Για την ίδια υπόθεση, βαριά ήταν η καμπάνα για τον αξιωματικό, με βαθμό αστυνομικού υποδιευθυντή, που δικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και 3 μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα έτος, για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα.
Σε 1 έτος ποινή φυλάκισης και 3 μήνες κατά συγχώνευση και επίσης στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ένα έτος, δικάστηκε ξενοδόχος των Ανωγείων για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και πρόκληση τέλεσης πλημμελήματος.
Ένας ακόμα ξενοδόχος δικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση για αποδοχή της πρόκλησης τέλεσης πλημμελήματος (ψευδορκίας).
Για τους τρεις εφοριακούς του Ρεθύμνου, από την ακροαματική διαδικασία δεν αποδείχτηκε ότι παρέβησαν κανένα υπηρεσιακό τους καθήκον, ούτε ότι προκάλεσαν όφελος σε τρίτο ούτε και ότι προκάλεσαν ζημία στο δημόσιο.
Και οι τρεις, μετά την αθωωτική δικαστική απόφαση, όπως προβλέπεται, θα επανέλθουν στις θέσεις τους, καθώς είχαν τεθεί προσωρινά σε αργία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο του 2008 υπηρετούσε με απόσπαση από το Ηράκλειο στην περιοχή του Μυλοποτάμου στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων που γινόταν στην ευρύτερη περιοχή μετά τα γεγονότα της 7ης Νοεμβρίου του 2007. Στον αξιωματικό η υπηρεσία δεν δικαιολογούσε έξοδα εκτός έδρας για διαμονή, καθώς στο κλιμάκιο είχε παραχωρηθεί κατάλυμα, σε κτίριο των Ανωγείων στο οποίο είχαν στεγαστεί τα ΤΑΕ.
Κάποια στιγμή ο ένστολος εμφάνισε στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ένα τιμολόγιο στο οποίο φαινόταν ότι είχε διαμείνει σε ξενοδοχείο της Αξού και είχε καταβάλλει το ποσόν των 3.763 ευρώ για παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να πάρει αυτά τα χρήματα ως έξοδα διαμονής εκτός έδρας. Φαίνεται πως έφτασαν στην υπηρεσία του καταγγελίες ότι ουδέποτε διέμεινε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο και διατάχθηκε σχετική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας, τον Μάιο του 2009 κλήθηκε να καταθέσει ενόρκως ο ξενοδόχος για την υπόθεση ο οποίος υποστήριξε ότι ο αστυνομικός νοίκιαζε δωμάτιο στο ξενοδοχείο του, στο οποίο διέμεινε για 71 συνολικά μέρες την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2008. Ο ίδιος όμως, μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2009, αυτόβουλα εμφανίστηκε επιθυμώντας να δώσει δεύτερη κατάθεση και δηλώνοντας μεταμέλεια είπε πως ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δεν διέμεινε στο ξενοδοχείο του αλλά εξέδωσε τιμολόγιο στο όνομά του κατόπιν παράκλησης συναδέλφου του από τα Ανώγεια που τον διαβεβαίωσε ότι ο αστυνομικός έμενε στο δικό του ξενοδοχείο, αδυνατούσε όμως να του κόψει τιμολόγιο, διότι είχε διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα και είχε καταθέσει τα σχετικά βιβλία λόγω ασθενείας. «Εξυπηρέτησα τον συνάδελφό μου, σε αυτόν παρέδωσα το τιμολόγιο, δεν γνώριζα καθόλου τον αστυνομικό, δεν πήρα ποτέ χρήματα εγώ» υποστήριξε, δηλώνοντας μεταμέλεια για την πρώτη του κατάθεση.
Ο συνάδελφός του ξενοδόχος από τα Ανώγεια, φαίνεται μάλιστα ότι μετά που άρχισε η σχετική έρευνα για την υπόθεση, τον επισκέφθηκε στην Αξό μαζί με τον καταδικασθέντα πλέον αξιωματικό και του είπαν εάν κληθεί να καταθέσει για το τιμολόγιο, να μην αποκαλύψει πως του το ζήτησε ο πρώτος και να επιμείνει ότι ο ένστολος διέμεινε σε δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Τον παρότρυναν δηλαδή να ψευδορκήσει.
Σε ότι αφορά τους εφοριακούς, το 2011, με έγγραφό του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου ζήτησε από την Δ.Ο.Υ. να ασκήσει δίωξη κατά του ξενοδόχου από την Αξό και κατά του αστυνομικού για έκδοση και αποδοχή, αντίστοιχα, εικονικού τιμολογίου. Οι εφοριακοί όμως, εφόσον από τον έλεγχο που έκαναν στα βιβλία του παραπάνω ξενοδόχου, διαπίστωσαν ότι ο αστυνομικός είχε καταχωρηθεί ως πελάτης στο βιβλίο πόρτας του ξενοδοχείου και ο ξενοδόχος είχε αποδώσει στο Δημόσιο τους αναλογούντες φόρους που αντιστοιχούσαν στο τιμολόγιο παροχής Υπηρεσιών, δεν έκριναν πως υπήρχε λόγος να του ασκήσουν δίωξη από την δική τους πλευρά και δεν έπραξαν κάτι τέτοιο.
Να σημειωθεί ότι, για τον καταδικασθέντα αξιωματικό, με βαθμό αστυνομικού υποδιευθυντή, προβλέπεται η ποινή της απόταξης από το Σώμα.
Για την ιστορία, είχαν κατηγορηθεί δυο ακόμα αστυνομικοί για την υπόθεση και ειδικότερα ότι ενώ γνώριζαν πως η υπηρεσία τους δεν δικαιολογεί έξοδα διαμονής, αφού στο κλιμάκιο που μετείχε στις αστυνομικές επιχειρήσεις του Μυλοποτάμου την περίοδο εκείνη, είχε παραχωρηθεί κατάλυμα σε κτίριο των Ανωγείων στο οποίο είχαν στεγαστεί τα ΤΑΕ. Και οι δυο όμως είχαν απαλλαγεί των κατηγοριών.
Δύο οι δράστες του εμπρησμού στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου
Δύο άτομα φέρεται να κρύβονται πίσω από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο αμαξοστάσιο του δήμου Μαλεβιζίου, στον επαρχιακό δρόμο...