«Φίλος Πλάτων, φιλτέρα η αλήθεια». Τηλεφώνησα στον φίλτατο του Ε.Κ.Ρ που συνυπέγραφε γιατί η μοναδική αιτία που επικαλείτο, ήταν ένα ψεύδος. Ότι το μοναδικό Νοσοκομείο δεν επαρκεί ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οπότε οι πολίτες εξαναγκάζονται να μετακινούνται στους πλησιέστερους Νομούς. Η χαρά μου είχε διαρκέσει ελάχιστα. «Μοναδικό!» Πόσα δηλαδή να διέθετε το Ρέθυμνο; Καμιά δεκαριά;
Ο φίλτατος αρνήθηκε το δημοσίευμα, το αγνοούσε(!), αποποιήθηκε την ύπαρξή του! Την υπογραφή του. Ποιος διάλογος να απαιτηθεί και να προκύψει υπό αυτές τις προϋποθέσεις; Την επομένη οι του ΠΑΜΕ στο Ε.Κ.Ρ. διαχώρισαν τη θέση τους. Αυτοί δεν ήθελαν καθόλου ιδιωτική υγεία. Να γίνουμε η μοναδική χώρα στη γη. Μόνο δημόσια υγεία, βασίλευσε στα Σοβιέτ του Στάλιν. Το 2013, μια κλινική θεωρείται «μαγαζί», οι θέσεις εργασίας, «εργασιακή σκλαβιά». Τα εσωσυνδικαλιστικά και κομματικά αφορούν τους ίδιους αλλά «κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία» αποτελεί – ας γνωρίζουν – μεν όραμα του ΠΑΜΕ αφού εδώ έχουμε Δημοκρατία, στο καθεστώς των ονείρων τους οι αντιτιθέμενοι θα ταξίδευαν αυθημερόν δωρεάν με τα τρένα στη Σιβηρία να σπάνε πάγο, εδώ δωρεάν δημοσιοποιούν τις θεωρίες τους με πηχυαίους τίτλους, όμως για τον Ελληνικό λαό, αυτά συγκροτούν εφιάλτη. Ας γνωρίζουν: Δεν θα περάσουν.
Μόνον αλήθειες. Γεγονότα και αριθμοί:
Α΄ εξάμηνο 2013. Νοσηλευτική κίνηση Παθολογικού τομέα. Πνευμονολογική 89%. Νεφρολογική 73%. Παιδιατρική 30%. 10 κλινικές – μονάδες, μέσος όρος κάλυψης κλινών 68%.
Χειρουργικός τομέας. Ορθοπεδική 83%. Χειρουργική 59%. ΩΡΛ 43%. Μέσος όρος στις 6 κλινικές – μονάδες κάλυψης κλινών 56%.
100% κάλυψη κλινών μόνο στον Ψυχιατρικό τομέα.
Εντατική, κάλυψη κλινών 68%.
Οι 4 τομείς ΤΕΠ βραχείας νοσηλείας 55% κάλυψη κλινών.
Αυτά τα ποσοστά ίσχυαν πριν αυξηθούν οι κλίνες κατά 30. Συνεπώς, αυτομάτως μειώθηκαν κατά 16%. Οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει λόγου φόρτου θερινού, καλύπτεται ΠΛΗΡΩΣ. Ιδίοις όμμασι διαπιστώνεται τούτο. Ουδείς αντίκρισε ράντσο. Κανένα περιστατικό σε άλλο Νομό για νοσηλεία. Μόνο για ειδικές εξετάσεις όπως Νευρό – Αγγειοχειρουργικές ή μια στεφανογραφία. Αλλά και του Ρεθύμνου δέχεται απ΄ όλη την Κρήτη. Στην Ογκολογία, στην Εντατική, στον Τεχνητό νεφρό. Επαναλαμβάνω: Πλέον, Παθολογικά, κάλυψη το 52%. Χειρουργικά, κάλυψη το 40%. Εντατική, κάλυψη το 52%. Επείγοντα βραχείας νοσηλείας, κάλυψη το 39%. Ψυχιατρικό, κάλυψη το 95%.
Το Ε.Κ. στο Ρέθυμνο έχει υπόψη πολλά νοσοκομεία στη χώρα με τόση ευχέρεια κλινών, υπό τόσο άριστες συνθήκες καθαριότητας και άνεσης, με προσωπικό κάθε ειδικότητας τόσο άξιο και πρόθυμο; Στο ερώτημα ας δοθεί ρητή απάντηση. Ναι, ποιο Νοσοκομείο; Ή όχι; Αντί λοιπόν να καυχώμεθα για του Ρεθύμνου και να το προστατεύουμε, το διαβάλουμε με ανακρίβειες;
Γι΄ αυτά τα δεδομένα ενημέρωσα προσωπικά σε συνάντησή μας τον Υπουργό και του παρείχα όλα τα επίσημα στοιχεία. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα τον παραπλανήσουν. Ο Υπουργός τα ξέρει πολύ καλά, ασχέτως ότι φυσικά και υπερθεματίζω, συνηγορώ, ενώνω τη φωνή μου εάν οτιδήποτε δύναται το Υπουργείο για την επαναλειτουργία του «Ασκληπιού», να το παρέχει. Άλλο αυτό και άλλο ο ισχυρισμός ότι το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αδυνατεί να ανταποκριθεί στο έργο του. Τέλος, επειδή υπηρέτησα χρόνια στον «Ασκληπιό» και αντιμετώπισα πλήθος εγχειρήσεων, στο Ε.Κ.Ρ ας πληροφορηθούν ότι όσα δεν μπορεί το Νοσοκομείο σήμερα, δεν θα τα μπορεί κανένας «Ασκληπιός». Είναι αναπόφευκτο να διακομίζονται περιστατικά ή στα πλησιέστερα Νοσοκομεία ή στην Αθήνα εξαιτίας της σοβαρότητάς τους ή έλλειψης κάποιων ειδικοτήτων. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Περιφερειακό θα στείλει ασθενή στο Κεντρικό. Δεν συμβαίνει αποκλειστικά στο Ρέθυμνο λόγω αδυναμίας του Γ.Ν.Ρ. Ούτε και σημαίνει ότι ο ασθενής θα επιλέξει οπωσδήποτε την ιδιωτική κλινική αντί άλλο Νοσοκομείο.
Πέραν των 30 κλινών που πρόσφατα προστέθηκαν, το Νοσοκομίο Ρεθύμνου:
-Εφημερεύει όλο το έτος, κάθε 24ωρο.
-Οι χώροι του άψογοι, διαρρυθμίσεις για τη λειτουργία της νέας πτέρυγας.
-Ενισχύθηκαν με ιατροτεχνολογικό, ξενοδοχειακό και πληροφορικής εξοπλισμό τα περισσότερα τμήματα.
-Εμφανίζει την υψηλότερη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ σε όλη την Κρήτη και διαψεύδω επ΄ ευκαιρία ακόμη μια φορά, δισταγμούς, αμφιβολίες, κινδυνολογίες, αμφισβητήσεις και ψεύδη δυστυχώς που κατά καιρούς από διαφόρους και για διάφορους δικούς τους λόγους διατυπώνονται επώνυμα ή ανώνυμα συνήθως, δημόσια.
-Το Γ.Ν.Ρ. προσφέρει σπάνιες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε σπανιότατο περιβάλλον ξενοδοχειακής υποδομής. Αναβαθμίζεται και εξελίσσεται αλματωδώς στην οργάνωση, στις διαδικασίες και σε καινοτόμες μεταρρυθμίσεις, ας αρνούνται οι γιατροί ΕΣΥ τα πρωτοποριακά πανελλαδικά «τάμπλετ», που εδώ πρωτολειτούργησαν. Όχι βέβαια όλοι οι γιατροί. Στην αρχή του χρόνου θυμάμαι να εισβάλλουν σαν εκπρόσωποι περί τους 20. Τις προάλλες προσήλθαν δύο. Είναι οι δήθεν εν ονόματι των γιατρών. Όχι οι γιατροί. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι οι γιατροί.
-Παρά την έλλειψη προσωπικού και τα προβλήματα του προσωπικού, διαθέτει καταρτισμένους επαγγελματίες στην υγεία και στους παραπλήσιους κλάδους της, είναι σύγχρονο, κάθε τόσο πολίτες συγχαίρουν και ευχαριστούν άτομα, λειτουργούς και συνθήκες ενάντια στην κατασυκοφάντηση, στην υπονόμευση και στα συνειδητά, ασύστολα ψεύδη. Ούτε βελόνες αγοράζουν αιμοκαθαρόμενοι, ούτε γιαγιάδες χάνουν το λεωφορείο του χωριού. Ούτε μετακινούνται σε άλλα Νοσοκομεία φίλοι και αδελφοί, συναγωνιστές στο δικό σας μετερίζι, του Ε.Κ.Ρ.
-24/7 το ρεπορτάζ του τοπικού τύπου κατατόπιζε, ξανά με εκ μέρους μας αλήθειες και πραγματικότητες. Το Γ.Ν.Ρ. ούτε συγχωνεύεται (έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν), ούτε περιορίζεται, ούτε «ξεπουλιέται». 2,5 εκατπμμύρια, Ευρώ εξοπλισμός μέχρι τον Οκτώβριο. Διαμορφώνονται οι χώροι που θα τον παραλάβουν. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κατά κύριο λόγο, κατανοητοί οι φόβοι, δεν επαληθεύτηκαν. Έρχεται προσωπικό. Μικροβιολόγος και Ουρολόγος. Δεν πήραμε αίτηση μόνο για Πνευμονολόγο. Το Ψυχαργώ έγινε στολίδι από ντροπή μας.
Αλήθειες και Πραγματικότητες αντιπαραθέτω συνάδελφοι της Ένωσης ΕΣΥ γιατρών, συν – αδελφοί του Ε.Κ.Ρ., συμπολίτες Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες. Αλήθειες και πραγματικότητες τα όπλα μας. Λιανοντούφεκα ίσως. Εμείς, όλοι, μαζί ας τα κάνουμε πυρηνικά. Νικηφόρα όπλα. Πάμε απέναντι του καταρράκτη. Εμείς η δύναμη. Εμείς και η νίκη. Στην πόλη και στα Χάρκια. Στης Νίθαυρης τις πηγές και στο φαράγγι της Πατσού. Στου Κουρταλιώτη τα γκρεμνά και στην Αξό στο όρος. Στου Πανόρμου το Αγροτικό και στου Σπηλίου τις βρύσες. Απ΄ του Πλακιά τον γιαλό ως του Μπαλί τους κόλπους. Σαν Έλληνες. Ρεθεμνιώτες. Αντάξιοι εκείνων που πάλεψαν χειρότερα. Χαράκωμα αγώνα και το Νοσοκομείο. Από τον Υπουργό ως την καθαρίστριά του. Από τον γιατρό στις 4 το πρωί μέχρι τον οδηγό του ασθενοφόρου. Όλοι μας, ένας. Καθένας, σαν όλοι. Θα νικήσουμε ξανά, εχθρούς, καιρούς, δυσκολίες.