Αλλαγές στον «χάρτη» των επιδοτήσεων στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, αναμένεται να φέρει το εθνικό σχέδιο για τη νέα Κ.Α.Π., το οποίο πρόκειται να επικυρωθεί από την Κομισιόν. Το νέο σχέδιο για τις άμεσες ενισχύσεις προβλέπει τη διαίρεση της χώρας σε τρεις Περιφέρειες, ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους αγρότες, όπως και για όσους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, πρόστιμα έως 50% σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες, ενώ δίνεται τέλος σε αδικίες του παρελθόντος, με προοδευτική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων προς μια ενιαία τιμή που θα ολοκληρωθεί το 2019.
Οι τρεις Περιφέρεις της χώρας, σε κάθε μια από τις οποίες θα εξισωθεί η ανά στρέμμα επιδότηση, θα είναι: βοσκότοποι, γεωργικές εκτάσεις πολυετών καλλιεργειών και γεωργικές εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών.
Νέο στοιχείο, ειδικά για την Κρήτη, είναι ότι η μέση ενιαία επιδότηση ανά στρέμμα, που στο νησί μας ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλες περιοχές, λόγω υψηλής παραγωγικότητας των ελαιώνων, μετά την ενοποίηση με άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, θα υποστεί μείωση, όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα του ο ΣΕΔΗΚ.
Επιπλέον, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η διαίρεση της χώρας σε τρεις Περιφέρειες, θα αποκαταστήσει μεν αδικίες του παρελθόντος, ωστόσο στην περίπτωση της Κρήτης είναι πιθανό να υπάρξουν νέες αδικίες, σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις και την κατανομή των επιδοτήσεων.
Με βάση το εθνικό σχέδιο για τη νέα Κ.Α.Π., το οποίο πρόκειται να κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, οι νέοι θα λαμβάνουν αυξημένη ενίσχυση κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκ. ευρώ το χρόνο, ενώ προβλέπεται ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020, για όσους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει η νέα Κ.Α.Π. είναι η σύνδεση των ενισχύσεων με την πραγματική παραγωγή. Από το 2015, οι αγρότες που θα δικαιούνται ενίσχυση, θα πρέπει και να αποδεικνύουν ότι παράγουν για να τύχουν υποστήριξης, καθώς τα «ιστορικά δικαιώματα», που καθορίζουν ακόμη και σήμερα το ύψος της ενίσχυσης, (με βάση δηλαδή τις επιδοτήσεις που έπαιρνε ο παραγωγός κατά την περίοδο 2000 – 2002) θα αποτελούν από του χρόνου παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλοί οι οποίοι μέχρι σήμερα εισπράττουν χωρίς να παράγουν, να χάσουν τα δικαιώματα πληρωμής.