Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, ενώ δύσκολα θα παρθεί σχετική απόφαση τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
Το βασικό «αγκάθι» παραμένει η διαφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον τομέα των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων με σταθερό αίτημα του Ταμείου να εφαρμοστούν αυτές το 2019 και όχι το 2020, όπως ευελπιστούσε η ελληνική κυβέρνηση και είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Η Αθήνα αντιπροτείνει εναλλακτικούς τρόπους που θα μπορούσε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί με πιο ομαλό τρόπο. Η πάγια θέση των αξιωματούχων του ΔΝΤ είναι ότι δεν επιστρέφουν στην Αθήνα αν δεν έχει συμφωνηθεί το 80-90% της συμφωνίας και σίγουρα αν δεν αρθεί το παραπάνω αδιέξοδο.
Έτσι οι ελπίδες για συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της Μάλτας απομακρύνονται ακόμα περισσότερο, μετατρέποντας την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 7 Απριλίου σαν μία νέα ευκαιρία να βρεθούν οι επικεφαλής των θεσμών από κοντά και να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, τις τελευταίες μέρες. Άλλωστε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρίαση».
Ντάισελμπλουμ: Δεν θα κλείσει στις 7 Απριλίου η αξιολόγηση
Η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup», ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να την εγκρίνουμε σύντομα, αλλά αυτό δεν θα γίνει στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς», τόνισε o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη.
Πρόσθεσε πάντως ότι «έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος μεταξύ των Ευρωπαίων πιστωτών και της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
«Είναι πάντοτε δυνατό να συγκαλέσουμε ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό δεν είναι επίσημη ανακοίνωση, αλλά η δυνατότητα παραμένει», επισήμανε ακόμη, απαντώντας παράλληλα αιχμηρά και σε όσους ζητούν την παραίτησή του.
Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είχε τονίσει νωρίτερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ.
Εντός της ημέρας αποφασίζουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στο μεταξύ, το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου θα έχουν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα μέτρα που συμπεριλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον φυσικά επιτευχθεί τελικώς η συμφωνία για την ολοκλήρωσή της.
ΔΝΤ: Οι διαφορές παραμένουν, πολύ νωρίς να μιλήσουμε για συμφωνία
«Οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων» δηλώνει εκπρόσωπος του ΔΝΤ σβήνοντας κάθε ελπίδα για συμφωνία στο Eurogroup στις 7 Απριλίου. «Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν, αλλά οι διαφορές παραμένουν και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη μιας συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν και αυτό έχει σημασία» έσπευσαν να δηλώσουν πηγές κοντά στη διαδικασία, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του IMF.
«Οι συζητήσεις των δανειστών με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, και στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία», τονίστηκε στην ιστοσελίδα από πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις.