Το ρευστό πολιτικό σκηνικό και οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο στον κλάδο του τουρισμού, ενώ ήδη τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφησαν και οι πρώτες ακυρώσεις τουριστικών κρατήσεων στο νησί.
Το κλίμα στις τάξεις ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης, μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με αφορμή την στασιμότητα που καταγράφεται στις προκρατήσεις για τους επόμενους μήνες, όπως επίσης και για την κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα τελευταία μάλιστα 24ωρα tour operators προχωρούν σε ακυρώσεις κρατήσεων για το νησί, μία εξέλιξη που εντείνει τον προβληματισμό στις τάξεις επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού. Τουριστικοί πράκτορες ενημερώνονται για την πρόθεση συναδέρφων τους από το εξωτερικό να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και να ακυρώσουν πακέτα προς την Κρήτη, με πρόσχημα το αβέβαιο και ρευστό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Υπάρχει μάλιστα ο φόβος ότι οι ακυρώσεις αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα, σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή και δεν καταλήξει σε συμφωνία η ελληνική κυβέρνηση με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.
Οι ακυρώσεις προέρχονται από τις αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, ενώ σε ό,τι αφορά την Ανατολική Κρήτη αυτές μέχρι στιγμής περιορίζονται στην αγορά της Ρωσίας, της Σλοβενίας και της Ρουμανίας.
Οι τουριστικοί πράκτορες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις λεγόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες ωστόσο πλέον έχουν μετατραπεί σε ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. Καθημερινά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται φορείς της Κρήτης από tour operators ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίοι ζητούν να μάθουν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, απευθύνοντας ακραία ερωτήματα που αφορούν την ρευστότητα των ATM, την επάρκεια σε καύσιμα και το νόμισμα που θα χρησιμοποιήσουν όταν έρθουν στην Κρήτη οι πελάτες τους. Αντίστοιχα είναι τα ερωτήματα επισκεπτών που έχουν κάνει την κράτηση απευθείας στα τοπικά τουριστικά πρακτορεία, οι οποίοι σημειώνουν την πρόθεσή τους να έχουν μαζί τους μετρητά υπό το φόβο ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης. Η οριστική παύση κρατήσεων είναι μία εξέλιξη που όλοι απεύχονταν και σε καμία περίπτωση η κίνηση των tour operators δεν βοηθά στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και στη δημιουργία μίας νότας αισιοδοξίας στις τάξεις των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού.
Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, εμφανίστηκε προβληματισμένος τονίζοντας πως αν άμεσα δε σταθεροποιηθεί το πολιτικό κλίμα στη χώρα τότε οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τον τουρισμό και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι ακυρώσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Ρέθυμνο είναι από Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία και Γερμανία. Δεν ήταν μεγάλο το ποσοστό των ακυρώσεων, ήταν όμως η πρώτη φορά που είχαμε ακυρώσεις σε συμβόλαια, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες μας πλέον πραγματικά φοβούνται να έρθουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει, με δεδομένο ότι η χρονιά ξεκίνησε άσχημα και ήδη οι κρατήσεις που είχαμε για τον Ιούλιο είναι ελάχιστες και η ροή των κρατήσεων γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Αν δεν υπάρξει το συντομότερο δυνατό σταθερότητα, τα πράγματα θα είναι άσχημα για τον τουρισμό», ενώ πρόσθεσε ότι πλέον έχουν χαθεί τρείς μήνες και ακόμα και αν υπάρξει σταθερότητα οι τζίροι των τουριστικών επιχειρήσεων θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο λόγω των μεγάλων εκπτώσεων που προηγήθηκαν. «Αν κλείσει η συμφωνία ίσως κερδίσουμε έδαφος, όμως δεν θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε το αρνητικό για τον κλάδο μας αποτέλεσμα, όπως έχει αυτή την στιγμή. Το αρνητικό πρόσημο στον τζίρο μας είναι σίγουρο και δεν ανατρέπεται», τόνισε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων του Νομού Στράτος Μπερέτης, είπε πως η ανησυχία είναι έκδηλη από την πλευρά των επισκεπτών, οι οποίοι ως επί το πλείστον διατυπώνουν σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη ρευστότητα των ΑΤΜ και πως θα μπορέσουν να κινηθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί. Ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος σε ό,τι αφορά τη χαμηλή ροή των κρατήσεων τονίζοντας με έμφαση πως αυτή έχει εξελιχτεί σε «μαρτύριο της σταγόνας».
Ειδικότερα, είπε: «Υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις όχι όμως μαζικές. Εκτιμώ και θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός. Πιστεύω οτι αν κλείσει η συμφωνία δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις. Αυτό όμως που είναι δεδομένο και είναι πολύ ανησυχητικό, είναι ότι η ροη κρατήσεων είναι πολύ χαμηλή. Εβδομάδα με εβδομάδα προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε και να γεμίσουμε τα κατάλυμα, τα ξενοδοχεία και τις βίλες. Οι πληρότητες για τον Ιούλιο είναι μόλις στο 65%, ενώ θα ‘πρεπε να ‘χαμε γεμίσει. Πραγματικά το «μαρτύριο της σταγόνας» που λένε το χουμε και εμείς. Την ίδια στιγμή οι πελάτες μας ρωτούν συνεχώς για το πόσα χρήματα να κρατούν σε μετρητά εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία τους. Προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε λέγοντάς τους ότι δεν συντρέχει λόγος αναστάτωσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο».
Ακυρώσεις κρατήσεων, μειώσεις στις πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων και περιορισμένη αγοραστική δύναμη των ξένων επισκεπτών, συνθέτουν το σκηνικό καθίζησης στον τουριστικό κλάδο. Πλήγμα αποτελεί η απουσία των Ρώσων με την πτώση στις αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά να ξεπερνά το 50% όπως και η «χαμηλή πτήση» αγορών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Η άνοδος στις αφίξεις τουριστών από τις συγκεκριμένες αγορές τις τελευταίες ημέρες είναι οριακή, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τις αφίξεις τουριστών στη μεγαλύτερη πύλη εισόδου της Κρήτης, το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης». Οι απώλειες ξεπερνούν το 11% σε σχέση με πέρυσι και η κίνηση το εφετινό καλοκαίρι είναι εμφανώς μειωμένη.
«Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων. Με όσους συναδέρφους έχω μιλήσει επιβεβαιώνουν αυτές τις ακυρώσεις. Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και περιμένουμε τις εξελίξεις. Όλοι οι τουριστικοί πράκτορες δέχονται τηλεφωνήματα από πελάτες του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους για την Ελλάδα και ρωτούν αν θα πρέπει να έρθουν για τις προγραμματισμένες διακοπές τους, αν θα έχουν καύσιμα τα βενζινάδικα ή ακόμα και αν θα έχουν οι τράπεζες χρήματα. Σίγουρα προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε και να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί, ωστόσο η πολιτική κατάσταση δεν μας βοηθά. Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής γίνονται πλέον ακυρώσεις. Είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη», επισημαίνει ο γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Δημήτρης Διβόλης.
«Ναι η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα από Σλοβακία, από Ρουμανία και από τη Ρωσία. Δυστυχώς αυτά τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον τουρισμό και για την τοπική οικονομία και για την πορεία της τουριστικής κίνησης κατά την εφετινή σεζόν. Σίγουρα η εξέλιξη των ακυρώσεων δεν είναι θετική και δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στο εγχώριο τουριστικό προϊόν. Πελάτες μας τηλεφωνούν στα ξενοδοχεία και μας ρωτούν για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Είναι προβληματισμένοι και νιώθουν το αίσθημα της αβεβαιότητας. Οι ακυρώσεις last minute είναι ότι χειρότερο για την προσπάθεια που καταβάλλουμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.