ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Την επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής των καταστροφών που υπέστη η αμπελοκαλλιέργεια της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν μέσα στον Αύγουστο, ζητούν οι αμπελουργοί του νησιού, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου τους. Οι έντονες βροχοπτώσεις αποτέλεσαν και τη χαριστική βολή για τα αμπέλια και ήδη έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η παραγωγή σε σταφίδα, σταφύλια ακόμα και σε ρακή θα επηρεαστεί αρνητικά από την κακοκαιρία. Το κλίμα στις τάξεις των αμπελουργών μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς βλέπουν τη φετινή παραγωγή να καταστρέφεται και τον κόπο μίας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνει χαμένος.
Η καταγραφή των ζημιών στα αμπέλια συνεχίζεται, ωστόσο το τοπίο στο μέτωπο των αποζημιώσεων παραμένει θολό. Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα αποζημιώσεις για καταστροφές που υπέστη η αγροτική παραγωγή το 2014! Η Την ίδια στιγμή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχετικών δηλώσεων για ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια ήταν η χθεσινή και πλέον οι παραγωγοί κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν οι δεσμεύσεις των εμπλεκόμενων φορέων να γίνουν πράξη. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο, αν και η καταβολή των αποζημιώσεων στους αμπελοκαλλιεργητές θα καθυστερήσει.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Ηρακλείου ισχυρό πλήγμα έχει δεχτεί η εξαγωγική προσπάθεια των αμπελουργών καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εξαχθεί μόλις 2.500 τόνοι επιτραπέζιου σταφυλιού τη στιγμή που πέρυσι την ίδια εποχή σε αγορές του εξωτερικού είχαν διατεθεί περισσότεροι από 15.000 τόνοι. Το σκηνικό είναι πολύ δύσκολο να διαφοροποιηθεί καθώς η καταστροφή των σταφυλιών στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης είναι ολοκληρωτική.
«Είμαι μία καταστροφική χρονιά για την αμπελοκαλλιέργεια. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς η κακοκαιρία έδωσε τη χαριστική βολή στην παραγωγή, ειδικά σε μία περίοδο που ο αγροτικός κλάδος πλήττεται σε μεγάλο βαθμό. Στην κυριολεξία όπου υπήρχαν αμπέλια έβρεξε. Στα επιτραπέζια σταφύλια το πρόβλημα είναι πιο έντονο και η απογοήτευση στις τάξεις των παραγωγών είναι έκδηλη. Η καταγραφή των καταστροφών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι παραγωγοί περιμένουν τις πολυπόθητες αποζημιώσεις», τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.
«Στην πράξη όλοι οι αποσταγματοποιοί είναι αμπελουργοί. Η αμπελουργία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις βροχοπτώσεις που είχαμε μέσα στον Αύγουστο και αν συνυπολογίσουμε και τις καταστροφές που έχει υποστεί η παραγωγή από τις διάφορες ασθένειες καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Η αμπελουργία πρέπει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη. Μεγάλο ερώτημα οι αποζημιώσεις πότε θα έρθουν και πότε θα δοθεί μία βαθιά ανάσα στους παραγωγούς. Τα σταφύλια φέτος δεν θα μπορούν να αποστάξουν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να δοθεί από τους υπευθύνους λύση και βοήθεια προς τους αμπελουργούς. Θα το ξαναπώ ότι η αμπελουργία πρέπει να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη», επισημαίνει ο αμπελουργός και αποσταγματοποιός Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Σίγουρα μάς έχουν προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό οι καταστροφές που υπέστη η αμπελοκαλλιέργεια, ειδικά σε μία περίοδο που ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των οικονομικών υποχρεώσεων και βέβαια έρχεται και η αναμενόμενη φοροκαταιγίδα το επόμενο διάστημα. Τα σταφύλια σαπίζουν και οι παραγωγοί δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Η χρονιά θεωρείται χαμένη και βρισκόμαστε εν αναμονή των αποζημιώσεων», δηλώνει ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης.