Ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού χαρακτήρισε το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή επίσκεψή του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στα κέντρα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στη Λέσβο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε παράλληλα ότι είχαν την ευκαιρία «να δουν μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης».
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον».
Ο κ. Φάιμαν επισκέφτηκε το νησί για να δει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν ενόψει της εγκατάστασης ενός από τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων (hotspot).
Μετά την υποδοχή, οι κκ. Τσίπρας και Φάιμαν μετέβησαν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στο νησί. Τον πρωθυπουργό συνόδευε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκαν οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρηματοδότηση και προσωπικό για τα συνολικά πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων τα οποία προβλέπονται να δημιουργηθούν στη χώρα (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω), και για τα οποία ο καγκελάριος έχει υποσχεθεί την αποστολή 100 Αυστριακών ειδικών οι οποίοι θα συνδράμουν στην κατασκευή και στη λειτουργία τους.
Σε συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο, ο Καγκελάριος επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και σημειώνει ότι η κατασκευή των Hotspots, στα οποία θα αποσαφηνίζεται εάν κάποιος έχει πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, κρίνεται απαραίτητη ώστε οι πρόσφυγες να μην φθάνουν ανεξέλεγκτα στην Κεντρική Ευρώπη.
«Εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή την πιθανότητα (σ.σ. χορήγησης ασύλου), θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.
Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να φτάσουν στην Ελλάδα «συντονιστές» από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και την καγκελαρία, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι 100 ειδικοί, που θα προέρχονται από την Αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης.
Σύμφωνα με την αυστριακή καγκελαρία, οι Αυστριακοί ειδικοί προορίζονται κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που ζητούν προστασία, σε συνεργασία με το Γραφείο Ασύλου της ΕΕ (EASO), καθώς επίσης για τον εντοπισμό και τη δίωξη δικτύων διακινητών, στο πλαίσιο της Europol.
Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας θα βρίσκονται σήμερα στο νησί. Το θέμα απασχόλησε και την συνάντηση του πρωθυπουργού με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτου. Ο κ. Τσίπρας και η κ. Κρέτου συζήτησαν για την διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και επιβεβαίωσαν την αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.