορτές. Έχουμε μια ανησυχία, είναι εύλογη καθώς δεν θέλουμε να έχουμε προσωπικό απλήρωτο, την ώρα που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει προσπάθεια να έχουμε κανονικότητα στις πληρωμές σε αντίθεση με το παρελθόν που κάθε τρεις και λίγο είχαμε προβλήματα με τις πληρωμές των γιατρών».
ΕΛΠΙΔΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ