Διόρθωση των κριτηρίων ώστε να αρθούν οι ανισοκατανομές στη βαθμολογία και να καταστεί ορθολογικότερη η αξιολόγηση των επιχειρήσεων και να ενταχθούν όσες περισσότερες γίνεται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης που αφορά την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19,ζητούν από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη:το Επιμελητήριο Ηρακλείου,το Οικονομικό Επιμελητήριο,η ΟΕΒΕΝΗ,η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.Παράλληλα ζητούν από τον κ.Αρναουτάκη να δοθεί παράταση τουλάχιστον 30 ημερών στην υποβολή των αιτήσεων αλλά και να διεκδικήσει πρόσθετα κονδύλια για την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων καθώς το πρόγραμμα που είναι στον «αέρα»θα καλύψει ένα μόνο μικρό ποσοστό από τις χιλιάδες αιτήσεις που πρόκειται να υποβληθούν.
Σε επιστολή που υπογράφουν οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων,απευθυνόμενοι στον περιφερειάρχη αναφέρουν:
«Αξιότιμε κε. Περιφερειάρχη,
Σχετικά με το Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 στην Περιφέρεια Κρήτης, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας καθώς είναι δράση στοχευμένη στις πραγματικές ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν προκύψει από τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19.
Ωστόσο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια θέματα για τα οποία γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων και προβληματισμών.
Κατ’ αρχήν, σχετικά με τα κριτήρια βαθμολόγησης και δη το Κριτήριο Α3: Επίπτωση του Covid-19 στον Κύκλο Εργασιών της Επιχείρησης (το οποίο έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην τελική βαθμολογία (60%) ο τρόπος που είναι σχεδιασμένο δεν αντιμετωπίζει αναλογικά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι διάφοροι κλάδοι. Ο υπολογισμός του συγκεκριμένου κριτήριου προκύπτει από τον τύπο (Κύκλος εργασιών Β τριμήνου 2019 / Κύκλος εργασιών Β τριμήνου 2020) Χ 6. Έτσι μια επιχείρηση που έχει μείωση τζίρου 90% λαμβάνει 60 βαθμούς, ενώ μια επιχείρηση με μείωση τζίρου 80% λαμβάνει 30 βαθμούς και μια επιχείρηση με μείωση 50%, μόλις 12 βαθμούς.
Θεωρούμε ότι ο παραπάνω τρόπος υπολογισμού είναι άδικος και προτείνουμε για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 30%, η βαθμολογία αυτού του κριτηρίου να είναι αναλογική με την μείωση του τζίρου τους. Μια επιχείρηση που έχει μείωση τζίρου 90% να λαμβάνει 60 βαθμούς, ενώ μια επιχείρηση με μείωση τζίρου 80% να λαμβάνει 48 βαθμούς (60 Χ 80%), μια επιχείρηση με μείωση 70%, να λαμβάνει 42 βαθμούς (60 Χ 70%) και ούτω καθεξής.
Παράλληλα, για το εν λόγω Κριτήριο Α3 προτείνουμε να διευρυνθεί το εξεταζόμενο διάστημα από τρίμηνο (1/4/2020 έως 30/06/2020) σε εξάμηνο (1/4/2020 έως 30/09/2020) αντίστοιχα και για το 2019, προκειμένου να αρθούν οι ανισοκατανομές στη βαθμολογία και να καταστεί ορθολογικότερη η αξιολόγηση των επιχειρήσεων.
Επίσης, επειδή προβλέπεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και κατά συνέπεια πλήθος αιτήσεων θέλουμε να επισημάνουμε τις κάτωθι πολύ σημαντικές παραμέτρους:
1) Aφενός είναι σκόπιμο να γίνει μια αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ καθώς είναι ανοιχτά μια σειρά προγραμμάτων (Αναπτυξιακός Νόμος, Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, το αντίστοιχο πρόγραμμα και στις υπόλοιπες περιφέρειες κλπ) με αποτέλεσμα να έχει υπερφορτωθεί και να μπλοκάρει πολύ συχνά (servererror, κλπ)
2) Να δοθεί παράταση τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών καθώς παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή των επιχειρήσεων στη ΔΟΥ και τα Πρωτοδικεία, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να υποβάλουν το ΦΠΑ του Γ’ τριμήνου 2020 (απλογραφικά βιβλία) και του Σεπτεμβρίου 2020 (διπλογραφικά βιβλία).
3) Λόγω καθυστέρησης στην έκδοση των Πιστοποιητικών από τα Πρωτοδικεία να δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης των δικαιολογητικών συμμετοχής με την υποβολή σχετικής Υ/Δ και του αριθμού πρωτοκόλλου της αίτησης από το Πρωτοδικείο.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επιτείνονται, ιδιαίτερα για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επιβάλλεται να διεκδικηθούν πρόσθετα κονδύλια σε προγράμματα – μη επιστρεπτέας – ενίσχυσης της ρευστότητας.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο αίτημά μας σας ευχαριστούμε προκαταβολικά. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία».
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στους αρμόδιους υπουργούς
Εν τω μεταξύ,ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών για την επιπλέον ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κρήτης με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη. Η ερώτηση αφορά το πρόγραμμα αφορά την «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης».
Μεταξύ άλλων,οι βουλευτές αναφέρουν στην ερώτηση τους ότι:«Εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων από την προδημοσίευση ήδη του προγράμματος ήταν πολύ έντονο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή τη δράση ενισχύεται η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» είχε ήδη προτείνει από τον περασμένο Μάϊο την λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων με χορήγηση μη επιστρεπτέας προκαταβολής.
Η Κρήτη είναι ένας αμιγώς τουριστικός προορισμός και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι εποχικές επομένως κρίνεται ιδιαιτέρως απαραίτητη η στήριξή τους. Ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενίσχυσης είτε λόγω χαμηλού προϋπολογισμού είτε λόγω κριτηρίων θέτει εκ προοιμίου πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενων και εποχικές, εκτός της συγκεκριμένης επιχορήγησης.
Το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μέτρων που θα διαβιβαστούν στην ΕΕ έως τις 31/12/2020, στο πλαίσιο καθεστώτων που εγκρίθηκαν βάσει της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία λόγω των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, κρίνεται απαραίτητη η άμεση ενίσχυσή του με πόρους».
Βάσει των παραπάνω οι βουλευτές καλούν τους υπουργούς να απαντήσουν, αν προτίθενται να δεσμεύσουν παραπάνω πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α) που θα κατευθυνθούν προς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός και άρα ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις καθώς και αν έχουν σκοπό να δημιουργήσουν κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, για παράδειγμα μέσω τακτικού προϋπολογισμού ή του Ταμείου Ανάκαμψης, με το οποίο θα στηριχτούν επιχειρήσεις που θα μείνουν εκτός στήριξης του τρέχοντος προγράμματος, όπως είναι οι εποχικές.