Μια όμορφη εκδήλωση μας χάρισαν εξαίρετοι καλλιτέχνες την Πέμπτη 02/06/2016 στο θέατρο της Φορτέτσας, όπου με μόλις ένα τρίωρο πρόβας παρουσίασαν μια δίωρη ολοκληρωμένη πολιτιστική συνάντηση των δύο μουσικών παραδόσεων.
Κρητικοί σκοποί συναντήθηκαν με λαϊκά άσματα της κλασικής αζέρικης μουσικής σε εκστατικούς μεικτούς ρυθμούς υπό τον ήχο παραδοσιακού οργάνου «καμαντσά» που είναι προφανώς συγγενικό με την ποντιακή λύρα «κεμεντσέ».
Αιτία της σειράς των εκδηλώσεων είναι τα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (Τ.Α.Ρ.) από το Αζερμπαιτζάν (πεδίο κοιτάσματος Shah Deniz ΙΙ) στη δυτική Ευρώπη στον οποίο στρατηγικός μέτοχος (20%) είναι η αζέρικη εταιρία «Socar». (Υπόλοιποι μέτοχοι του αγωγού είναι οι BP (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) και Axpo (5%).
Η συγκεκριμένη εταιρία επίσης συμμετέχει στον διαγωνισμό αγοράς μεριδίου 66% του διαχειριστή εθνικού συστήματος φυσικού αερίου (Δ.ΕΣ.Φ.Α.) αντί περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ όταν η μέση ετήσια διέλευση φυσικού αερίου ανέρχεται σε 10 δισ. κυβ. μέτρα.
Τα οφέλη που θα αποκομίσει το Αζερμπαϊτζάν είναι ανυπολόγιστα αν ληφθεί υπ’ όψιν ο παγκόσμιος στρατηγικός σχεδιασμός μέσω του διεθνή οργανισμού ενέργειας για σταδιακή αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο .
Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο μονοπωλιακός χαρακτήρας που μπορεί να έχει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αφού τόσο η παραγωγή όσο και η μεταφορά του, θα γίνεται από την αζέρικη εταιρία (Socar).
Είναι το βασικό πρόβλημα στο οποίο προσκρούει η εν λόγω συμμετοχή της αζέρικης εταιρίας στον διαγωνισμό εξ αγοράς Δ.Ε.Σ.Φ.Α. καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού (D.O.G.).
Ο αδριατικός αγωγός (Τ.Α.P.) υπάγεται στον κανονισμό 347/2013, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (P.C.I.) και θεωρείται απαραίτητος για την υλοποίηση των διαδρόμων και ζωνών ενεργειακών υποδομών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εταιρεία αυτή δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και η λειτουργία της αναπτύσσεται στα άρθρα 184-233 με σκοπό να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής δημοκρατίας, σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015 (A’ 94).
Έχει ως θυγατρικές το ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου του Ν. 3986/2011 (Α’ 152) και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ του ν. 2636/1998 (Α’ 198) («ΕΤΑΔ») όπου το εποπτικό συμβούλιο αποτελείται από 5 μέλη 3 εξ αυτών επιλέγονται από το Ελληνικό Δημόσιο κατόπιν όμως σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) .
Τα υπόλοιπα 2 μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται απευθείας από την Ε.Ε. και τον ESM, (με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομικών) και διορίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.
Με την αγορά της Δ.Ε.Σ.Φ.Α. από τη Socar παραβιάζονται οι διατάξεις προστασίας ελεύθερου ανταγωνισμού σύμφωνα με το αρθ.101 της ενοποιημένης απόδοσης συνθηκών λειτουργίας Ε.Ε. όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το ν.3959/11.
Πρέπει να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό η αζέρικη εταιρεία γιατί θα αποκτήσει μονοπωλιακό προνόμιο ένα «άγνωστο τύπου» καθεστώς εξουσίας και αμφίβολης ποιότητας διαχείρισης, φορέας (το Αζερμπαϊτζάν είναι μουσουλμανικό κράτος που διέπεται από το ισλαμικό δίκαιο της shara’a).
Η συνεργασία μεταξύ των λαών έχει πολλές προεκτάσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται σε μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά σε δημοκρατικής φύσης δεσμευτικές απαιτήσεις αρχών αξιών και εγγυήσεων για διαφανείς διαδικασίες.
Αυτή τη «σκοτεινή» περίοδο για τη χώρα μας ο «θεός της Ελλάδας» ας «φωτίσει» τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας της χώρας ώστε να μην καταστρέψει το μέλλον μας για πάντα.