Τα γνήσια προϊόντα της κρητικής γης, βότανα και φυτά αλλά και το φυσικό περιβάλλον της άγριας ομορφιάς του Ψηλορείτη και πως οι άνθρωποι έζησαν μέσα σ’ αυτό, επιχειρούν με κάθε τρόπο να αναδείξουν οι κάτοικοι από τις Κουρούτες, το ορεινό χωριό του Αμαρίου.
Η ιστορία των φυτών, αλλά κυρίως η ποικιλία των χόρτων που συναντά κανείς εκεί, η γνησιότητα και η σπανιότητα τους, το ιδιόμορφο περιβάλλον που αυτά φύονται και αναπτύσσονται καθώς και η παρουσίαση των παραδοσιακών μιτάτων ξεδιπλώνονται μέσα από την έκθεση που ξεκίνησε να λειτουργεί χθες στο Σπίτι του Πολιτισμού με πρωτοβουλία των Κουρουθιανών της Αθήνας.
Ο Σύλλογος των Κουρουθιανών, που διαβιούν στην Αθήνα, επικεντρώνει τη δραστηριότητα του μεταξύ άλλων στην προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων του τόπου ως φυσικό και ως ανθρωπογενές περιβάλλον. Το φυσικό που απειλείται από αλόγιστες επεμβάσεις, το ανθρωπογενές που τα αυθεντικά ιστορικά στοιχεία του εγκαταλείπονται και ερειπώνονται, αλλοιώνονται δραματικά ή αντικαθίστανται από επίπλαστα.
Μέσα από σειρά πρωτοβουλιών ο Σύλλογος Κουρουθιανών στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου του, της παράδοσης και του πολιτισμού του. Μπορεί να ζουν μακριά όμως ποτέ δεν ξεχνούν το χωριό τους.
Η έκθεση που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι και όρεξη από ανθρώπους που ζουν μακριά από το χωριό τους, αλλά πάντα αναδεικνύουν τις ομορφιές και την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομία που αυτό διαθέτει, εγκαινιάστηκε χθες παρουσία πλήθους κόσμου. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τον αυθεντικό τοπικό πλούτο και τη διαχρονική και αναλλοίωτη αξία που διατηρεί η ομορφιά των Κουρουτών, ενός ιστορικού χωριού στους πρόποδες του Ψηλορείτη στην ευρύτερη Κοιλάδα Αμαρίου. Τα εκθέματα, συνδυάζουν με αριστοτεχνικό τρόπο την απτή κρητική παράδοση με τις ομορφιές των ορεινών του χωριού στους πρόποδες του Ψηλορείτη και της ευρύτερης περιοχής, συνδυάζοντας εικόνες από τα ημερολόγια των προηγούμενων ετών του συλλόγου.
Παράλληλα η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του τόπου ως φυσικό και ως ανθρωπογενές περιβάλλον, ενώ η κατανόηση του παραπάνω διαχωρισμού θα προάγει τα μέγιστα στη συνειδητοποίηση της διαχρονικής τους αξίας. Η συλλογή, κατά βάση είναι το περιεχόμενο του ημερολογίου 2014 με τίτλο εδώδιμα αυτοφυή χόρτα της ορεινής Κρήτης που έχει εκτεθεί ήδη στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στην Αθήνα το 2014 καθώς και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά το 2015, ενώ περιλαμβάνει και το ημερολόγιο του 2015 με τίτλο Βίγλες Κούμοι Μιτάτα και Μιτατοκαθίσματα στ’ αόρι των Κουρουτών, και του 2016 με τίτλο Τοπία στο Δάσος, Σφεντάμια Λιόπρινοι Πρίνοι και Κατσοπρίνια στ’ αόρι των Κουρουτών.
Παράλληλα προβάλλονται εικόνες από τα θέματα παρελθόντων και μελλοντικών ημερολογίων όπως, Τα Πέτρινα τοπία, Ελιές γλυπτά της Φύσης ενώ προβάλλονται επίσης και αφίσες από την οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων του συλλόγου. Τη γενική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο πρόεδρος του συλλόγου Αντώνης Νουκάκης, βασικοί συντελεστές είναι οι Γιώργης Καπελώνης και Γιώργης Νουκάκης, ενώ για το έργο της συλλογής των χόρτων επωμίστηκε η Αντωνία Ριζικιανού. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πλήθος κόσμου να γεμίζει ασφυκτικά το Σπίτι του Πολιτισμού με τη συνοδεία κουρουθιανής ρακής και μεζέδων.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 27 Ιανουαρίου.
Α. Νουκάκης: «Στόχος της έκθεση είναι ο εντοπισμός και η παρουσία του γνήσιου και του αυθεντικού»
Ο Αντώνης Νουκάκης πρόεδρος του Συλλόγου Κουρουθιανών Αθήνας και γενικός επιμελητής της έκθεσης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημείωσε τα εξής: «Στην έκθεση εκτίθενται έργα που ουσιαστικά προβάλλονται μέσα από τα ημερολόγια που έχει εκδώσει ο σύλλογος Κουραθιανών Αθήνας. Στους χώρους της έκθεσης προβάλλονται αποξηραμένα χόρτα που ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο στα ορεινά του Ψηλορείτη. Παράλληλα, πέραν από τα ορεινά τοπία τα οποία απαντώνται βόρεια του χωριού, μέσα από τα ημερολόγια μπορεί ο επισκέπτης να δει και να γνωρίσει τα παραδοσιακά μιτάτα, τα οποία απαντώνται στην περιοχή. Επίσης ένα θέμα προβολής μέσα από τα ημερολόγια είναι και οι ελιές, καθώς οι ελιές παίρνουν σχήματα φοβερά μέσα από τον τρόπο ανάπτυξης τους και δημιουργούν αξιοσημείωτα και μοναδικά φυσικά σχήματα. Μέσω της έκθεσης γίνεται μια προσπάθεια εντοπισμού των γνήσιων πραγμάτων, τα οποία δυστυχώς τα καταστρέφουμε και αυτά αντικαθίστανται με ψεύτικα και ουτοπικά πράγματα. Θέλουμε ο κόσμος να μάθει να εκτιμά το αληθινό και να μην προσπαθεί να παρουσιάσει το ψεύτικο ως αληθινό και να αφήνει τα καταστρέφεται η πραγματική ουσία των πραγμάτων και να το υποκαθιστά με κάτι το νόθο, καθώς ας μην γελιόμαστε διακατεχόμαστε στη σύγχρονη εποχή από τις «κακές» αυτές συνήθειες. Ουσιαστικά το παραπάνω αποτελεί και ένα ζήτημα παιδείας και θέλουμε μέσω και της έκθεσης να το αναδείξουμε και αυτό και να συμβάλουμε στο κομμάτι αυτό. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε πως ο σύλλογος Κουρουθιανών Αθήνας με τις ενέργειες του προωθεί κάποιες δραστηριότητες που συνδέονται με τον σύγχρονο πολιτισμό, όπως για παράδειγμα οι προβολές που κάναμε πέρσι και ήταν αφιερωμένες στην αρχαία τραγωδία και συγκεκριμένα η τριλογία του Κακογιαννη και κάποια έργα του Παζολίνι, ενώ οι προβολές αυτές συνδυάστηκαν με συζήτηση αναφορικά με την προέλευση των τραγωδιών και την ανάπτυξη αυτών μέσα από τους αρχαίους μύθους».