Στη Σητεία συμμετείχαν 100 περίπου άτομα μεταξύ των οποίων οι Δήμαρχοι Σητείας και Ιεράπετρας, εκπρόσωποι του ΣΕΔΗΚ και της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, εκπρόσωποι του υπουργείου Γεωργίας και του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών (ΣΕΚΕΠ) της Κύπρου, καθώς και οι διαγωνισθέντες και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλογών των περιοχών από τις οποίες προέρχονταν.
Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούσαν συνέχεια των δράσεων που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του από το 2006 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής και περιλαμβάνουν ημερίδες, διαγωνισμούς, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, προσπάθειες για φάκελο αναγνώρισης της Κρητικής διατροφής ως άυλης πνευματικής κληρονομιάς από την UNESCO κ.ά.
Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο Μόχλο, όπως και αυτές που έγιναν στην Κάντανο στις 25/5, αλλά και εκείνες που πρόκειται να γίνουν στην Γέργερη και στο «Πάνακρον», αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου», το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.
Βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων είναι:
– Η ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιάς και του Ελαιολάδου.
– Η ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδέχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.
– Η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Μόχλο άρχισε με σύντομη εισαγωγή από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ και χαιρετισμούς που απεύθυναν στους 100 και πλέον συμμετέχοντες οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας κ. Ανάστασης και Σητείας κ. Πατάκης και συνεχίστηκε με την παρουσίαση με προβολή των εισηγήσεων:
– Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Η πολιτιστική, υγιεινή και οικονομική τους διάσταση. Από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκης– Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.
– Ελαιόλαδο και σπορέλαια. Ο συγκριτικός ρόλος τους στην υγεία και η καταλληλότητα τους στο τηγάνισμα. Από τον Γεωργ. Φραγκιαδάκη καθηγητή ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης.
– Η Διατροφή στην Προϊστορική Μινωική Κρήτη από την Χρύσα Σοφιανού -διευθύντρια ΚΔ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Ακολούθησε η απονομή Βραβείων της «Χρυσής Μινωικής Ελιάς», «Αργυρής Μινωικής Ελιάς» και «Πράσινης Μινωικής Ελιάς» του ΣΕΔΗΚ στους διαγωνισθέντες τους οποίους παρουσίασαν τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Κατερίνα Γουλιέλμου (Εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας) και Κατερίνα Γιατζάκη, Εκπρόσωπο του Δήμου Ιεράπετρας.
Παράλληλα στους διαγωνισθέντες προσφέρθηκε και η 2η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που περιλαμβάνει 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Μετά την απονομή των Βραβείων οι βραβευθείσες παρουσίασαν τις συνθέσεις που βραβεύτηκαν σε ειδική αίθουσα και παράλληλα δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του ΣΕΔΗΚ και των Δημάρχων για τις πράγματι εξαιρετικές δημιουργίες που έκαναν με βασικά υλικά το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της Κρητικής γης.
Στη συνεχεία όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της Μινωικής κουζίνας που έκανε η Ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις» με τις κυρίες Jerolyn Morrison αρχαιολόγο-Ανθρωπολόγο και Στεφανία Χλουβεράκη -συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και τον κύριο Jad Al Yunis βιολόγος – Head Chef.
Η ομάδα παρασκεύασε πάνω σε φωτιά από ξυλά που άναψαν πάνω σε πετροκτιστη «παραστιά» στα βραχάκια του Μόχλου απέναντι από το νησί στο οποίο βρίσκεται ο πολύ σημαντικός Μινωικός οικισμός, μέσα σε πήλινες χύτρες Μινωικής τεχνοτροπίας, νοστιμότατες φακές, ψωμί σε πίττα και πεταλίδες, τα οποία δοκίμασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι εκφράζοντας με τα καλύτερα λόγια τον θαυμασμό και τα συγχαρητήριά τους στον ομάδα αλλά και την ευχή να πραγματοποιηθούν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν οι δημιουργίες των βραβευθέντων και αλλά τοπικά εδέσματα και έκλεισε με το «Μουσικό επιδόρπιο για την Ελιά και το Λάδι» που προσέφεραν η Ελένη Δρετάκη, Ν., Πυθαρούλης, Γ. Ανωγειαννάκης και Α. Μπιλανάκης.