Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί σήμερα το νέο βιβλίο «Κοσμάς Πολίτης: Λεμονοδάσος», Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας: Ένα ταξίδι στους μύθους και στα σύμβολα του Λεμονοδάσους, της Αγγέλας Καστρινάκη.
Το Λεμονοδάσος αφηγείται την ιστορία του έρωτα ανάμεσα στον Παύλο και στη Βίργκω. Δυο νέοι που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους -με ροπή προς τους εύκολους έρωτες ο Παύλος, περήφανη παρθένα η Βίργκω- αγαπούν με πάθος ο ένας τον άλλον και τον παιδεύουν εξίσου.
Η ιστορία διαδραματίζεται στην αστική Αθήνα και στον κοσμικό Πόρο κατά τη δεκαετία του 1920, με άρωμα εποχής αλλά και με προβληματισμούς που παραμένουν επίκαιροι. Να παντρευτεί κανείς το πρόσωπο που αγαπά ή να μη διασύρει τον έρωτά του μες στη σκόνη της καθημερινότητας; Μήπως η ευτυχία έγκειται «στα όνειρά μας που μένουν ανέπαφα από τη φθορά της ζωής»; Ένα δροσερό και βαθύ έργο, ένα κλασικό κείμενο της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Η μελέτη της Αγγέλας Καστρινάκη επιχειρεί να αποκαλύψει το κρυμμένο υπόστρωμα του έργου, το πυκνό συμβολικό του δίχτυ. Βήμα το βήμα η συγγραφέας φέρνει στην επιφάνεια τη δεύτερη σημασία των ονομάτων, των τόπων, των πράξεων των ηρώων. Το δάσος, η ανάβαση, ο χορός, το ταξίδι, η ενατένιση των άστρων ή ακόμα και ένα λουτρό με παγωμένο νερό ανάγονται στις μυστηριακές αρχετυπικές τους μήτρες. Το ταξίδι του ήρωα για την απόκτηση του «καστανόμαλλου δέρατος», που συμβολίζει την αναζήτηση της τελειότητας, γίνεται ταυτόχρονα και μια περιπλάνηση στους μύθους και στα σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Ο Κοσμάς Πολίτης, ψευδώνυμο του Πάρη Ταβελούδη, γεννήθηκε το 1888 στην Αθήνα, αλλά από δύο χρονών έζησε στη Σμύρνη. Με τη Μικρασιατική καταστροφή καταφεύγει με την οικογένειά του στην Ευρώπη (Μασσαλία, Παρίσι, Λονδίνο). Το 1924 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Εργάστηκε ως ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος, αλλά εγκατέλειψε την εργασία του κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν πέθανε η κόρη του. Έκτοτε βιοπορίστηκε κάνοντας μεταφράσεις, έως τον θάνατό του το 1974.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα στα 42 του χρόνια με το Λεμονοδάσος, που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους λογοτεχνικούς κύκλους. Κορυφαίοι σταθμοί της συγγραφικής πορείας του στάθηκαν επίσης η Eroica (1938), το περίφημο έργο της ενηλικίωσης μιας ομάδας εφήβων, και το Στου Χατζηφράγκου (1962), έξοχη ανάπλαση της ζωής στη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα, καθώς και της Καταστροφής. Το συνολικό του έργο (πέντε μυθιστορήματα, μια συλλογή με νουβέλες, ένα θεατρικό και μερικά διηγήματα) δεν είναι ιδιαίτερα εκτενές, θεωρείται όμως από τα σημαντικότερα του 20ού αιώνα.
Βιογραφικό της συγγραφέα
Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 και σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ. Επιστημονικά έργα: Οι περιπέτειες της νεότητας. Η αντίθεση των γενεών στην ελληνική πεζογραφία, 1890-1945 (1995), Η φωνή του γενέθλιου τόπου. Μελέτες για την ελληνική πεζογραφία του 20ού αιώνα (1997), Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950 (2005).
Έχει εκδώσει την Κερένια κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου μαζί με τη μελέτη «Σαν τις μυγδαλιές: ιδέες και σύμβολα στην Κερένια κούκλα» (2013), καθώς και πέντε ερωτικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη υπό τον τίτλο Ήτον πνοή, ίνδαλμα αφάνταστον, όνειρον…, με τη μελέτη « Έρως νάρκισσος, έρως θείος: όψεις του έρωτα στο έργο του Παπαδιαμάντη» (2017).
Ακόμα έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρα, κυρίως για την πεζογραφία του 20ού αιώνα και τη σχέση της με τα ιδεολογικά ρεύματα κάθε εποχής.
Έχει εκδώσει επίσης τέσσερις συλλογές διηγημάτων (Φιλοξενούμενη, Εκδρομές με φίλες, Τα όρια της ζεστασιάς, Εκδοχές της Πηνελόπης), ένα βιβλίο με δοκίμια (Η λογοτεχνία, μια σκανταλιά, μια διαφυγή ελευθερίας), το μυθιστόρημα Έρωτας στον καιρό της ειρωνείας και τα αυτοβιογραφικά αφηγήματα για τη μεταπολίτευση Και βέβαια αλλάζει! (2014) και Κάτι ν’ αλλάξει! Μα πώς; (2019).
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, για μελέτες σχετικές με την εικόνα του Τούρκου σε ελληνικά αφηγήματα, και με το Κρατικό βραβείο δοκιμίου για τη μονογραφία Η λογοτεχνία στην ταραγμένη δεκαετία 1940-1950.
Πληροφορίες βιβλίου
ISBN 978-960-524-599-3, σχήμα 12×16 εκ.,
536 σελ.- τιμή: 12 ευρώ