Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκαλεί εκ νέου ανησυχία και προβληματισμό στον τουριστικό κλάδο, με τους επαγγελματίες να διαμηνύουν πως σε καμία περίπτωση η νέα πολιτική πραγματικότητα δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο τον τουρισμό. Οι φόβοι επικεντρώνονται στο γενικότερο κλίμα που θα διαμορφωθεί με δεδομένες και τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις οι οποίες, όπως λένε, θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όχι φιλικό, ήρεμο και σταθερό για τον τουρίστα ο οποίος πιθανότατα να επιλέξει άλλο προορισμό για τις διακοπές τους. Πράκτορες και ξενοδόχοι, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν ανησυχούν για ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά και ανακοπή αυτών που γίνονται αυτή την περίοδο.
Όπως επεσήμαναν χαρακτηριστικά η φετινή σεζόν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον κλάδο και -πάρα τις τεράστιες απώλειες που κατέγραψαν σε κίνηση και τζίρο το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, αλλά και τα όσα ακολούθησαν με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και των κλειστών τραπεζών με την επιβολή των capital controls- γεγονότα που στιγμάτισαν τον τουρισμό, κατάφερε να αντέξει και ο κρατήσεις να επανακάμψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι οι διαρκείς αναταράξεις που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, έχουν επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν ειδικά όταν αυτές συνδυαστούν με συνεχή και αρνητική προβολή της χώρας μας στα διεθνή ΜΜΕ.
Για απώλειες μεμονωμένων επισκεπτών έκανε λόγο μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του Νομού Στράτος Μπερέτης, ο οποίος σχολιάζοντας τις επιπτώσεις στον κλάδο από τις πρόωρες εκλογές, είπε: «Η προκήρυξη των εκλογών δεν θα επηρεάσει πάρα πολύ τη ροή των κρατήσεων των πελατών που έρχονται με Tour Operator και οργανωμένα πακέτα, καθώς συνεχίζεται κανονικά οι εισροή των κρατήσεων με προσφορές μετά τις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι των Οκτώβριο. Θα επηρεάσουν όμως τους μεμονωμένους πελάτες και τον εναπομείναντα εγχώριο τουρισμό. Ο ελληνικός Τουρισμός παρόλες τις δυσκολίες που έχει, γέμιζε κάποιες θέσεις και ιδιαίτερα τα μικρότερα καταλύματα σε αυτό τον τομέα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Ό,τι δεν χρειαζόταν η χώρα μας αυτή την στιγμή, είναι οι εκλογές.
Ο τουρισμός θέλει σταθερότητα, και όταν λένε οι κυβερνόντες ότι είναι η κύρια βάση της οικονομίας πρέπει να το σέβονται κιόλας. Μας ανησυχεί πάρα πολύ η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διότι πάνω που πήγαμε να ανακάμψουμε μας ξανατσακίζει. Για ακυρώσεις δεν φοβάμαι, φοβάμαι για να μην ανακοπεί η ροή των κρατήσεων».
Υψηλές πληρότητες μέχρι και τον Σεπτέμβριο
Εν τω μεταξύ υψηλές πληρότητες που φτάνουν το 95% καταγράφονται μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στις μονάδες του Ρεθύμνου, οι οποίες θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά από τα μέσα του Οκτώβρη. Κάνοντας την αποτίμηση της χρονιάς πράκτορες και ξενοδόχοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι με δεδομένες τις οικονομικοπολιτικές συνθήκες. «Οι πληρότητες για τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη είναι αρκετά υψηλές, κοντά στο 95% μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη, όπου αρχίζει να παρουσιάζεται η καμπή όπως και κάθε χρονιά. Τα συμβόλαια κλείνονται κανονικά, και εάν δεν γίνει κανένα μεγάλο γεγονός που να επηρεάσει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, θα συνεχίσουμε κανονικά και νομίζω θα έχουμε μια καλή χρονιά και του χρόνου.
Η φετινή σεζόν και σε τζίρο και σε σύνολο θα είναι πτωτική σε σχέση με πέρσι. Σε πληρότητες 5-10 % και σε τζίρο 10-15%. Και πιστεύω θα συνεχίσουν οι εκπτώσεις και τα πακέτα από τις 15 Σεπτέμβρη και μέχρι το τέλος της σεζόν. Στο Ρέθυμνο και γενικά στην Δ. Κρήτη λόγω του μικρότερου αριθμού καταλυμάτων σε σχέση με την Ανατολική Κρήτη (το Ηράκλειο έχει τις μισές κλίνες της Κρήτης) πάνε καλά και δεν έχουν δοθεί ιδιαίτερες προσφορές, από την άλλη μεριά έχουν δοθεί περισσότερες για όλη την σεζόν.
Είχαμε μια αύξηση των τουριστών από Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, αλλά δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις απώλειες της Ρωσίας γι’ αυτό λέω και 10% κάτω. Αλλά δεδομένων των συμβάντων κατά τη διάρκεια όλης της φετινής χρονιάς που και αυτό το μείον που κλείνουμε είναι επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερέτης.
Αύξηση τουριστών και εισπράξεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2015, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Αναλυτικότερα, αύξηση κατά 13,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 (Ιούνιος 2015: 1.280 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2014: 1.124 εκατ. ευρώ). Οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28 παρουσίασαν μείωση κατά 18,3% (Ιούνιος 2015: 589 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2014: 720 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους χωρών της ζώνης του ευρώ κατά 107 εκατ. ευρώ ή 15,8% και δευτερευόντως της αύξησης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 11,0% (Ιούνιος 2015: 497 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2014: 447 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16,3% και διαμορφώθηκαν στα 335 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 31,2% και διαμορφώθηκαν στα 141 εκατ. ευρώ. Επίσης, αύξηση κατά 4,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 302 εκατ. ευρώ (Ιούνιος 2014: 288 εκατ. ευρώ). Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 65,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 79 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 58,4% και διαμορφώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 8,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 και διαμορφώθηκαν στα 4.122 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 19,0% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.620 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκαν κατά 6,7% και διαμορφώθηκαν στα 1.376 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 1.615 εκατ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 13,9%, και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 28,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.005 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 18,1% και διαμορφώθηκαν στα 653 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 21,2% και διαμορφώθηκαν στα 319 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 627 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 30,3%. Από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 63,2% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 129 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 32,9% και διαμορφώθηκαν στα 306 εκατ. ευρώ.
Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση
Η εισερχόμενη κίνηση τον Ιούνιο του 2015 διαμορφώθηκε στις 3.033 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης κατά 21,2% των αφίξεων από τις χώρες της ΕΕ-28, καθώς οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 μειώθηκαν κατά 0,9%. Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στις 1.065 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,0%, και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν επίσης αύξηση κατά 22,5% (Ιούνιος 2015: 912 χιλ., Ιούνιος 2014: 745 χιλ.). Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 22,1% και αυτές από τη Γαλλία κατά 22,7%. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 3,9% και διαμορφώθηκαν στις 373 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 60,0% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 95 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 48,6% και διαμορφώθηκαν στις 117 χιλ. ταξιδιώτες.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015 αυξήθηκε κατά 20,8% και διαμορφώθηκε στις 7.566 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 6.264 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 4.900 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 32,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Επίσης, οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28 διαμορφώθηκαν στις 2.666 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,0%. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 51,3%. Ειδικότερα, αύξηση εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία κατά 23,5% και 12,5% αντιστοίχως, καθώς επίσης και οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 18,0%. Τέλος, αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, οι αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 60,6% και διαμορφώθηκαν στις 151 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ παρουσίασαν αύξηση κατά 41,6% και διαμορφώθηκαν στις 287 χιλ. ταξιδιώτες.