Στις 22 Ιουλίου παρουσιάζεται στο Ατσιπόπουλο το νέο βιβλίο του πολυγραφότατου συγγραφέα-ζωγράφου Αιμίλιου Γασπαράκη, που σταθερός και πιστός στις ευαισθησίες του για την παράδοση στο γίγνεσθαι του πολιτισμού μας, συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμους κρίκους στη «ανάγνωση» του παρελθόντος μας, ως βάση για τη διόρθωση της πυξίδας στην πορεία του παρόντος μας και στη χάραξη των στόχων μας για το μέλλον. Στο πολύμορφο έργο του Αιμίλιου Γασπαράκη ξεχωρίζει μέχρι τώρα συγγραφικά και εικαστικά το τρίπτυχο βύθισης στη γοητεία της παράδοσης:
1. «Λογοτεχνία και τόπος- il paesaggio attraverso la letteratura» Ρέθυμνο- Voghera 2000-2001. Εντυπωσιακό τελικό προϊόν ευρωπαϊκού προγράμματος του πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Κρήτης, που συντόνισε ο Αιμίλιος Γασπαράκης. Πρόκειται για ένα απάνθισμα αποσπασμάτων σημαντικών συγγραφέων μας, που παρουσίασαν τον τόπο μας και την παράδοσή του.
2. «Μνήμης Έργα» Έκθεση ζωγραφικής του Αιμίλιου Γασπαρη στο Σπίτι του Πολιτισμού από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου 2013. Μια σειρά έργων παρουσιάζει μ’ ένα λαμπρό χρωστήρα σε εξπρεσιονιστικό τόνο, υπαρκτές και χαμένες γωνιές του Αστιπόπουλου αναδεικνύοντας τη μνειμειακότητα και γραφικότητα ενός παραδοσιακού οικισμού, που θα έπρεπε να έχει προστατευτεί στο σύνολό του, ως χώρος ανθρώπινης κλίμακας, δομημένος αισθαντικά χάρη στην καλλιέπεια, καλαισθησία και κοινωνικότητα των κατοίκων του.
3. Συνεχίζοντας το προσκύνημά του στην παράδοση της γενέτειράς του, ο Αιμίλιος Γάσπαρης εμφανίζει τώρα αναδρομικά μια εξαίρετη αδημοσίευτη μέχρι τώρα λαογραφική εργασία της δεκαετίας του 1970, που διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες:
Α) Τον Υλικό Βίο, που διαιρείται σε 13 κεφάλαια καλύπτοντας όλους του τομείς της καθημερινής επαγγελματικής δραστηριότητας των κατοίκων του Ατσιποπούλου.
Β) Τον Κοινωνικό Βίο των Ατσιπουλιανών που διαιρείται σε 12 κεφάλαια, καλύπτοντας όλο το φάσμα των κοινωνικών σχέσεων στην καθημερινή τους απλότητα και συντροφικότητα στη χαρά και στη λύπη, στο γέλιο και στην καλοπροαίρετη πρόκληση (πείραγμα), στα απρόοπτα και στα αναμενόμενα μιας μικρής ανθρώπινης κοινωνίας, που έζησε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον χαμένο ανεπιστρεπτί με την εξέλιξη και διαφοροποίηση της κοινωνίας μας.
Δυστυχώς αυτή η κοινωνία χάρη κυρίως στα σύγχρονα ηλεκτρονικά και άλλα μέσα, που πρακτικά ωθούν τους ανθρώπους στον αυτοεγκλεισμό και στην απομάκρυνση, έχει αλλοιωθεί δραματικά επηρεάζοντας αρνητικά και το περιβάλλον, φυσικό και δομημένο. Η ενότητα αυτή ολοκληρώνεται με επιλεγμένα στοιχεία ιστορίας του τόπου και ντοπιολαλιάς (παρωνύμια και τοπωνύμια).
Παράλληλα η προσεγμένη και γλαφυρή λαογραφική εργασία συνοδεύεται από εξαίρετες ασπρόμαυρες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1970, που ζωντανεύουν τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Ασφαλώς αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αιμίλιου Γάσπαρη για το Ατσιπόπουλο, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στις 22 Ιουλίου 2015.
*Ο Γιάννης Ελ. Λιονής είναι αρχαιολόγος