Την έντονη ανησυχία ασθενών και ασφαλισμένων έχουν προκαλέσει οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται στα φαρμακεία της Κρήτης το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εκατοντάδες Κρητικοί σε καθημερινή βάση αναγκάζονται να περιπλανώνται από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να προμηθευτούν το απαραίτητο για τη θεραπεία τους σκεύασμα. Ελλείψεις παρατηρούνται σε φάρμακα αντικαταθλιπτικά, υπερτασικά, για αναπνευστικές παθήσεις, ακόμα και σε απλά αντιβιοτικά.
Οι φαρμακοποιοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα ράφια των φαρμακείων τους αδειάζουν και οι ελλείψεις που παρατηρούνται αφορούν δεκάδες και διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων. Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι οριακό, καθώς από την μία η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα και από την άλλη το φαινόμενο της παράλληλης εξαγωγής είναι δύο βασικοί παράγοντες που οξύνουν το φαινόμενο και δημιουργούν ένα κλίμα ασφυξίας.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται σε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφεται έξαρση των εποχικών ασθενειών και δεν είναι λίγα τα σκευάσματα τα οποία έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για τους ασφαλισμένους. Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα από πλευράς υπουργείου Υγείας (προηγούμενη ηγεσία) και του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων έχουν πέσει στο κενό και πλέον επιτακτική όσο ποτέ κρίνεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την εξεύρεση λύσης.
«Μας δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και πολύ περισσότερο δημιουργεί ανασφάλεια σε χιλιάδες ασθενείς και ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν το φάρμακό τους και ταλαιπωρούνται. Υπάρχουν ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα. Δυστυχώς το φαινόμενο υφίσταται και αν δεν αλλάξει η γενικότερη πολιτική στο φάρμακο θα συνεχίζουν να υπάρχουν προκαλώντας προβλήματα. Ο κόσμος δυσκολεύεται», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδυλάκης.
«Είμαστε ειλικρινείς σ’ αυτό και λέμε ότι το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί. Πρόσφατα κάναμε και κάποιες καταγγελίες και προσπαθούμε με όποιο θεσμικό τρόπο γίνεται να λύσουμε το πρόβλημα. Τα φέρνουμε βόλτα, μπορώ να πω, σε οριακό σημείο. Ωστόσο όταν υπάρχουν περίοδοι με έξαρση ενός εποχικού φαινομένου τότε πράγματι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, τουλάχιστον όλα τα φαρμακεία, στην αυξημένη ζήτηση, σε μία εποχική δηλαδή έξαρση μίας ασθένειας. Εκεί αντιμετωπίζουμε πρόσκαιρα προβλήματα» επισημαίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης.
«Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι μεγάλες και οι βασικές αιτίες είναι δύο. Από την μία οι εξαγωγές που γίνονται και από την άλλη εξαιτίας της χαμηλής τιμής πολλές εταιρείες δεν δέχονται να φέρουν τα σκευάσματά τους στην Ελλάδα. Σε κάποιες ασθένειες, όπως για παράδειγμα στις ψυχιατρικές, είναι παρά πολύ δύσκολο στο να έχουμε εναλλαγή σκευασμάτων», τονίζει πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου Παναγιώτης Ζαγορός.