«Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί, οι εταίροι, μαζί με το Δ.Ν.Τ., επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει», τονίζει σε δήλωσή του. Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, «Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες, δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης».
Υπογραμμίζει, τέλος, πως «Οι όποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης, δε συγχωρούν καμία ολιγωρία ή καθυστέρηση».
Σήμερα ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Αν και το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα, αναμένεται να προωθήσει την ελληνική θέση για την ανάγκη λήψης οριστικής απόφασης άμεσα. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Και ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως δεν υπάρχει εκκρεμότητα για την ελληνική κυβέρνηση. «Τώρα όπως εμείς τηρήσαμε με τις υποχρεώσεις μας πρέπει και οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δικές τους» πρόσθεσε.
Μηνύματα προς την Ε.Ε. έστειλαν σήμερα και οι δύο έτεροι κυβερνητικοί εταίροι, τονίζοντας ότι καθυστέρηση των σχετικών αποφάσεων εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια την ευρωζώνη.
Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα για να καλύπτει τις αδυναμίες της, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε την ανάγκη να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν το σχήμα της βιωσιμότητας του χρέους.
«H Eυρωζώνη, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την Ελλάδα, προκειμένου να δικαιολογεί την αδυναμία της να αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό, οριστικό και διορατικό τρόπο τις διάφορες εκφάνσεις της κρίσης που αφορά την Ευρωζώνη ως σύνολο και σίγουρα τη μεγάλη πλειονότητα των μελών της», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και αφού επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει κάνει «Στο ακέραιο αυτά που έπρεπε παίρνοντας πολύ δύσκολες αποφάσεις για πολλοστή φορά», σημείωσε ότι «Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, με το οποίο είναι απολύτως συνδεδεμένο το ζήτημα της επιμήκυνσης, δεν προέκυψε τώρα».
«Είχε αντιμετωπιστεί τον περασμένο Φεβρουάριο ως αποτέλεσμα δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων και όλοι ήξεραν ποιες συμπληρωματικές κινήσεις πρέπει να γίνουν. Ούτε η διαφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Δ.Ν.Τ. είναι κάτι καινούργιο», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γι αυτό, εκτίμησε, έπρεπε να υπάρξει χθες απόφαση «Ώστε να διευκολυνθεί και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο».
Τις επόμενες ημέρες -το ταχύτερο δυνατόν- πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα της βιωσιμότητας, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, «Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται και αξίζει μία νέα αφετηρία, αλλά γιατί η ίδια η Ευρωζώνη χρειάζεται επειγόντως ένα πλαίσιο αυτοπροστασίας και προοπτικής».
Κάλεσμα στους ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές «Να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τώρα» απηύθυνε και ο Φώτης Κουβέλης.
Ο πρόεδρος τη Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε ότι η «Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος, όπως αναγνωρίζεται από όλους» και συμπλήρωσε πως «Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις».
«Αυτό», συνέχισε, «Αφορά και τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης, αλλά και τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί βιώσιμη κοινωνικά η διαχείριση του χρέους».
«Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση συνιστά επικίνδυνη περιδίνηση για τη Ελλάδα και την ευρωζώνη», προειδοποίησε ο κ. Κουβέλης και κατέληξε: «Είχαμε εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη να μην συνδεθεί υποχρεωτικά η καταβολή της δόσης με τη λήψη οριστικής απόφασης για την πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη εντός των επόμενων ημερών, μιας μεταβατικής συμφωνίας μεταξύ Δ.Ν.Τ.και ευρωζώνης, σε σχέση με τα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων του χρέους».
Έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας χρέωσε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός «Κατώτερος των περιστάσεων, την ώρα των μεγάλων συγκρούσεων, μιλά για τεχνικές δυσκολίες».
Όπως είπε, ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει τις μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες που δίνει η διάσταση απόψεων μεταξύ των δανειστών.
«Η Ελλάδα βυθίζεται και οι εταίροι κερδίζουν χρόνο για να συγκροτηθούν», σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «Έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Μέρκελ, η οποία δεν μπορεί να ομολογήσει ότι έκανε λάθος, ότι φταίει για την επερχόμενη ύφεση».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι «Σωτηρία δεν μπορεί να δώσει μια κυβέρνηση υποταγμένη, αλλά μια κυβέρνηση με αυτοπεποίθηση και με νωπή λαϊκή εντολή».
Τέλος, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι λύση στο ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει όσο εφαρμόζεται η άγρια λιτότητα και έθεσε ως προϋποθέσεις για διαπραγμάτευση την ακύρωση του μνημονίου, τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, το πάγωμα της αποπληρωμής του και την υιοθέτηση ρήτρας ανάπτυξης.
Δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης τα μηνύματα που έστειλαν οι κυβερνητικοί εταίροι στην Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ.
«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ως χθες χαρακτηριζόταν από την ενδοτικότητα και την πλήρη παράδοση στις απαιτήσεις της τρόικας θα ήταν πολύ πιο αξιόπιστη σήμερα, αν μαζί με τις δηλώσεις που εκστομίζονται για εσωτερική κατανάλωση και εντυπωσιασμό, υπήρχε στο συρτάρι και ένα σχέδιο εθνικής αντίδρασης στον μνημονιακό μονόδρομο αλλά και η διάθεση να εφαρμοσθεί», σημείωσε ο κ. Ζώης.
«Η συγκυβέρνηση είναι απολύτως ανύπαρκτη αυτές τις κρίσιμες ώρες και αποδεικνύεται θλιβερός ουραγός της ανθελληνικής γερμανικής πολιτικής», παρατηρεί η Χρυσή Αυγή και συμπληρώνει πως οι μόνες πραγματικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα είναι η διαγραφή του δημόσιου χρέους και η επιδότηση της πρωτογενούς παραγωγής.
Η εικόνα από το Eurogroup επιβεβαιώνει τη θέση ότι η Ε.Ε. εκτός των άλλων είναι λάκκος των λεόντων, παρατηρεί το ΚΚΕ και συμπληρώνει ότι «Χθες βγάλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν πώς θα καταμερίσουν τη ζημιά».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκτιμά πως τελικά «Θα υπάρξει ένας εύθραυστος προσωρινός συμβιβασμός γιατί αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. κυριαρχεί η ιδέα της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η τάση της διάσπασής της».