Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ
Ως μία αρκετά καλή χρονιά που κινήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι στη λήξη της επεφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις σε αρκετούς επιχειρηματίες του τουρισμού και στον νομό μας, χαρακτηρίζουν οι τουριστικοί παράγοντες του Ρεθύμνου τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία έληξε την περασμένη εβδομάδα με το κλείσιμο και των τελευταίων ξενοδοχειακών μονάδων.
Σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου φέτος το ποσοστό των διανυκτερεύσεων έχει αρνητικό πρόσημο, καθώς παρουσιάζει μείωση της τάξεως περίπου του 5,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Και αυτό διότι μόνο ο Οκτώβριος, για παράδειγμα, έκλεισε με απώλειες που κυμάνθηκαν περίπου στο 8,5%, δεδομένου ότι οι διανυκτερεύσεις επηρεάστηκαν από την κατάρρευση του βρετανικού κολοσσού της «Thomas Cook», που είχε προηγηθεί.
«Ήταν μία χρονιά που εξελισσόταν ικανοποιητικά με εξαίρεση το τελείωμά της, όπου εξαιτίας της «Thomas Cook», δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα σε αρκετούς ξενοδόχους», παρατήρησε μεταξύ άλλων στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.
Πέρα όμως από τα στοιχεία του Συλλόγου Ξενοδόχων, απώλειες δείχνουν και τα στοιχεία του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων νομού Ρεθύμνου σε ότι αφορά στις διεθνείς αφίξεις. Συγκεκριμένα τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφέρουν ότι το ποσοστό της μείωσης των διεθνών αφίξεων μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου κυμαίνεται περίπου στο -3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018.
«Φέτος πήγαμε καλά καθώς γενικότερα ήταν μια καλή χρονιά», σχολίασε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, ο οποίος έκανε επίσης αναφορά στα προβλήματα και τις «αναταράξεις» που προκάλεσε στην τοπική αγορά η κατάρρευση της «Thomas Cook».
Και ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα «έπεσε» η «αυλαία» της φετινής τουριστικής περιόδου, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν ήδη αρχίσει να ερμηνεύουν τα πρώτα μηνύματα που «καταφθάνουν» από τις χώρες του εξωτερικού για την πορεία της επόμενης τουριστικής σεζόν στο Ρέθυμνο, εκφράζοντας μάλιστα συγκρατημένη αισιοδοξία.
Σύμφωνα με τον Στράτο Μπερέτη «τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική περίοδο του 2020 είναι αισιόδοξα, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αυξήσεις και στο πρόγραμμα των πτήσεων αλλά και στο πρόγραμμα των κρατήσεων, σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν». «Κατά συνέπεια -όπως πρόσθεσε- το πρώτο δείγμα για την επόμενη τουριστική σεζόν, είναι καλό».
Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων, Μανόλη Τσακαλάκη, ο οποίος με βάση την εικόνα που έχει μέχρι στιγμής συμπεραίνει ότι η τουριστική περίοδος της επόμενης χρονιάς, αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα φετινά επίπεδα, δηλαδή, «αρκετά ικανοποιητικά», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε πως πλέον το ζητούμενο για την επόμενη τουριστική περίοδο, αλλά και ο στόχος που έχει τεθεί, είναι πως θα μπορέσει η Ελλάδα και ειδικότερα η Κρήτη και το Ρέθυμνο όχι να προσελκύσει διπλάσιο αριθμό τουριστών, αλλά ποιοτικότερο τουρισμό.
«Ο στόχος μας δεν είναι πλέον οι ποσοτικοί τουρίστες, αλλά οι ποιοτικότεροι πελάτες. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση για όλους μας. Εμείς εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά τα αρνητικά μας σημεία και γενικά όλα αυτά στα οποία η Κρήτη υστερεί. Επίσης, είμαστε γνώστες των προβλημάτων που δημιουργούν οι υποδομές που δυστυχώς δεν έχουμε στο νησί και στις οποίες δεν θέλω πλέον να αναφερθώ. Άρα κατά συνέπεια, θα πρέπει πλέον να προσανατολιστούμε σε άλλους στόχους. Και αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να προσφέρουμε ευχάριστες εμπειρίες στους πελάτες μας, ώστε να φύγουν από τον τόπο μας ικανοποιημένοι», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλάκης.
Το πιλοτικό πρόγραμμα για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν
Εν τω μεταξύ, παρελθόν για το Ρέθυμνο αποτελεί φέτος το τριετές πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, το οποίο μάλιστα παραμένει άγνωστο αν θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Στο εν λόγω πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού -που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια- συμμετείχαν και ξενοδοχεία του νομού μας μέχρι και πέρυσι ενώ φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να πάρει μέρος καμία ξενοδοχειακή μονάδα. Όπως εξήγησε μάλιστα ο Μανόλης Τσακαλάκης αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που συμμετείχαν μέχρι και πέρυσι φέτος δεν δέχτηκαν να συνεχίσουν την εργασία τους και στη διάρκεια του χειμώνα».
«Δυστυχώς φέτος το Ρέθυμνο δεν θα συμμετέχει στο εν λόγω χειμερινό πρόγραμμα τουρισμού -όπως έκανε τα δύο προηγούμενα χρόνια- διότι δεν το δέχτηκαν οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων μας, καθώς προτίμησαν το ταμείο ανεργίας. Βέβαια αυτό που ακόμα με «εκπλήσσει» είναι πως η πολιτεία προτιμά να επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία. Θέλω, δηλαδή να πω ότι θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στους εργοδότες, αλλά και στους εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα που μόνο οφέλη θα είχε για μια περιοχή όπως η Κρήτη και ειδικότερα για τον νομό μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκεί σχεδόν μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε και σταματά για λίγο, ενώ συνεχίζει εκ νέου αμέσως μετά τις γιορτές και ολοκληρώνεται μέχρι και τις αρχές Απριλίου, οπότε και ξεκινά η νέα τουριστική περίοδος.
Τα στοιχεία μάλιστα αναφέρουν ότι την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος στην Κρήτη, αφίχθησαν περίπου 60.000 τουρίστες – λάτρεις του χειμερινού τουρισμού, τη δεύτερη χρονιά οι πελάτες άγγιξαν σε αριθμό περίπου τις 50.000, ενώ φέτος τα ίδια στοιχεία κάνουν λόγο ότι αναμένεται να έρθουν στο νησί περίπου 60.000 αλλοδαποί τουρίστες.
«Και μάλιστα μέσα σε επτά ημέρες οι αλλοδαποί επισκέπτες μας έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν πολλά από τα αξιοθέατα και τα μνημεία του τόπου μας, κάνοντας παράλληλα τη βόλτα τους και στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Φέτος μάλιστα στο πρόγραμμα συμμετέχουν από τη δυτική Κρήτη ξενοδοχεία από τα Χανιά και συγκεκριμένα από την περιοχή της Γεωργιούπολης, ενώ μέχρι στιγμής είναι ακόμα αμφίβολο εάν τελικά θα συμμετάσχει ή όχι και μία ξενοδοχειακή μονάδα από το Μπαλί Μυλοποτάμου.
Σε γενικές γραμμές πάντως, το εν λόγω πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε τουρίστες -όχι απαραίτητα σε άτομα της τρίτης ηλικίας- που τους αρέσει κατά κύριο λόγο να θαυμάζουν τις ομορφιές του τόπου που επισκέπτονται. Δηλαδή, τους αρέσει να επισκέπτονται προορισμούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (και όχι μόνο), ενώ πάντα συνδυάζουν τις χειμερινές τους αποδράσεις και με αγορές που κάνουν από τα τοπικά καταστήματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου.
Ο Μανόλης Τσακαλάκης πρόσθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για το νησί, προκειμένου να κάνει έστω και δειλά – δειλά κάποια «βήματα» στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του δωδεκάμηνου τουρισμού, που χρόνια τώρα αποτελεί ζητούμενο για την Κρήτη.
Τα «πωλητήρια» σε ξενοδοχεία
Και την ώρα που οι επιχειρηματίες του τουρισμού εξακολουθούν να διεκδικούν από την πολιτεία μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων τους και κυρίως γενναίες φοροελαφρύνσεις, κάποιοι από αυτούς που έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει», δηλώνουν πλέον ανοικτά την αδυναμία τους να συνεχίσουν με αποτέλεσμα να βάζουν «πωλητήρια» στις μονάδες τους.
Τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται και στην Κρήτη και μάλιστα και στον νομό μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου. Μάλιστα τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σύμφωνα με τον Μανόλη Τσακαλάκη, δείχνουν ότι οι επιχειρηματίες που έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τις μονάδες τους είναι κυρίως τα λεγόμενα μικρά ξενοδοχεία ή τα καταλύματα, που είναι υπερχρεωμένα και έχουν «κόκκινα δάνεια».
«Και αυτό συμβαίνει υπό τον φόβο ότι κάποια στιγμή οι επιχειρήσεις τους θα περάσουν στα «χέρια» των τραπεζών εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» που έχουν. Άρα, για τον λόγο αυτό αποφασίζουν μόνοι τους να τις πωλήσουν πριν τις «χάσουν» οριστικά εξαιτίας των χρεών τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλάκης.
Επιπλέον, ανάφερε κατηγορηματικά ότι αν και τα πράγματα στον ξενοδοχειακό κλάδο πολλές φορές δεν είναι «ρόδινα», εντούτοις, οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν βγαίνουν στο «σφυρί». Μοναδικές ίσως εξαιρέσεις είναι οι περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες τους έχουν πλέον αποφασίσει να αλλάξουν τελείως επαγγελματική δραστηριότητα.
«Τα μεγάλα ξενοδοχεία συνήθως δεν πωλούνται. Βέβαια, πολλές φορές τα κέρδη είναι ελάχιστα και η φορολογία ασφυκτική. Άρα με αυτό το δεδομένο υπάρχουν οι περιπτώσεις των ξενοδόχων που αποφασίζουν να πουλήσουν τις επιχειρήσεις όσο οι τιμές στην αγορά είναι ακόμα καλές, προκειμένου τα χρήματα που θα πάρουν να τα επενδύσουν σε κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλάκης.
Με τη γλώσσα των αριθμών πάντως και με βάση τις έρευνες που έγιναν σε αντίστοιχες διαδικτυακές ιστοσελίδες, τον τελευταίο χρόνο στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 135 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο νησί. Μάλιστα οι 26 από αυτές αφορούν σε μονάδες του Ρεθύμνου, οι 75 σε ξενοδοχεία των Χανίων, οι 31 σε μονάδες του Λασιθίου και μόλις 3 αγγελίες αφορούν σε ξενοδοχεία του Ηρακλείου.