Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Τιτάνια) η 3η Τεχνική Συνάντηση των εταίρων της πράξης «Αγία Νάπα – Ρέθυμνο: Καθολικά προσβάσιμες πόλεις», η οποία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007 – 2013». Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), εταίρο της πράξης. Εταίροι της πράξης επίσης είναι ο Δήμος Αγίας Νάπας (επικεφαλής εταίρος) και ο Δήμος Ρεθύμνης.
Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας, η οποία αφορά στην ανάπτυξη υποδομών και στη βελτίωση της καθολικής προσβασιμότητας, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος των δύο προαναφερθέντων δήμων και ως εκ τούτου της οικονομικής ανάπτυξής τους.
Η κήρυξη των εργασιών της συνάντησης έγινε από τον γενικό γραμματέα της Ε.Σ.Α.μεΑ. κύριο Χρήστο Νάστα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή της πράξης στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών των Δήμων Ρεθύμνης (Κρήτη) και Αγίας Νάπας (Κύπρος).
Επιπρόσθετα, ο κύριος Νάστας επεσήμανε πως για την Ε.Σ.Α.μεΑ. ο «Τουρισμός για Όλους» θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα της Ελλάδας πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί το αναβαθμισμένο εθνικό τουριστικό προϊόν και παρουσίασε συνοπτικά τα αιτήματα που η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει κατά καιρούς υποβάλλει στην ελληνική Πολιτεία για αυτό το ζήτημα.
Στη συνάντηση επίσης συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ρεθύμνης κ. Δημήτρης Τσαχάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της πράξης στην αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στους πολίτες και επισκέπτες με αναπηρία του Δήμου Ρεθύμνης, καθώς και σε παρεμβάσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν στον Δήμο μέσω της αξιοποίησης της νέας προγραμματικής περίοδο 2014-2020 των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων.
Κατά τη συνάντηση οι εταίροι αναφέρθηκαν στην πορεία εφαρμογής των ενεργειών που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης, ενώ εκπρόσωπος του επικεφαλής εταίρου αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα για την επιτυχή έκβασή της.
Τέλος, οι εταίροι επισκέφτηκαν χώρους που συνιστούν παραδείγματα εφαρμογής της ένταξης της διάστασης της προσβασιμότητας στον τομέα του Τουρισμού και του Πολιτισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν το Μουσείο της Ακρόπολης και το αναβατόριο που έχει τοποθετηθεί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητική αναπηρία (χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων).
Σημειώνεται ότι το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο Δήμο Ρεθύμνου
Υπενθυμίζεται ότι για το Ρέθυμνο οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου έχουν ως εξής:
– Προμήθεια συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης ατόμων με προβλήματα όρασης σε υφιστάμενους σηματοδότες -20.000 ευρώ. (Τα σημεία στα οποία έχουν ήδη τοποθετηθεί τα εν λόγω συστήματα είναι τα παρακάτω: α) στην συμβολή των οδών Αντισμηνάρχου Βασιλάκη και Θεοτοκοπούλου, β) στην συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Χορτάτζη, γ) στην συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Δημοκρατίας, δ) στην συμβολή των οδών Μοάτσου και Κονδυλάκη και ε) στην συμβολή των οδών Ηγ. Γαβριήλ και Κριάρη).
– Τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑμεΑ στη δημοτική πινακοθήκη «Κανακάκη» -23.000 ευρώ.
– Έργα βελτίωσης προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Φρούριο Φορτέτζα και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης -189.850 ευρώ.
– Προμήθεια εξοπλισμού πρόσβασης και εξυπηρέτησης αναγκών ΑμεΑ σε παραλίες Δήμου Ρεθύμνης -80.000 ευρώ.
– Συμβουλευτικές υπηρεσίες για διαχείριση και συντονισμό έργου – 8.400 ευρώ.
– Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υποστήριξη του έργου – 1.200 ευρώ.
– Συναντήσεις προόδου έργου στην Αθήνα και την Κύπρο – 6.400 ευρώ.
Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη αφορά στη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η δεύτερη στην καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των πολιτών/επισκεπτών με αναπηρία με τις αρχές και στην ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της κοινής γνώμης και των επιχειρηματιών (ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρήσεων, εμπόρων κλπ.) σε θέματα σχετικά με την αναπηρία.
Οι παρεμβάσεις αυτές συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014.