Ανησυχία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου προκαλούν τα βροχομετρικά στοιχεία, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες και παρουσιάζουν αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων στην Κρήτη.
Το ενδεχόμενο της λειψυδρίας εμφανίζεται και πάλι ως απειλή στο νησί μας, για το οποίο ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού και την ορθολογική διαχείριση του νερού δεν ακολουθήθηκαν ποτέ.
Η ύδρευση και η άρδευση κατά κύριο λόγο στηρίζεται σε εκμετάλλευση υπόγειων υδροφορέων, των φυσικών δεξαμενών της γης δηλαδή, των οποίων ο εμπλουτισμός εξαρτάται από τις βροχές και το χιόνι της περιόδου Σεπτεμβρίου – Μαΐου.
Όμως, η ανεξέλεγκτη ανόρυξη γεωτρήσεων και η ανορθόδοξη χρήση του νερού, έχουν συμβάλει στην ελάττωση των αποθεμάτων, γεγονός, που σε συνδυασμό με την αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων τους περασμένους μήνες, δημιουργούν προβληματισμό για την τρέχουσα θερινή και τουριστική περίοδο, οπότε αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η μείωση των βροχοπτώσεων τους περασμένους εννέα μήνες, διαμορφώνουν μια δυσμενή κατάσταση σε ότι αφορά την επάρκεια των υδροφορέων, από τους οποίους αντλείται νερό για τις ανάγκες του πληθυσμού και των επισκεπτών του νησιού.
Οι μετρήσεις έγιναν από την Διεύθυνση Υδάτων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Η αξιολόγηση των δεδομένων, από 37 βροχομετρικούς σταθμούς, κατέδειξε, ότι η βροχόπτωση στην Κρήτη εμφανίζει στις περισσότερες περιοχές σημαντική μείωση, η οποία προκύπτει από τη σύγκριση της συνολικής βροχόπτωσης στην προαναφερθείσα περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη μέση βροχόπτωση των τριών προηγούμενων ετών 2010-2013.
Εξαίρεση στην γενική ανησυχητική εικόνα αποτελεί η αύξηση των βροχοπτώσεων στις βορειοδυτικές περιοχές του Ρεθύμνου, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του Μητροπολιτικού μας δήμου, τις βορειοανατολικές των Χανίων και την Ιεράπετρα, στις οποίες καταγράφηκε αύξηση.
Σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη η μείωση είναι αισθητή.
Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου καταγράφηκε μείωση 17% για την περιοχή του Μυλοποτάμου και 6% για το νότο.
Η συγκεκριμένη κατάσταση, επιβάλει σε κάθε περίπτωση την ανάγκη συνετής χρήσης του νερού και αποφυγής φαινομένων αλόγιστης σπατάλης από τους πολίτες.
Παράλληλα οι τοπικές Αρχές τίθενται προ των ευθυνών τους απέναντι στον σχεδιασμό και την προώθηση ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ορθολογική αξιοποίηση και διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης.