Το άνοιγμα για τη νέα τουριστική σεζόν του 2021 έχει ήδη ανακοινωθεί για τις 14 Μαΐου, ωστόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο επικρατεί αγωνία, αβεβαιότητα και προβληματισμός.
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που επιχειρεί να στείλει τόσο εντός Ελλάδος όσο και στο εξωτερικό η ελληνική κυβέρνηση, με σταδιακή άρση των περιορισμών, εν τούτοις τα αριθμητικά δεδομένα και οι «παγωμένες» κρατήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ανάκαμψη.
Το τοπίο είναι ρευστό και στο Ρέθυμνο καθώς οριστική απόφαση φαίνεται να μην έχουν λάβει αρκετοί ξενοδόχοι, σε σχέση με το αν και πότε θα ξεκινήσουν τη λειτουργία των μονάδων τους.
Οι κρατήσεις παραμένουν καθηλωμένες και, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, η σεζόν θα κριθεί την τελευταία στιγμή, τόσο σε ότι αφορά εκείνους που θα αποφασίσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας όσο και εκείνους που θα έχουν τη δυνατότητα χωρίς οικονομική επιβάρυνση να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή τις διακοπές τους.
Η φετινή σεζόν είναι ένα δύσκολο πάζλ που εξαρτάται από πολλά δεδομένα με κυριότερο την πορεία της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών, τόσο στις χώρες προέλευσης των επισκεπτών όσο και στην Ελλάδα. Ήδη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια κόκκινη περιοχή αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.
Από την άλλη η σταδιακή άρση των περιορισμών και ων απαγορεύσεων αλλά και οι ς διακρατικές συμφωνίες θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται ότι η πλειοψηφία των ξενοδοχείων θα ανοίξει από τις αρχές Ιουνίου, εκτός απροόπτου αφού προς το παρόν οι τροφοδότριες χώρες του τουρισμού, όπως η Σκανδιναβία και η Αγγλία δεν καταγράφουν κινητικότητα στις κρατήσεις τους, ενώ εξακολουθούν να είναι σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί.
Εν τω μεταξύ ήδη από τη Δευτέρα η Ελλάδα έκανε ακόμα ένα άνοιγμα δίδοντας σήμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέντε ακόμα χώρες πως ο τουρισμός ανοίγει στην Ελλάδα καταργώντας την υποχρεωτική καραντίνα για όσους φθάνουν στη χώρα, είτε εμβολιασμένοι είτε με αρνητικό μοριακό τεστ.
Ωστόσο, η βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας δεν επιτρέπει αισιοδοξία για βραχυπρόθεσμες αφίξεις σημαντικού αριθμού ταξιδιωτών. Όμως, η εξέλιξη και μόνο θεωρείται και από την αγορά το πρώτο απαραίτητο βήμα προς τη σχετική εξομάλυνση των ταξιδιών, με την εφαρμογή βεβαίως πάντοτε προστατευτικών μέτρων.
Ειδικότερα, οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε., της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα αν είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν αρνητικό PCR τεστ covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Στους επιβάτες εξωτερικού επιπροσθέτως θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 ημέρες. Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες που εισέρχονται στη χώρα μας από οποιοδήποτε άλλο κράτος της αλλοδαπής, οι οποίοι για την ώρα επιτρέπεται να το κάνουν μόνο για σοβαρό λόγο (essential travel), θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες.