Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί στους παράγοντες της τουριστικής αγοράς, καθώς αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες οι κρατήσεις παρουσίασαν στασιμότητα, προκαλώντας έντονο προβληματισμό.
Η ανησυχία είναι διάχυτη με δεδομένο τον φόβο που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τις επιθέσεις, αλλά και τις επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στον τουρισμό με δεδομένη και τη χρονική συγκυρία, αφού την περίοδο αυτή γίνονται ο περισσότερες κρατήσεις της σεζόν.
Οι παράγοντες της αγοράς γνωρίζουν καλά ότι η ασφάλεια ενός τουριστικού προορισμού αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής των διακοπών των επισκεπτών, ωστόσο η ρευστή κατάσταση που υπάρχει έχει καλλιεργήσει τον φόβο γύρω από ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για τα ταξίδια και ο προβληματισμός για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου είναι μεγάλος.
Δεδομένες θεωρούνται οι απώλειες των αφίξεων για το μήνα Απρίλιο -δηλαδή των επισκεπτών εκείνων που θα προχωρούσαν τις ημέρες αυτές σε προγραμματισμό των διακοπών τους, κάτι που θα το αναβάλλουν είτε για αργότερα είτε δια παντός.
Αν και τα μηνύματα από τις παραδοσιακές αγορές, δηλαδή τη βρετανική, τη γερμανική και την σκανδιναβική είναι θετικά, ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, όλες οι κρατήσεις έχουν «φρενάρει», γεγονός που αποδίδεται στο καθεστώς τρόμου που επικρατεί και δημιουργεί για μια ακόμα φορά αναστάτωση στους φορείς του κλάδου, που ελπίζουν το συντομότερο δυνατόν η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και οι κρατήσεις να ανακάμψουν.
Όπως λένε τηρούν στάση αναμονής, αφού δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Υπάρχει ωστόσο και η πιο αισιόδοξη άποψη που χαρακτηρίζει την όποια στασιμότητα στις κρατήσεις συγκυριακό γεγονός.
Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός πτήσεων, τα συμβόλαια των τουριστικών κρατήσεων από τις Δυτικές χώρες μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα.
Οι παραδοσιακές αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας αλλά και η Πολωνία με την Ιταλία κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ καταγράφονται μικρές απώλειες στις κρατήσεις από την Αυστρία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Στοίχημα για την άνοδο της τουριστικής κίνησης αποτελεί η αγορά της Ρωσίας, η τύχη της οποίας ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Αν και η Ελλάδα προσδοκά ένα μεγάλο μερίδιο από τη συγκεκριμένη αγορά, το τοπίο παραμένει θολό. Οι προσπάθειες για την ενίσχυση των ελληνικών προξενείων με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της απαραίτητης για την άφιξη των Ρώσων βίζας, είναι σε εξέλιξη εντούτοις και άλλοι παράγοντες, όπως η αύξηση του ρούβλι δεν δημιουργούν και τις καλύτερες προϋποθέσεις για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.
Αναλυτικά…
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις «φρενάρουν» τις τουριστικές κρατήσεις
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Προβληματισμός επικρατεί στους φορείς του τουρισμού στο Ρέθυμνο λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου και αυτό γιατί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες οι κρατήσεις «φρέναραν», προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο. Ο φόβος και η αγωνία που πλανάται σε όλη την Ευρώπη έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό, αφού η ασφάλεια των προορισμών των διακοπών που αποτελεί για τους επισκέπτες μια βασική παράμετρο, πλέον βρίσκεται στον «αέρα».
Δεδομένο θεωρείται ότι μέχρι στιγμής οι απώλειες αφορούν κατά κύριο λόγο στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σε επισκέπτες δηλαδή που σκόπευαν να κλείσουν την περίοδο αυτή τις διακοπές τους για το μήνα Απρίλιο.
Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα ακόμη πλήγμα που δέχεται ο ευρωπαϊκός τουρισμός, τη στιγμή μάλιστα που η ροή των κρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι σταδιακά παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο που είχε προκαλέσει και τότε «πάγωμα» στις κρατήσεις για αρκετές εβδομάδες.
Η ανησυχία είναι διάχυτη στους φορείς του κλάδου, που ελπίζουν και αισιοδοξούν ωστόσο ότι η κατάσταση σύντομα θα ομαλοποιηθεί.
«Οι κρατήσεις έχουν «φρενάρει» και νιώθουμε ότι βαδίζουμε σε «κινούμενη άμμο». Ελπίζουμε να ξεμπλοκάρουν γρήγορα αν και δεν το βλέπω, γιατί χρειάζεται χρόνος για να το συνειδητοποιήσει ο κόσμος. Για μας ο χρόνος αυτός είναι καθοριστικός, γιατί είναι η περίοδος αιχμής για τις κρατήσεις οι οποίες ήδη είχαν μείνει πίσω με τη Σύνοδο Κορυφής και άλλα γεγονότα, όπως το μεταναστευτικό κ.τ.λ. Αν ο χρόνος αυτός ξεπεράσει τις τέσσερις εβδομάδες τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στον τουρισμό. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι για γερά νεύρα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης.
Εν τούτοις υπάρχουν και εκείνοι που δε αποκλείουν το «πάγωμα» των κρατήσεων των τελευταίων ημερών να είναι συγκυριακό, με δεδομένο ότι η περασμένη εβδομάδα ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών και εκτιμούν πως το επόμενο εικοσαήμερο αποτελεί το βαρόμετρο για τις αφίξεις της νέας σεζόν.
Το τρομοκρατικό χτύπημα κατά την άποψη του πρόεδρου του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων του Νομού έχει επηρεάσει τις κρατήσεις για τον μήνα Απρίλιο, ενώ ο ίδιος εκτιμά ότι δεν αποκλείεται η όποια στασιμότητα να οφείλεται στις αργίες του Πάσχα των Καθολικών. «Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι έχουμε επιπτώσεις στις κρατήσεις από τα τρομοκρατικά χτυπήματα ή αν αυτή η χαμηλή ροή των κρατήσεων οφείλεται στο γεγονός των αργιών, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Ενδεχομένως να είναι συγκυριακό, ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε το επόμενο εικοσαήμερο. Υπάρχει ενδιαφέρον από τουρίστες που παίρνουν τηλέφωνα και ρωτούν και γίνονται και κάποιες κρατήσεις, όχι όμως για την τελευταία στιγμή, δηλαδή όχι για τον μήνα Απρίλιο. Για την υψηλή περίοδο δεν έχω διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα συνεχίζεται η ροή κανονικά», ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μπερέτης.
Στα περυσινά επίπεδα ο αριθμός των κρατήσεων
Ο προγραμματισμός πτήσεων, τα συμβόλαια κρατήσεων από τις Δυτικές χώρες και οι μέχρι τώρα κρατήσεις, δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα.
Οι παραδοσιακές αγορές της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας αλλά και η Πολωνία με την Ιταλία κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ καταγράφονται μικρές απώλειες στις κρατήσεις από την Αυστρία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Εκτιμάται ωστόσο ότι αν υπάρξει αύξηση στις παραδοσιακές αγορές θα εξισορροπήσει την κατάσταση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων τόνισε: «Έτσι όπως είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα και ο προγραμματισμός θέσεων και πτήσεων και τα συμβόλαια που έχουν γίνει και η ροή των κρατήσεων, μας δείχνουν ότι η σεζόν θα είναι όπως πέρυσι. Αν υπολογίσουμε αυτά πλην Ρωσίας και Ουκρανίας είναι στο -3% οι αφίξεις από το Ηράκλειο και στο +8% από τα Χανιά, δηλαδή το ίδιο με πέρυσι. Αν δούμε και τη ροή των κρατήσεων βγάζουμε το ίδιο συμπέρασμα, προς το παρόν τουλάχιστον. Βαρόμετρο για το αν η σεζόν πάει καλύτερα θα αποτελέσει η αγορά της Ρωσίας. Εκεί οι αισιόδοξες εκτιμήσεις λένε ότι θα πάμε καλύτερα από πέρυσι, οι απαισιόδοξες πιο κάτω και οι ρεαλιστικές λένε ότι θα πάμε όπως πέρυσι, όπου οι Ρώσοι που ήρθαν πέρυσι ήταν οι μισοί σε σχέση με πρόπερσι. Αν πάλι έρθουν οι μισοί επειδή έχουν ανεβεί οι άλλες αγορές θα πάμε όπως πέρυσι ενδεχομένως και λίγο καλύτερα».
Ανήσυχος για την αγορά της Ρωσίας εμφανίστηκε ο κ. Τσακαλάκης, τονίζοντας πως το τοπίο παραμένει θολό και η κατάσταση ρευστή, δίχως ιδιαίτερα σημάδια ανάκαμψης: «Το ευρώ έχει ανέβει στα 79 ρούβλια, οι Ρώσοι έχουν δικά τους θερινά θέρετρα, όπως είναι η Κριμαία και προσπαθούν να τους στρέψουν προς αυτούς τους προορισμούς. Πραγματικά η ρώσικη κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια να στρέψει αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν εκτός Ρωσίας στην Ελλάδα. Αλλά εμείς πάλι σαν χώρα αδυνατούμε να τους καλύψουμε σε βίζες κ.τ.λ. Μόνο εξαγγελίες έχουμε δει τελευταία από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό. Εμείς περιμένουμε τα λόγια να γίνουν πράξεις. Παράλληλα στην έκθεση της Μόσχας που τελείωσε την Κυριακή η επισκεψιμότητα ήταν ελάχιστη σε σχέση με τα άλλα χρόνια, γιατί ο κόσμος φοβόταν. Δεν έμπαινε καν στο μετρό. Απλώς ελπίζουμε».
Ζητούμενο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Σύμφωνα με τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς το μεγάλο ζητούμενο είναι και παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γι’ αυτό και οι ίδιοι δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις κρατήσεις του Μαΐου του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως αυτές θα καθορίσουν τη θετική ή όχι πορεία της τουριστικής σεζόν.
Όμως και η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται από εποχικότητα. Ελάχιστα ξενοδοχεία άνοιξαν για το Πάσχα των Καθολικών, ελάχιστοι είναι και οι επισκέπτες που ήρθαν.
«Ο σκοπός ο δικός μας πρέπει να είναι η σεζόν να ανοίγει το Πάσχα των Καθολικών και να ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα για να πούμε ότι η σεζόν πάει καλά», ανέφερε ο κ. Μπερέτης.
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Τσακαλάκη, ο οποίος είπε: «Ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Οκτώβριος είναι οι μήνες στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση. Θεωρητικά και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την υψηλή περίοδο υπάρχει τουρισμός και τα ξενοδοχεία είναι σχεδόν γεμάτα. Για να μιλήσουμε όμως για μια καλή σεζόν πρέπει να επενδύσουμε στους υπόλοιπους μήνες. Αυτός είναι ο στόχος μας».