⦁ Τα δύο σχολεία θα συνεργαστούν για την πραγματοποίηση κοινών πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων
Διήμερη Μαθητική Ημερίδα με αφορμή τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821 οργάνωσαν το Γυμνάσιο Αλικιανού και το 1ο ΓΕΛ Χανίων στον συνεδριακό χώρο του Κέντρου Ορθοδοξίας και Οικολογίας της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Βαρυπέτρου στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2021. Θέμα της μαθητικής διημερίδας «Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821».
Την εν λόγω διημερίδα συνδιοργάνωσαν μαζί με τα δύο παραπάνω σχολεία των Χανίων η Ιερά Μονή Χρυσοπηγής Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Επιτροπή Π.Ε. Χανίων «Χανιά 1821- 2021», ο Δήμος Πλατανιάς και ο Δήμος Χανίων, ενώ υποστηρίχθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου,την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και τη Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων.
Την όλη εκδήλωση χαιρέτησαν η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζωή Μακρή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας &Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, η πρόεδρος της Επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων «Χανιά 1821-2021» κ. Σοφία Μαλανδράκη, εκ μέρους του ΠΕΚΕΣ Κρήτης η συντονίστρια εκπ/κού έργου κ. Αμαλία Φιλιππάκη,ο προϊστάμενος Δ/θμιας Εκπ/σης Χανίων κ. Εμμ. Τζανάκης, οι δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, κ. Π. Σημαντηράκης και κ. Ι. Μαλανδράκης αντίστοιχα, καθώς και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Βασιλείου κ. Ι. Χαραλαμπάκης.
Το σχολείο μας με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχε στην διημερίδα με την εργασία που πραγματοποίησε κατά το σχολικό έτος 2020-2021 σχετικά με την επαναστατική δράση της Μονής Πρέβελη και της Μονής Αγίου Πνεύματος στον Κισσό κατά την επανάσταση του 1821.
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε η αδελφή της Ιεράς Μονής Θεομνήστη, η οποία στη σχετική της εισήγηση ανέδειξε τον ρόλο της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής κατά την επανάσταση του 1821, βασιζόμενη σε χειρόγραφο που σώζεται στο Μοναστήρι.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι μαθητές του Γυμνασίου Σπηλίου, που ανέδειξαν τον ρόλο της Μονής Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Αγίου Βασιλείου και τη λειτουργία της ομώνυμης Σχολής αλλά και της Μονής Πρέβελη κατά την Τουρκοκρατία, στο πλαίσιο σχολικής εργασίας που πραγματοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2020-2021 υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Δ. Τσικιντίκου, Ι. Τζίτζικα, και Ε. Πάγκαλου. Συγκινητική υπήρξε η παρέμβαση του ηγουμένου της Μονής του Αγίου Πνεύματος Κισσού πατρός Βαρθολομαίου Ξερουδάκη, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση.
Τρίτη κατά σειρά εισήγηση ήταν αυτή των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Χανίων, οι οποίοι παρουσίασαν την Ημερολογιακή Επετειακή Μαθητική τους έκδοση για τα 200 χρόνια, με τίτλο: «Η γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821», η οποία πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Μ. Βερνάδου, Κ. Ευθυμάκη και Ελ. Καρτσωνάκη. Τέταρτη κατά σειρά εισήγηση ήταν αυτή των μαθητών του Γυμνασίου Αλικιανού, οι οποίοι παρουσίασαν τη δική τους επετειακή έκδοση που φέρει τον τίτλο: «Επετειακό Ημερολόγιο – Αφιέρωμα στην Ευανθία Καΐρη (1799 -1886)». Οι εργασίες της Α΄ ημέρας της μαθητικής μας διημερίδας έκλεισαν με την προβολή της μαθητικής ταινίας του Γυμνασίου Αλικιανού «Φίλαι της Ελλάδος», μία ταινία εμπνευσμένη από την επιστολή της Ευανθίας Καΐρη προς τις φιλελληνίδες της Ευρώπης.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα εντός του συνεδριακού κέντρου της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής, ο χώρος της οποίας ενέχει τη συμβολική του σημασία, η αδελφοποίηση των δύο γυμνασίων. Τα δύο Γυμνάσια της Κρήτης διακήρυξαν ότι μέσω των Συλλόγων των Καθηγητών και των μαθητικών τους κοινοτήτων θα συνεργαστούν με σκοπό την ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων για την πραγματοποίηση κοινών συνεργατικών, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων.
Ακολούθησε περιήγηση -οδοιπορία από τις αδελφές της Ιεράς Μονής της Αγίας Κυριακής. Το απόγευμα η ομάδα μας φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο των Χανίων, ευγενική χορηγία της Αντιπεριφέρειας Χανίων.
Την Κυριακή 12/12/2021 ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της μαθητικής μας διημερίδας. Επρόκειτο για μία ιστορική – προσκυνηματική επίσκεψη σε τόπους που συνδέονταν με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αρχικά επισκεφθήκαμε το ιστορικό χωριό των Παλαιών Ρουμάτων του Δήμου Πλατανιά.. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη μνημειακή Ελιά, τη Βίλα Ρενιέρη, την προτομή του Νικολάου Ρενιέρη στην κεντρική πλατεία του χωριού, του πρώτου προέδρου της Βουλής της Επαναστατημένης Ελλάδας.
Επόμενος σταθμός το Πολυκέντρο των Βουκολιών, το οποίο φιλοξενούσε την έκθεση «Μετάλλια Τιμής» του καλλιτέχνη Ν. Μπασιά.
Τελευταίος σταθμός αυτής της προσκυνηματικής μας πορείας η Μονή της Οδηγήτριας Κυρίας Γωνίας στο Κολυμπάρι. Εκεί, αφού ξεναγηθήκαμε από τον γέροντα του μοναστηριού στην πλούσια ιστορία της μαρτυρικής Μονής, η οποία πολλές φορές καταστράφηκε από τον κατακτητή – αδιάψευστος μάρτυρας το καρφωμένο ακόμη τουρκικό βόλι στο ανατολικό τείχος της Μονής – επισκεφθήκαμε το Μουσείο της Μονής, ένα πραγματικό κόσμημα της περιοχής.
Τέλος, γευματίσαμε σε μια παραδοσιακή φιλόξενη ταβέρνα του Πλατανιά, ευγενική χορηγία του Δήμου Πλατανιά.
Από το Γυμνάσιο Σπηλίου