Η «Κάριτας Ελλάς» θα εγκαινιάσει το Σάββατο 21 Ιουλίου, στις 20:00, στην Καθολική Εκκλησία Χανίων (Χάληδων 46), την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αθήνα, Η Πόλη μου…», όπου παρουσιάζουν τα έργα τους 28 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, μεταξύ 16 και 41 ετών, από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, το Πακιστάν και την Γκάνα.
Η «Κάριτας Ελλάς» υλοποίησε τρίμηνο εκπαιδευτικό σεμινάριο φωτογραφίας στο Κοινωνικό Κέντρο της, στο Νέο Κόσμο, στην Αθήνα, με εισηγητή τον δάσκαλο φωτογραφίας – φωτοειδησεογράφο κ. Γιάννη Γιαννακόπουλο.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά στην υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο αφορά σε μια προσέγγιση για την Τεχνική της Φωτογραφίας προσαρμοσμένη στις ανάγκες ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (Πρόσφυγες και Αιτούντες Άσυλο). Η φιλοσοφία του προγράμματος περιλάμβανε την τεχνική γνώση της φωτογραφίας σε συνδυασμό με την αισθητική και την πρακτική εφαρμογή αυτών. Ο απώτερος σκοπός της μάθησης ήταν η συμβολή στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού με δεξιότητες κοινωνικής γνώσης που αναπτυχθήκαν, σε ένα ανοικτό περιβάλλον δημιουργικής προσπάθειας και ένταξης με μέσο την διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Το θέμα που τέθηκε για φωτογράφιση στην ομάδα, είναι η ίδια η πόλη που ζουν και βιώνουν μια νέα πραγματικότητα και το πώς βλέπουν την αρχιτεκτονική αυτής της πόλης. Μέσα από τα κλικ, οι «φωτογράφοι της Κάριτας Ελλάς» μοιράζονται μαζί μας το ταξίδι τους, τις δικές τους σκέψεις, εικόνες, και στιγμές, μέσα από ένα ταξίδι γνώσης και ζωής στην πόλη, στην περιήγηση, στην ίδια την ψυχή ενός Ανθρώπου που ταξίδευσε από μακριά και είναι μαζί μας.
Μερικούς μήνες μετά την επιτυχημένη έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα, το ταξίδι συνεχίζεται στα Χανιά. Οι «Νέοι Κάριτας σε Δράση», εκπρόσωποι Τοπικών Κάριτας από όλη την Ελλάδα, προωθούν το έργο της Κάριτας και «ταξιδεύουν» αυτές τις φωτογραφίες στην Κρήτη, παρουσιάζοντας μία διαφορετική εικόνα για τους πρόσφυγες. Η όλη δράση εντάσσεται στην παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis) «Μοιράσου το Ταξίδι» (Share the Journey – #ShareJourney).
Οι νέοι εθελοντές της Κάριτας καλούν λοιπόν όλους τους ανθρώπους -πρόσφυγες, μετανάστες και τοπικές κοινότητες- να έρθουν σε επαφή, να συνεργαστούν, να συνυπάρξουν, να μοιραστούν το ταξίδι και τις εμπειρίες τους, και να οικοδομήσουν μία παγκόσμια κοινότητα σεβασμού κι αλληλεγγύης, μέσα από την «κουλτούρα της συνάντησης» (Culture of Encounter).
Τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας είναι οι: Ahmad Jawad Hashimi, Rash Nuertey, Asad Ullah, Kaci Zamoum, Ali Omid Sofizada, Fatemeh Rezaie, Alaa Yakub, Ghorban Pirmohammadi, Mohammad Mohebi, Ahmed Al Majaida, Salman Alizadeh, Bahareh Hosseini, Rashid Alizadeh, Elyas Sharifi, Usman Majid, Kazem Ahmadi, Katerina Lobko, Prawana Nabizada, Sayed Rohullah, Leila Mohammadi, Sara Hosseini, Mustapha Khalfoun, Yasser Sharba, Khatereh Ahmadi, Alatrash Talal Mohammad, Chalil Alizada, Shally El-sherif, Ammar Al-khaffaf.
Λίγα λόγια για την «Κάριτας Ελλάς»
Η Κάριτας Ελλάς είναι θεσμός της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα που υλοποιεί το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της. Είναι αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Ιδρύθηκε το 1980 και εδρεύει στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρέχοντας με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της προς κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη χωρίς καμία διάκριση. Παράλληλα είναι μέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis.
Στόχος των δράσεών της είναι η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και οικονομικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Από το 2012 υλοποιεί προγράμματα οικονομικής και κοινωνικής υποστήριξης ελληνικών οικογενειών και ευπαθών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, η Κάριτας Ελλάς από το 2015 ανταποκρίνεται δυναμικά στην κάλυψη των εκτάκτων και ιδιαίτερων αναγκών που έχουν προκύψει από τις συνεχείς και αυξημένες ροές προσφύγων στη χώρα μας.