Προβληματισμός επικρατεί στη δημοτική αρχή Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά την έγκαιρη αποστολή των οικιστικών πυκνώσεων του Δήμου Ρεθύμνου μετά και τις δυο επιστολές που έχουν λάβει από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, σύμφωνα με τις οποίες έως τις 15 Μαΐου πρέπει να αναρτήσει τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους Δασικούς Χάρτες. Ο περιορισμένος αριθμός προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης Ρεθύμνου σε συνδυασμό με τον αυξημένο φόρτο των υπαλλήλων με άλλες εργασίες αλλά και την καταγραφή που πρέπει να γίνει για 160 περιοχές του μητροπολιτικού Δήμου καθιστούν αδύνατη τη συμμόρφωση του Δήμου με τις οδηγίες του υπουργείου, όπως επισημαίνει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χωροταξίας. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος προσανατολίζεται στην ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε εξωτερικό μελετητή προκειμένου να μπορέσει εγκαίρως να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή συναντά προσκόμματα για αυτό και αναζητούνται λύσεις σε συνεργασία με τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνέδριου με τον οποίο θα έχουν νέο ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να μπορεί να εγκριθεί η πληρωμή του μελετητή.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού Άγγελος Μαλάς, τόνισε:
«Προσπαθούμε να βρούμε μια αποτελεσματική λύση. Η υπηρεσία Δόμησης Ρεθύμνου είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει και στους 160 δασικούς χάρτες και στους 60 οικισμούς που πρέπει να διευθετηθούν ταυτόχρονα μέχρι τις 15 Μαΐου. Θα έπρεπε το Υπουργείο να είχε δώσει τη δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων για να το κάνει με εξωτερικό συνεργάτη, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά μιας και μεσολαβεί η περίοδος των γιορτών του Πάσχα, ενώ ήδη στην υπηρεσία δόμησης έχουμε σε εξέλιξη το ΕΣΠΑ και ταυτόχρονα ο φόρτος εργασίας λόγω ανοικοδόμησης είναι αυξημένος. Οι οικιστικές πυκνώσεις είναι μια βασική προδιαγραφή των δασικών χαρτών, όπου η Πολεοδομία οφείλει να προσθέσει μέσα ποια είναι τα οικιστικά κέντρα, δηλαδή εννοούμε τους οικισμούς που είναι οριοθετημένοι, τους οικισμούς που δεν είναι οριοθετημένοι και είναι προ του 23 και τις πυκνώσεις που είναι σημεία στα οποία υπάρχουν αναπτυγμένα σπίτια από την πυκνότητα των οποίων προκύπτει ότι ουσιαστικά δεν μιλάμε για δασική περιοχή αλλά για οικιστική περιοχή, η οποία εκ των πραγμάτων πρέπει να εξαιρεθεί από το βασικό της χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο για την Πολεοδομία να διευθετήσει όλα αυτά τα θέματα. Επομένως η Πολεοδομία, με το ελάχιστο αριθμό προσωπικού είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει. Αυτή τη στιγμή μπορούν να ασχοληθούν 10 άνθρωποι με τα θέματα αυτά όμως με το εύρος του αντικειμένου και με την πίεση του χρόνου είναι αδύνατον. Καταβάλλονται επομένως προσπάθειες η δουλειά αυτή να δοθεί σε έναν εξωτερικό μελετητή. Υπάρχουν και άλλοι δήμοι με το ίδιο αίτημα. Δεν είμαστε μόνοι. Αυτές οι πυκνώσεις συνδέονται άμεσα με την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Είναι οι προδιαγραφές των δασικών χαρτών».
Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της χαρτογράφησης των εκτάσεων
Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά το έργο της χαρτογράφησης όλων των εκτάσεων του Νομού Ρεθύμνου έχει ανατεθεί σε εταιρία που επελέγη μέσω διαγωνισμού που έκανε το «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ) και αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Η απουσία προσωπικού της Δασικής Υπηρεσίας δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα τη διαδικασία, αφού μόλις ένα άτομο -το οποίο έχει ταυτόχρονα και άλλες αρμοδιότητες έχει επιφορτιστεί με την χαρτογράφηση εκατομμυρίων εκτάσεων γης, για αυτό τον λόγο η διαδικασία θα γίνει από εταιρία.
Η τελευταία χαρτογράφηση στον Νομό έγινε το 2003 και αφορούσε το 8% των εκτάσεων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα δώδεκα δημοτικά διαμερίσματα του βόρειου άξονα του Νομού, τα οποία είναι τα εξής: Άδελε, Αρμένοι, Ρέθυμνο, Πρινέ, Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Ρουσσοσπίτι, Πρασές, Χρωμοναστήρι, Μαρουλάς, Επισκοπή και Αργυρούπολη. Η χαρτογράφηση που έγινε πριν 14 χρόνια πρέπει επί της ουσίας να επαναληφθεί, αφού έχει περάσει μεγάλο διάστημα και υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις, οι οποίες πρέπει να καταγραφούν εκ νέου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου Χαρά Καργιολάκη, ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας της χαρτογράφησης δεν μπορεί να προβλεφτεί. Όπως είπε μόλις ολοκληρωθεί από την εταιρία η χαρτογράφηση, το προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας θα πρέπει να κάνει τον έλεγχο και ταυτόχρονα υπάρχει και η περίοδος για την υποβολή αντιρρήσεων από πλευράς πολιτών. Παράλληλα, ένα ακόμα αγκάθι για τον Νομό Ρεθύμνου είναι ότι τα όρια των οικισμών τα οποία -για τις 67 περιπτώσεις- παραμένουν σε εκκρεμότητα δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα σε αύτη τη διαδικασία.
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, αφού επί της ουσίας έχουν να κάνουν με τον καθορισμό χρήσεων γης, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον. Με την προστασία των δασικών εκτάσεων από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, διασφαλίζεται η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία.