Αθώους κήρυξε η έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, τους τέσσερις Πανεπιστημιακούς για την υπόθεση της αξιολόγησης και επιλογής φοιτητών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το 2005, σε αντίθεση με την εισαγγελέα που είχε προτείνει το Σάββατο την απαλλαγή μόνο του ενός κατηγορουμένου και την ενοχή των τριών άλλων.
Ειδικότερα, αθώους έκρινε το Δικαστήριο από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος τους καθηγητές Κώστα Λάβδα (τέως αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης), Δημήτρη Κοτρόγιαννο (τέως πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών) και Μαρία Μενδρινού (τέως διευθύντρια του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Πολιτικών Επιστημών), που σύμφωνα με το κατηγορητήριο:
α) Ως μέλη της Τριμελούς Επιτροπής αξιολόγησης των φοιτητών για την εισαγωγή τους στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, απέκλεισαν από τη διαδικασία προεπιλογής αριστούχους φοιτητές προκειμένου να ευνοήσουν και να πετύχουν την εισαγωγή τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα φοιτητές με χαμηλότερη βαθμολογία και λιγότερα τυπικά προσόντα.
β) Μετά την επιλογή των φοιτητών δεν παρέδωσαν την λίστα μοριοδότησης των υποψηφίων φοιτητών στον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο την οποία είχε ζητήσει ως μέλος ΔΕΠ και όφειλαν να του παραδώσουν, προκειμένου να ελέγξει την βαθμολογία των φοιτητών σε συνάρτηση με τα προσόντα τους.
Αθώο έκρινε το Δικαστήριο και τον τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παλλήκαρη, από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τον καθηγητή Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, επειδή κατήγγειλε καθεστώς ευνοιοκρατίας στην επιλογή των φοιτητών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, χωρίς προηγουμένως να τον καλέσει σε απολογία, γεγονός που του προκάλεσε αφόρητη ψυχολογική πίεση.
Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 8:00 χθες το βράδυ, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ευθυμία Δανιά, ανακοίνωσε την απόφαση, ύστερα από πέντε σχεδόν μήνες που άρχισε η δίκη και 26 συνολικά δικασίμους.
Την σύνθεση του Δικαστηρίου αποτελούσαν οι: Ευθυμία Δανιά (πρόεδρος), Στέλιος Κυριακογιαννάκης και Μαρία Ρώσογλου.
Συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ήταν οι δικηγόροι: Θοδωρής Τσούλας (Ρεθύμνου) και Ζωή Κωνσταντοπούλου (Αθηνών).
Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι δικηγόροι: Νίκος Κοτζαμπασάκης (Ρεθύμνου), Σταύρος Γεωργίου (Αθηνών) και Ηλίας Θεοδωράκος (Αθηνών).
Τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την αθωωτική απόφαση, τονίζοντας ότι είχαν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
«Η απόφαση ανταποκρίνεται απολύτως και στα νομικά και στα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης αυτής, που ταλαιπώρησε επί μακρόν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Κατά την άποψή μας αλλά και κατά την άποψη του δικαστηρίου όπως φαίνεται, ο πρύτανης τότε ενήργησε απολύτως νόμιμα στα πλαίσια του καθήκοντός του, χωρίς πρόθεση να βλάψει ή να ευνοήσει οποιονδήποτε. Δεν είναι δε τυχαίο ότι και μετά το ατυχές και τραγικό γεγονός του θανάτου του Αλεξανδρόπουλου, και μέχρι σήμερα, η μόνη μας σπουδή και η μόνη μας διάθεση ήταν να λάμψει η αλήθεια. Η απόφαση του δικαστηρίου αποτυπώνει την αλήθεια αυτή» δήλωσε ο συνήγορος του πρώην πρύτανη, Νίκος Κοτζαμπασάκης.
Ο ίδιος ο κ. Παλλήκαρης, δήλωσε: «Αυτή η δίκη έκλεισε τον κύκλο μιας αιτίας στο Πανεπιστήμιο και ότι συνεπάγεται να είναι κανείς πρύτανης. Με όλα τα καλά και τα κακά. Πέρασα πάρα πολλά στη διάρκεια αυτής της πρυτανείας σε διάφορα επίπεδα, και με αυτή τη δίκη κλείνει ο κύκλος των διαφόρων θεμάτων που είχαν τεθεί στην πρυτανεία. Νομίζω ότι κανείς πρύτανης δεν τέλειωσε την θητεία του χωρίς να έχει συνεχή σχέση με τα δικαστήρια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν θέλετε, ιστορικά αυτό ανήκει στην ιδιότητα του πρύτανη. Παρ’ όλα αυτά η δικαιοσύνη ήταν αντικειμενική» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ δεν ήξερα προσωπικά τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, δεν είχα απολύτως τίποτα μαζί του και λυπήθηκα πραγματικά που ένας άνθρωπος χάθηκε μέσα στο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα».
Ο συνήγορος των Κ. Λάβδα και Δ. Κοτρόγιαννου, Σταύρος Γεωργίου, δήλωσε: «Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της. Δεν πέρασαν οι εκβιασμοί, οι ύβρεις, οι απειλές. Το δικαστήριο απέδωσε όπως έπρεπε δικαιοσύνη και επιβράβευσε την αλήθεια».
Ο πρώην αντιπρύτανης Κώστας Λάβδας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης αρκέστηκε να πει: «Είχα και έχω εμπιστοσύνη, όπως είπα από την αρχή, στην επιστημονική επάρκεια, στην αντικειμενικότητα και στην ανεξαρτησία των Ελλήνων Δικαστών».
Λακωνικοί και η κα Μενδρινού με τον κ. Κοτρόγιαννο, δήλωσαν αντίστοιχα: «Είχα πάντα εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη» και «Τελικά υπάρχουν δικαστές στο Ρέθυμνο».
Την απαλλαγή του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Παλλήκαρη από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την παραπομπή του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, χωρίς προηγούμενη ακρόασή του, σχετικά με τις καταγγελίες του που αφορούσαν ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων φοιτητών εις βάρος άλλων, για την επιλογή τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, το 2005, πρότεινε το μεσημέρι του Σαββάτου η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου, Μαρία Δημητριάδου, λέγοντας πως ο νόμος δεν υποχρέωνε τον πρύτανη να τον καλέσει σε ακρόαση πριν την παραπομπή αν και θα μπορούσε να το έχει πράξει από ηθική υποχρέωση.
Αντίθετα, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου, Κ. Λάβδας, Δ. Κοτρόγιαννος και Μ. Δενδρινού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος τόσο στο σκέλος που αφορά τον τρόπο αξιολόγησης και επιλογής των φοιτητών στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα όσο και στο σκέλος που αφορά την μη παράδοση της λίστας μοριοδότησης των φοιτητών στον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο την οποία είχε ζητήσει ως μέλος ΔΕΠ.
Κατά την κρίση της εισαγγελέως, σχετικά με το πρώτο σκέλος της κατηγορίας, η Μ. Μενδρινού πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη για άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος, καθώς, όπως είπε, από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε το στοιχείο του δόλου από πλευράς της κατηγορουμένης.
Για το δεύτερο σκέλος, η εισαγγελέας έκρινε ότι από τους καθηγητές ευνοήθηκαν τρεις φοιτητές, αντί πέντε που αναφέρει το κατηγορητήριο, και αδικήθηκε ένας αντί τρεις που αναφέρει το κατηγορητήριο, ωστόσο αυτός δεν είναι ο φοιτητής Ι. Ρητινιώτης που έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη.
Όπως ανέφερε η εισαγγελέας, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι στη διαδικασία προεπιλογής των φοιτητών επικράτησαν ευνοϊκά κριτήρια που σχετιζόταν με κομματικές σχέσεις καθηγητών-φοιτητών.
Η δίκη είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Πολλοί ήταν οι καθηγητές και οι φοιτητές που καθ’ όλη τη διάρκεια των 26 δικασίμων παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία. Με ενδιαφέρον ανέμεναν και την απόφαση χθες. Μετά την εκφώνηση, έξω από την δικαστική αίθουσα συγκεντρώθηκαν φοιτητές οι οποίοι, σιωπηλά, σήκωσαν πανό στο οποίο ανέγραφαν «Κάποιοι δεν θα γίνουν δάσκαλοι ποτέ».