Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σχετικά την δόση των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετά τις επαφές που είχε με τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους αλλά και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους των χωρών-μελών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συμμετοχή των χωρών της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, που τάσσονται υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών πολιτικών για την οικονομική και κοινωνική συνοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις με τους κ.κ. Μπαρόζο και Ρομπάι έθεσε και το θέμα της επιπλέον χορήγησης των δόσεων του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου που φτάνουν τα 13 δισ. ευρώ.
Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι τελικά, η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ’ όσα προγραμματιζόταν αρχικά. «Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα» είπε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «Στο χθεσινό Eurogroup αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας και εξαλείφθηκαν και οι τελευταίες εκκρεμότητες: Ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση, ενώ ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού. Όσα απομένουν είναι ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, που αφορούν την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων και θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες. Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Επανέλαβε μάλιστα ότι εξακολουθεί να παλεύει «Όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω…». Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «Τώρα είμαστε στο επόμενο στάδιο, στην αναζήτηση πόρων για Ανάπτυξη». Αναφερόμενος στις επαφές του με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με ηγέτες από άλλες χώρες «Που παίρνουμε σημαντικά κονδύλια από τα ταμεία Συνοχής» είπε ότι «Ενισχύσαμε τις ελληνικές θέσεις για τα κονδύλια που θα πάρει η Ελλάδα την επταετία 2014-2020. Δίνουμε αγώνα για να αποφύγουμε όσο είναι δυνατό τις μεγάλες περικοπές που ετοιμάζονται για όλα τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα απ΄ όσα προγραμματιζόταν αρχικά. Και ότι τα κοινοτικά κονδύλια θα εξακολουθούν να είναι πολύτιμη συνεισφορά στην Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας όλα τα επόμενα χρόνια».
«Γυρίζω στην Ελλάδα ακόμα πιο αισιόδοξος για την επόμενη μέρα» είπε ο κ. Σαμαράς ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.
«Στις 20 Νοεμβρίου η Ελλάδα αναμένει την τελική απόφαση» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας μαζί με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο υπουργός Εργασίας τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αποτελέσματα πρωτόγνωρα για μια χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν τις θυσίες και τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτές οι θυσίες δεν έχουν πάει χαμένες και προέβλεψε ότι πλησιάζουν στο τέλος τους. Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι δεν αποκλείει το «ενδεχόμενο ατυχήματος» σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup o Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι ξεκίνησε δύσκολα, αλλά εξελίχθηκε ικανοποιητικά. Εξέφρασε, ειδικότερα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα παρέχει πολιτική στήριξη και ηχηρό πολιτικό μήνυμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, ενώ παράλληλα θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επόμενη εκταμίευση της δόσης.
«Η Ελλάδα πλήττεται και υποφέρει λόγω του αποκλεισμού της χώρας από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά και τόνισε ότι η χώρα πέτυχε τα μέγιστα αποτελέσματα σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον. Αναφέρθηκε, επίσης, στην υψηλή ανεργία που πλήττει τη χώρα και ιδιαίτερα τους νέους σε ποσοστό 55%, αλλά και στη βαθειά ύφεση η οποία αποδείχθηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η απόσταση μεταξύ της προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα και των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων είναι μεγάλη, εξαιτίας της ύφεσης.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας της τελευταίας τριετίας, καθώς και η παρατεταμένη ύφεση, διαφορετικά η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. Τόνισε μάλιστα, ότι η χώρα υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας, την οποία θα μπορούσε να επαναφέρει το ΕΣΠΑ. Ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «Να ασκήσει πιέσεις» για μια πιο ακριβοδίκαιη κατανομή των κονδυλίων για την Ελλάδα από το ΕΣΠΑ. Σχετικά με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η πιο σημαντική παράμετρος είναι η αύξηση του ΑΕΠ. Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι με την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας βάζοντας το πρόγραμμα σε σωστό δρόμο, θα υπάρξει ροή επενδύσεων.
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε επίσης, ότι η Ελλάδα χρειάζεται δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει βιώσιμα σχέδια σε προγράμματα υποδομών που αξίζουν χρηματοδότηση. Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσαρμογής. Επεσήμανε δε, ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν θα υπάρχει πλεόνασμα στον κοινωνικό προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ και πως μπορούμε πλέον να μιλάμε για ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, ο Γ. Βρούτσης τόνισε ότι η ισχυρή διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί «ζωντανό» το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που υπήρξαν στα εργασιακά, σημειώνοντας ότι δημιουργείται ένα ελκυστικό κλίμα για τον επιχειρηματικό κόσμο.
Στη συγχώνευση των τριών δόσεων προς την Ελλάδα σε μια, προσανατολίζεται η Γερμανία. Σχετική δήλωση έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως δεν παρέλειψε, όμως να επισημάνει την ανάγκη ενεργοποίησης μηχανισμού ελέγχου.
Σενάριο για την εφ’ άπαξ καταβολή ενός ποσού ύψους άνω των 44 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις δημοσίευσε και η γερμανική εφημερίδα Bild. Το σενάριο αυτό το απέδωσε σε κυβερνητικές πηγές.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κυρία Μαριάννε Κότχε, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σενάριο αυτό, δήλωσε πως «Οι συζητήσεις για την Ελλάδα συνεχίζονται» και προσέθεσε ότι «Αποφάσεις για ερωτήματα αναφορικά με τη χρηματοδότηση αναμένονται, αυτό αφορά και τις λεπτομέρειες των καταβολών που προβλέπονται στο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Bild, η δόση θα περιλαμβάνει τα 31,3 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου, καθώς και τις δόσεις ύψους 5 δισ. ευρώ και 8,3 δισ. ευρώ για το γ’ και το δ’ τρίμηνο.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για το νέο, αυτό, σενάριο, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το προσπαθούμε, δεν το έχουμε δέσει ακόμη», τονίζοντας, παράλληλα, ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις και τίποτα δεν είναι δεδομένο.