Νέα δεδομένα ισχύουν στο εξής σε ό,τι αφορά τις βεβαιώσεις παραβάσεων και την σφράγιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η αλλαγή της σχετικής νομολογίας προκλήθηκε από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και την μεταφορά των σχετικών αρμοδιοτήτων της στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στις οποίες εντάχθηκαν οι περισσότεροι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί.
Έτσι αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος θα επιβάλει τις ανάλογες κυρώσεις είναι στο εξής μόνο η Αστυνομία, η οποία αναλαμβάνει όλων των ειδών τους ελέγχους.
Αυτό σημαίνει, ότι ο Δήμος θα ρυθμίζει με κανονιστικές αποφάσεις αυτά που θα ισχύουν, όπως για παράδειγμα περί των καταλήψεων στους κοινόχρηστους χώρους, την επιτρεπόμενη ένταση της μουσικής, τον Δακτύλιο και όλα τα σχετικά μέτρα λειτουργίας της αγοράς, αλλά αρμόδια υπηρεσία για τη σωστή εφαρμογή και τήρηση είναι στο εξής μόνο η Ελληνική Αστυνομία.
Στις αλλαγές, οι οποίες ισχύουν αναφέρθηκε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με την ευκαιρία εφαρμογής των νέων μέτρων που αφορούν σε σειρά από διαφοροποιήσεις στο μέχρι σήμερα γνωστό σύστημα βεβαιώσεων, παραβάσεων και σφράγισης καταστημάτων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι: «μέχρι τώρα η αστυνομία βεβαίωνε τις παραβάσεις, όπως ωραρίου μουσικής και διάφορων άλλων παραβάσεων που προβλέπει ο νόμος σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων και τις έστελνε στο Δήμο, ο οποίος φρόντιζε με τις υπηρεσίες του να γίνει η σφράγιση. Το θέμα αυτό τελείωσε. Η μόνη αρμόδια αρχή που βεβαιώνει και σφραγίζει είναι πλέον η Αστυνομία. Απλός στον δήμαρχο στέλνεται η αίτηση σφράγισης, αφού απαιτείται να βγει μία τυπική απόφαση του Δήμου για αφαίρεση της άδειας του καταστήματος τις ίδιες μέρες. Δηλαδή, η Αστυνομία θα σφραγίζει και απλός ο Δήμος θα υπογράφει μία διαπιστωτική πράξη που αφαιρείται η άδεια».
Ο ίδιος τόνισε, ότι: «θα πρέπει η ελέγχουσα αρχή, που βεβαιώνει την παράβαση, να κάνει αιτιολογημένη έκθεση και να προτείνει την μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, πράξη, την οποία θα επικυρώνει η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής του Δήμου».
Ωστόσο, «γκρίζο σημείο» χαρακτήρισε ο δήμαρχος το θέμα των καταστημάτων χωρίς άδεια λειτουργίας, τα οποία θα πρέπει να τα σφραγίζει ο Δήμος και όχι η Αστυνομία.
Εκφράζοντας την αντίθεσή του με αυτό, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε, ότι: «το μόνο κομμάτι, που είναι νομίζω από αβλεψία του νομοθέτη, είναι για τα καταστήματα που λειτουργούν αλλά δεν έχουν άδεια. Εκεί παραμένει η εξουσία σφράγισης στον Δήμο. Όλες οι άλλες παραβατικές συμπεριφορές των καταστημάτων ανήκουν και στο στάδιο του ελέγχου και στο στάδιο της υποβολής της σφράγισης στην Αστυνομία, η οποία επιβάλει την ποινή μόνο εάν η δημοτική αρχή κρίνει ότι είναι επαρκής. Ο δήμαρχος δε, μπορεί να επιμηκύνει την περίοδο σφράγισης, αλλά δεν μπορεί να τη συντήξει ή να την εξαφανίσει. Θεωρώ λοιπόν, ότι έτσι θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι και κάποιες παράλογες διώξεις και μηνύσεις θα εξομαλυνθούν».
Επιπλέον, ο κ. Μαρνάκης δήλωσε, ότι: «αυτοί που θεωρούν από συνήθεια, ότι μπορούν να παραβαίνουν τα ωράρια κοινής ησυχίας και να βρίσκουν κάθε φορά καταφύγιο με προθεσμίες, με αναστολές, με πιέσεις ή οτιδήποτε άλλο, αυτό το θέμα τελειώνει. Μία είναι η αρχή που έχει την εξουσία για όλα και αυτή είναι η Ελληνική Αστυνομία. Εγώ πραγματικά θέλω να ενημερώσω αλλά και να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση, που έτσι θωρακίζεται θεσμικά η λειτουργία του Δημάρχου. Είναι πραγματικά αστείο εμείς να επιβάλουμε κυρώσεις για διαπιστωμένες παραβάσεις τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Ερχόντουσαν οι πολίτες και έλεγαν: «μα δεν μπήκε ο ανήλικος στο κατάστημα ή δεν ήπιε κρασί ο ανήλικος ή εγώ αθωώθηκα από το ποινικό δικαστήριο». Όλα αυτά δεν είχα καν το δικαίωμα να τα εξετάσω. Εγώ δεν έχω το δικαίωμα να το εξετάσω, δεν έχω καν την εξουσία να κρίνω αν έκανε καλά ή κακά τη δουλεία της η Αστυνομία. Τώρα η ίδια αρχή τα κάνει όλα και μπορεί ο πολίτης να διατυπώνει τις όποιες αντιρρήσεις, ενστάσεις και παράπονά του και να μην γίνεται αυτό το οποίο απειλεί ο νόμος».
Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου, το ίδιο θα ισχύει στο εξής και για την εφαρμογή του μέτρου του Δακτυλίου, αλλά και κάθε άλλης κανονιστικής ρύθμισης για τη λειτουργία της πόλης. Ο Δήμος θα ρυθμίζει και η Αστυνομία θα ελέγχει.
Ο ίδιος, επέρριψε ευθύνες στην Ελληνική Πολιτεία ως προς τη σωρεία παραβάσεων που καταγγέλλονται καθημερινά για την παραβίαση των κανονιστικών αποφάσεων, για τη λειτουργία των καταστημάτων και τον Δακτύλιο, τονίζοντας, ότι η ασυδοσία αυτή είναι αποτέλεσμα της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της καθυστέρησης στη διευθέτηση λειτουργίας των νέων αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Δεν ισχύει το ίδιο για την ελεγχόμενη στάθμευση
Σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, δήλωσε χθες, ότι η αρμοδιότητα ελέγχου στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου παραμένει στις δημοτικές υπηρεσίες.
Έτσι προσωρινά πρόκειται να οριστεί δημοτικός υπάλληλος τις επόμενες ημέρες, ο οποίος θα βγαίνει καθημερινά στους δρόμους και θα ελέγχει την στάθμευση των οχημάτων.
Ο ίδιος τόνισε ότι ανάμεσα στα πρώτα, ζητήματα, τα οποία θα κληθεί να αποφασίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο από τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα είναι η αλλαγή των μέτρων ελεγχόμενης στάθμευσης με εφαρμογή αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος.
Όπως δήλωσε: «το πρόβλημα, που υπάρχει σήμερα, θα το αποκαταστήσουμε με το έργο το οποίο έχω εξαγγείλει, της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ελεγχόμενης στάθμευσης. Το λέω από τώρα και το προετοιμάζω γιατί πρέπει σιγά-σιγά να καταλάβουμε ότι ναι μεν είναι διαπιστωμένη η έλλειψη θέσεων παρκινγκ, αλλά σίγουρα η ανάγκη θα ήταν πολύ μικρότερη αν είχαμε διαφορετικές συνήθειες και αξιοποιούσαμε τους ποδηλατοδρόμους, τα μεγάλα πεζοδρόμια αλλά και τους ελεύθερους χώρους στάθμευσης».
Ο ίδιος επισήμανε, ότι με το νέο σύστημα, το παρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων θα λειτουργεί χωρίς ταμείο και η είσοδος θα γίνεται ηλεκτρονικά με συγκεκριμένους κερματοδέκτες. Το ίδιο θα ισχύει σε όλη την έκταση της πόλης με ελεγχόμενη στάθμευση, και ο πολίτης θα αγοράζει από τον κερματοδέκτη το «χρόνο» που χρειάζεται για να παραμείνει σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης με τα πρώτα είκοσι λεπτά να είναι δωρεάν. Παράλληλα θα ισχύουν μόνιμες ή μηνιαίες κάρτες στάθμευσης.
Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε, ότι ο νέος σχεδιασμός για την ελεγχόμενη στάθμευση θα είναι αποτελεσματικός και τόνισε, ότι το τελικό σχέδιο και την εφαρμογή του θα εξετάσει και θα ψηφίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θεωρεί δε, ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί έως το Φθινόπωρο και τόνισε ότι έως τότε οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα οριστούν αρχές Αυγούστου για να ελέγχουν το ισχύον σύστημα, έχουν κάθε δικαίωμα επιβολής προστίμων, γεγονός, που πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί, οι οποίοι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν συνηθίσει στην παντελή έλλειψη ελέγχων και βεβαιώσεων παραβάσεων.