Με την αθώωση κατά πλειοψηφία, με 6-1, του 45χρονου κατηγορούμενου από το Ασκύφου Σφακίων που ήταν ο φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του 70χρονου κτηνοτρόφου Παντελή Δουρουντάκη στα Σφακιά τον Μάρτιο του 2018 και την αθώωση με ομόφωνη απόφαση του 40χρονου αδελφού του και του 34χρονου φίλου τους, που αντιμετώπιζαν την κατηγορία της υπόθαλψης εκληματία, έπεσε χθες το βράδυ η αυλαία της πολυσυζητημένης υπόθεσης που απασχόλησε την κοινή γνώμη, όχι τόσο για την πράξη της ανθρωποκτονίας αλλά για την επί τρείς περίπου μήνες απόκρυψη της σορού του θύματος που βρέθηκε ενταφιασμένη σε λάκκο οικοπέδου στον Αλικιανό Χανίων, 80 χιλιόμετρα μακρύτερα από τον τόπο του εγκλήματος, δηλαδή από τη Χώρα Σφακίων.
Η απόφαση ανακοινώθηκε από την Pρόεδρο του ΜΟΔ Ρεθύμνου λίγο πριν τις 10 το βράδυ και ύστερα από συνδιάσκεψη τριών και πλέον ωρών.
Συγκλονιστική και μη αναμενόμενη χαρακτηρίστηκε από πολλούς η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου. Και έχει μια σημαντική παράμετρο η δικαστική απόφαση: ότι υπέρ της αθώωσης του βασικού κατηγορουμένου τάχθηκαν όχι μόνο οι 4 ένορκοι αλλά και οι 2 δικαστές. Διαφοροποιήθηκε η πρόεδρος του ΜΟΔ, η οποία ωστόσο είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να καταδικαστεί αλλά όχι για ανθρωποκτονία από πρόθεση αλλά για ανθρωποκτονία που τέλεσε εν βρασμώ ψυχής.
Επί της ουσίας, οι 2 δικαστές και οι 4 ένορκοι δέχτηκαν ότι ο 45χρονος επιχειρηματίας πυροβόλησε εναντίον του θύματος και τον σκότωσε βρισκόμενος σε άμυνα κι ενώ προηγουμένως είχε ο ίδιος δεχτεί πυροβολισμό από τον 70χρονο κτηνοτρόφο, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο λατομείο που διατηρούσε στη Χώρα Σφακίων, με επιθετική διάθεση.
Έντονη ήταν η αντίδραση της οικογένειας του θύματος και κυρίως της χήρας Δουρουντάκη, η οποία ξέσπασε σε φωνές και αναθέματα κατά των κατηγορουμένων και κατά της δικαστικής έδρας.
Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι, οι οικογένειες τους και οι φίλοι τους που είχαν κατακλύσει το δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου, υποδέχτηκαν την απόφαση με ανακούφιση, ωστόσο διατήρησαν πολύ χαμηλούς τόνους μη επιθυμώντας να προκαλέσουν την άλλη πλευρά.
Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης
Ικανοποιημένοι σχολίασαν τη δικαστική απόφαση οι 4 συνήγοροι υπεράσπισης των τριών κατηγορουμένων: ο δικηγόρος Ρεθύμνου Νίκος Κοτζαμπασάκης και οι δικηγόροι Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Φραντζεσκάκης και Γιώργος Κομισόπουλος.
«Από την πρώτη στιγμή ο κατηγορούμενος και η οικογένεια του εξέφρασαν τη συντριβή τους γι’ αυτό το τραγικό συμβάν, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου. Αλλά από την πρώτη στιγμή επίσης, ο κατηγορούμενος και η υπεράσπιση του εξέθεσαν με απόλυτη ειλικρίνεια τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε το τραγικό αυτό συμβάν. Αυτή η αλήθεια του κατηγορουμένου, δηλαδή ότι δέχθηκε επίθεση άδικη καθ’ ον χρόνο πυροβόλησε και αφαίρεσε τη ζωή του Παντελή Δουρουντάκη, έγινε με συντριπτική πλειοψηφία δεκτή από το ΜΟΔ Ρεθύμνου.
Σημειώνω ότι στη θέση των τεσσάρων ενόρκων περί συνδρομής στο πρόσωπο του αμύνης προστέθηκαν οι ψήφοι δύο τακτικών δικαστών. Η δε μειοψηφία είχε την άποψη ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία σε βρασμό ψυχικής ορμής.
Ούτε ένας εκ των επτά δικαστών, τακτικών και λαϊκών, ψήφισε υπέρ της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αυτή την αλήθεια, αυτήν την από την αρχή θέση του κατηγορουμένου, που υποστηρίξαμε σε όλη τη διάρκεια αυτής της τραγικής υπόθεσης έγινε δεκτή με απόλυτα δίκαιο και εμπεριστατωμένο τρόπο από το ΜΟΔ Ρεθύμνου. Και υπό την έννοια αυτή, για μας, πέραν της δικαίωσης της θέσης μας, πρόκειται για μία δίκαιη δικαστική απόφαση» δήλωσε ο Νίκος Κοτζαμπασάκης.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι: «Κατά τη γνώμη μου ήταν μία απόλυτα δίκαιη απόφαση. Βεβαίως το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει κατά την άποψη μου το δικαστήριο αλλά κι εμείς οι υπερασπιστές, ήταν ένα δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί για τους κατηγορούμενους. Το δικαστήριο, όμως, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έβγαλε τη σωστή απόφαση. Ο μειοψηφών δικαστής δεν είπε ότι έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος της ανθρωποκτονίας, όπως κατηγορείτο, αλλά με βρασμό ψυχικής ορμής που είναι κάτι διαφορετικό από σκέτη ανθρωποκτονία από πρόθεση».
Ο Γιώργος Φραντζεσκάκης σημείωσε ότι: «Όταν έχει προηγηθεί η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής, κανείς δεν μπορεί να φεύγει ικανοποιημένος από ένα δικαστήριο. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου. Η απόφαση δέχθηκε με πλειοψηφία 6-1 ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε άμυνα. Η μειοψηφία δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος ήταν σε βρασμό ψυχικής ορμής. Η απόφαση ήταν αθωωτική και αυτό δικαιώνει τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου και της υπεράσπισης που από την πρώτη στιγμή προέβαλε τον ισχυρισμό περί άμυνας».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο 70χρονος κτηνοτρόφος Παντελής Δουρουντάκης εξαφανίστηκε στις 7 περίπου το απόγευμα της 7ης Μαρτίου 2018 μαζί με το όχημα του.
Παράλληλα με την αναζήτηση του ως αγνοούμενοι, οι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων στράφηκαν στο ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας. Στο λατομείο του 45χρονου είχαν εντοπιστεί ευρήματα που υποδείκνυαν ότι εκεί είχε τελεστεί έγκλημα. Δυο κηλίδες αίματος μαρτυρούσαν ότι υπήρξε είτε τραυματισμός είτε θάνατος του 70χρονου.
Στις 20 Ιουνίου 2018 κι ενώ συνελήφθηκαν κατόπιν έκδοσης σύλληψης ο 45χρονος και ο αδελφός του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας αλλά χωρίς να υπάρχει πτώμα, ο 45χρονος λίγο πριν μεταφερθεί στον ανακριτή, ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι όντως σκότωσε αμυνόμενος τον 70χρονο κτηνοτρόφο και υπέδειξε λάκκο, βάθους 6 μέτρων, σε μάντρα φίλου του στον Αλικιανό Χανίων, ως το σημείο που είχε ενταφιάσει το θύμα μαζί με το αυτοκίνητο του.